موسسه پژوهشی: همکاران افغان سابق امریکا همچنان از ترس طالبان در خفا زندگی میکنند
انستیتوت میدلایست در مطلبی نوشته است بسیاری از افغانهایی که زمانی به عنوان مترجم و دستیار برای ارتش ایالات متحده کار میکردند و در افغانستان ماندهاند، همچنان از ترس آزار و اذیت طالبان در خفا بهسر میبرند.
این مرکز پژوهشی میگوید با این حال مقامهای دولت ترامپ ادعا میکنند که شرایط در افغانستان مساعد است و پناهندگان افغان میتوانند به کشورشان بازگردند.
در این مطلب که روز جمعه پنجم ثور منتشر شده آمده است که در آغاز سال ۲۰۲۵، تقریبا ۱۱۰هزار افغان در افغانستان و ۹۰ هزار نفر دیگر در کشورهای ثالث، که بسیاری از آنها قبلا مراحل طولانی و سختگیرانه بررسی برای پذیرش را طی کرده بودند، منتظر ویزا یا اسکان مجدد بودند.
اما یکی از اولین اقدامات ترامپ پس از روی کار آمدن دوباره به کاخ سفید، صدور فرمان اجرایی برای تعلیق برنامه اسکان مجدد افغانها بود.
وزارت امنیت داخلی امریکا ماه اپریل اعلام کرد که وضعیت افغانستان برای بازگشت پناهجویان افغان مساعد است. تریشا مکلافلین، یکی از معاونان وزارت امنیت داخلی امریکا پیشتر به افغانستان اینترنشنال تایید کرد که وضعیت حفاظت موقت برای هزاران شهروند افغانستان لغو شده است. به گفته تریشا مکلافلین، این تصمیم پس از آن گرفته شد که وزیر امنیت داخلی در مشوره با وزارت خارجه و دیگر نهادها، تشخیص داد که افغانستان دیگر شرایط قانونی لازم را برای اعطای حفاظت به پناهجویان افغان ندارد.
انستیتوت میدلایست میگوید تقریبا ۱۸۰ هزار افغان پس از آگست ۲۰۲۱ در ایالات متحده پذیرفته شده بودند و به برخی از آنها ویزای ویژه مهاجرت (SIV) داده شد که راهی برای اقامت دائم فراهم میکرد.
میدلایست به نقل از افرادی در دولت اشرف غنی نوشت طالبان همچنان هر کسی را که با امریکاییها و نیروهای نظامی همپیمان آنها مرتبط باشد، به عنوان همکار معرفی میکند و این افراد از ترس تعقیب طالبان پنهان هستند.
انستیتوت میدلایست میگوید از دیدگاه دولت ترامپ، اخراج افغانهایی که پس از تخلیه وارد ایالات متحده شدهاند، یک ضرورت امنیت ملی است.
طبق گزارشهای سال ۲۰۲۲ بازرس کل وزارت امنیت داخلی امریکا، بیش از ۷۹ هزار نفر از مهاجران افغان بین جولای ۲۰۲۱ و جنوری ۲۰۲۲ در ایالات متحده پذیرفته شدهاند.
انستیتوت میدلایست نوشت نگرانیها در مورد کوتاهی در بررسی صلاحیت مهاجران افغان در جلسه اخیر کمیته اطلاعات سنا برای انتخاب جو کنت، نامزد معرفی شده توسط ترامپ دوباره مطرح شد. در طول این جلسه، کنت دولت بایدن را به پذیرش هزاران افغان بدون غربالگری مناسب متهم کرد و ادعا کرد که مرکز ملی مبارزه با تروریسم بیش از ۱۴۰۰ نفر را با پیوندهای مشکوک به داعش خراسان شناسایی کرده است.
این مرکز پژوهشی در ادامه نوشت تیم امنیت ملی ترامپ، «بدون شواهد زیاد، تلاش کرده است تا ارتباط مستقیمی بین مهاجرت غیرقانونی و تروریسم داخلی برقرار کند.» مایکل والتز، مشاور امنیت ملی، در مصاحبهای در ماه جنوری گفت گروههای تروریستی مانند داعش، القاعده و حماس به ایالات متحده نفوذ کردهاند.
انستیتوت میدلایست که در واشنگتن است میگوید ارزیابی سالانه تهدید ۲۰۲۵ جامعه اطلاعاتی ایالات متحده، داعش خراسان را به عنوان یک تهدید تروریستی قابل توجه برای امریکا و متحدانش شناسایی کرده و هشدار داده که این گروه قصد و ظرفیت انجام حملاتی فراتر از پایگاه خود در افغانستان را دارد. در این ارزیابی به یک شهروند افغانستان که وضعیت پناهندگیاش ذکر نشده، اشاره شده است که به دلیل برنامهریزی برای یک حمله تروریستی در ایالات متحده بازداشت شده است.
اهداف سیاسی
انستیتوت میدلایست در بخشی دیگر از تحلیل خود نوشته است که میتوان تصمیم دولت ترامپ برای اخراج افغانها را به تعاملات محدود اخیر با طالبان، از جمله آزادی چندین گروگان امریکایی، مرتبط دانست.
طبق این نوشته، ترامپ به طالبان برای همکاری اطلاعاتی علیه چندین گروه تروریستی که از افغانستان فعالیت میکنند، فشار میآورد و مقامات امریکا اخیرا پیشنهاد کردهاند که طالبان باید سلاحهای به جا مانده را جمعآوری و برگردانند.
انستیتوت میدلایست گفته از آنجا که ممکن است برای بازگرداندن پناهندگان افغان، به برخی همکاریها با طالبان نیاز باشد، این گروه ممکن است این توافق را راهی برای وادار کردن دولت ترامپ به برداشتن گامهایی در جهت اعطای به رسمیت شناختن سیاسی و در نظر گرفتن ارائه کمکهای اقتصادی و توسعهای بدانند. همچنین میتوان گفت که سیاست در قبال پناهندگان افغان در ایالات متحده با تحولات پاکستان همسو است، زیرا این تصور را تقویت میکند که وضعیت پناهندگی افغانها موقتی است.
طبق ارقامی که در این مطلب ارائه شده، پاکستان «به دلایل امنیتی»، از نوامبر ۲۰۲۳ به حمایتهای موقت پایان داده و ۹۰۰ هزار افغان بدون مدرک را اخراج کرده است و طالبان از سیاست پناهندگی دولت پاکستان نه به خاطر اخراج افغانها، بلکه به خاطر عدم اقدام تدریجی انتقاد کردهاند.
انستیتوت میدلایست میگوید انگیزههای پشت تصمیم اخراج پناهندگان افغان که تاکنون تحت حمایت بودهاند، هرچه که باشد، یک تراژدی است.