رویترز: امریکا آماده ارائه یک بسته‌ نظامی ۱۰۰ میلیارد دالری به عربستان سعودی است

رویترز به نقل از شش منبع آگاه گزارش داد ایالات متحده آماده است در جریان سفر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور این کشور به عربستان سعودی در ماه مه، فروش یک بسته‌ تسلیحاتی به ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دالر را به مقامات این کشور پیشنهاد دهد.

این بسته پیشنهادی پس از آن ارائه می‌شود که تلاش‌های دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور پیشین، برای نهایی کردن یک توافق‌نامه‌ دفاعی با عربستان سعودی به نتیجه‌ای نرسید. توافقی که بخشی از یک معامله گسترده‌تر بود و هدف آن عادی‌سازی روابط این کشور با اسرائیل بود.

پیشنهاد دولت بایدن شامل دسترسی عربستان به سلاح‌های پیشرفته‌تر امریکایی در ازای توقف خرید تسلیحات چینی و محدود کردن سرمایه‌گذاری‌های چین در عربستان بود.

رویترز نوشته نتوانسته تایید کند که آیا در پیشنهاد دولت ترامپ نیز چنین شروطی گنجانده شده است یا نه.

ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش فروش تسلیحات به عربستان را به عنوان راهی برای ایجاد اشتغال در امریکا ستوده بود.

از لاکهید مارتین تا بوئینگ
به گفته دو منبع به رویترز، شرکت لاکهید مارتین ممکن است مجموعه‌ای از سامانه‌های پیشرفته تسلیحاتی از جمله هواپیماهای ترابری سی‌-۱۳۰ را تامین کند. یکی از منابع هم به رویترز گفته است که این شرکت همچنین موشک‌ها و رادارهایی را برای فروش عرضه خواهد کرد.

شرکت آر‌تی‌اکس، که پیش‌تر به نام ریتئون تکنولوژی شناخته می‌شد، نیز جایگاه قابل‌توجهی در این بسته تسلیحاتی خواهد داشت.

به گفته چهار منبع، این بسته همچنین شامل محصولات دیگر پیمانکاران بزرگ دفاعی امریکا مانند بوئینگ، نورثروپ گرومن و جنرال اتمیکس خواهد بود.

رویترز نوشته نمی‌داند چه تعداد از قراردادهای پیشنهادی در این بسته تسلحاتی، قراردادهای جدید هستند.

دو منبع به رویترز گفتند بسیاری از آن‌ها از مدت‌ها پیش در دست بررسی بوده‌اند و برای مثال، عربستان نخستین بار در سال ۲۰۱۸ درخواست اطلاعات درباره پهپادهای جنرال اتمیکس و احتمال خرید آن‌ها را مطرح کرده بود.

یکی از منابع هم تائید کرد در ۱۲ ماه گذشته، معامله‌ای برای خرید پهپادهای ام‌کیو-۹بی‌ سی‌گاردین و دیگر هواگردها به ارزش ۲۰ میلیارد دالر به مرحله نهایی نزدیک شده است.

به گفته سه منبع، احتمال دارد در این سفر درباره فروش جنگنده‌های اف-۳۵ ساخت لاکهید مارتین هم که عربستان از سال‌ها پیش علاقه‌مند به خرید آن بوده، صحبت‌هایی مطرح شود اما احتمال امضای چنین قراردادی در جریان این سفر بسیار پائین است.

ایالات متحده متعهد است، به متحد نزدیک خود، اسرائیل، تسلیحات پیشرفته‌تری از آنچه به کشورهای عربی می‌فروشد ارائه کند، تا برتری نظامی کیفی اسرائیل در منطقه حفظ شود.

اسرائیل از ۹ سال پیش مالک جنگنده‌های اف-۳۵ است و چند اسکادران از آن‌ها را ایجاد کرده است.

حضور مدیران شرکت‌های دفاعی در هیات همراه ترامپ

به گفته سه منبع، به خاطر همین بسته تسلحاتی، چند تن از مدیران شرکت‌های دفاعی در حال بررسی سفر به منطقه به عنوان بخشی از هیات همراه ترامپ هستند.

ایالات متحده مدت‌هاست که تأمین‌کننده اصلی تسلیحات برای عربستان سعودی است. در سال ۲۰۱۷، ترامپ پیشنهاد فروش حدود ۱۱۰ میلیارد دالر تسلیحات به پادشاهی عربستان را مطرح کرد.

اما تا سال ۲۰۱۸، تنها قراردادهایی به ارزش ۱۴.۵ میلیارد دالر اجرایی شده بود و کانگرس در پی قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی، این معاملات را زیر سوال برد.

در سال ۲۰۲۱، در دوره دولت بایدن، کانگرس برای اعمال فشار بر ریاض جهت پایان دادن به جنگ یمن که تلفات غیرنظامی زیادی به همراه داشت، فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان سعودی را ممنوع کرد.

طبق قانون ایالات متحده، معاملات بزرگ بین‌المللی تسلیحاتی این کشور، باید پیش از نهایی شدن از سوی اعضای کانگرس بررسی شوند.

دولت بایدن از سال ۲۰۲۲، پس از حمله روسیه به اوکراین که تاثیر زیادی بر عرضه جهانی نفت گذاشت، موضع خود در قبال عربستان سعودی را نرم‌تر کرد.

سال ۲۰۲۴، زمانی که واشنگتن پس از حمله ۷ اکتبر حماس، همکاری‌های خود با ریاض برای طراحی برنامه‌ای جهت دوران پساجنگ غزه را افزایش داد، ممنوعیت فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان سعودی هم برداشته شد.