نماینده کانگرس امریکا: شرع برای ترامپ نامه نوشته و خواستار رابطه با اسرائیل است

کوری میلز، نماینده جمهوری‌خواه ایالت فلوریدا در مجلس نمایندگان امریکا و از متحدان نزدیک دونالد ترامپ، اعلام کرد که احمد شرع، رئيس‌جمهور موقت سوریه، به او گفته علاقه‌مند است به «پیمان ابراهیم» بپیوندد تا روابط سوریه و اسرائیل عادی شود.

میلز همچنین گفت که حامل نامه شخصی احمد الشرع به دونالد ترامپ است.

کوری میلز پنج‌شنبه، چهار ثور، در گفت‌وگو با خبرگزاری بلومبرگ گفت که هفته گذشته در قالب یک ماموریت حقیقت‌یاب غیر رسمی که به ابتکار گروهی از سوری- امریکایی‌های بانفوذ ترتیب داده شده بود، به دمشق رفته و در دیدار با احمد شرع حدود ۹۰ دقیقه با گفت‌وگو کرده است.

به‌نوشته بلومبرگ، این گروه سوری- امریکایی در تلاش است تا دولت امریکا را متقاعد کند تحریم‌های فلج‌کننده‌ای را لغو کند که پیش از این علیه دولت بشار اسد ـ رئیس‌جمهور پیشین سوریه، وضع شده بود.

میلز درباره دیدارش با احمد شرع گفت محور این گفت‌وگو، بررسی شرایطی بوده که سوریه بر اساس آن حاضر است روابط خود را با اسرائیل عادی‌ سازد.

او افزود در این دیدار همچنین شرایط ایالات متحده برای لغو تحریم‌های اقتصادی وضع‌شده در دوره بشار اسد بررسی شد.

میلز همچنین گفت که حامل نامه‌ای شخصی از احمد شرع به دونالد ترامپ است، اما از بیان محتوای این نامه خودداری کرد. کاخ سفید نیز هنوز واکنشی به این دیدار نشان نداده است.

میلز گفت قصد دارد گزارشی از گفت‌وگوهایش با احمد شرع را به ترامپ و مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ارائه دهد.

یکی از مشاوران احمد شرع گفت که فعلا امکان اظهارنظر درباره این دیدار را ندارد.

شرایط امریکا برای لغو تحریم‌ها

بر اساس گفته‌های میلز، او فهرست کامل خواسته‌های دولت ترامپ برای لغو تحریم‌ها را در این دیدار به طرف سوری ارائه کرده است.

دولت شرع با بحران انسانی و اقتصادی عمیقی دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ بحرانی که در نتیجه بیش از یک دهه جنگ داخلی شکل گرفته است. برخی از کشورهای‌ عرب حوزه خلیج فارس تمایل خود را برای کمک مالی به بازسازی سوریه نشان داده‌اند اما این تحریم‌ها هرگونه تعامل اقتصادی با دولت سوریه را ، به‌جز برای کمک‌های بشردوستانه، ممنوع می‌سازد.

به گفته میلز، الشرع برای احیای اقتصادی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی، به‌ویژه از سوی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، به‌شدت به لغو تحریم‌ها نیاز دارد. تخمین زده می‌شود هزینه بازسازی سوریه پس از سال‌ها جنگ داخلی تا ۴۰۰ میلیارد دالر برسد. سوریه از سال ۱۹۷۹ در فهرست دولت‌های حامی تروریسم وزارت خارجه امریکا قرار دارد.

به گفته میلز، یکی از شروط اصلی ایالات متحده برای برداشتن تحریم‌ها، نابودی کامل ذخایر تسلیحات شیمیایی به‌جا مانده از دوران بشار اسد و همچنین هماهنگی سوریه با ایالات متحده و عراق در زمینه مبارزه با تروریسم است. دولت الشرع همچنین باید تکلیف حضور جنگجویان خارجی در خاک سوریه را روشن کند و تضمین‌هایی امنیتی به اسرائیل بدهد.

این امر به‌ویژه با توجه به سابقه شرع به‌عنوان یکی از اعضای پیشین القاعده که در عراق علیه نیروهای امریکایی جنگیده است، اهمیت دارد. احمد شرع که اکنون ۴۲ سال دارد، پیش‌تر با نام ابو محمد الجولانی شناخته می‌شد.

آمادگی احمد الشرع برای برطرف کردن نگرانی‌های امریکا

میلز همچنین به بلومبرگ گفت که الشرع نسبت به رفع نگرانی‌های امریکا ابراز تمایل کرده و گفته در صورت فراهم شدن شرایط مناسب، سوریه علاقه‌مند به پیوستن به پیمان ابراهیم است؛ پیمانی که در دوران نخست ریاست‌جمهوری ترامپ موجب عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و چند کشور عربی از جمله امارات متحده عربی شد.

سوریه و اسرائیل در گذشته سه جنگ عمده با یکدیگر داشته‌اند و دمشق همچنان خواستار بازپس‌گیری کامل بلندی‌های جولان است؛ منطقه‌ای که اسرائیل در سال ۱۹۶۷ اشغال و بعدها به خاک خود ملحق کرد. دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۹ حاکمیت اسرائیل بر جولان را به‌رسمیت شناخت.

میلز فضای گفت‌وگو با شرع را «مثبت» توصیف کرد و افزود که با اسعد حسن شیبانی، وزیر امور خارجه سوریه نیز دیدار کرده است.

او گفت: «با احتیاط خوش‌بین هستم و امیدوارم بتوان گفت‌وگویی باز را ادامه داد.»

میلز که سابقه خدمت در ارتش امریکا و حضور در جنگ عراق پس از تهاجم سال ۲۰۰۳ را دارد، گفت: «روزی آلمان و ژاپن دشمنان ما بودند، اما برای رسیدن به ثبات باید از این مرحله عبور کرد.»

او افزود: « به احمد اشرع گفتم بیایید مثل دو سرباز با هم صحبت کنیم؛ گذار از میدان نبرد به حکومت‌داری فرآیندی بسیار دشوار است.»

در حالی که پس از سقوط بشار اسد، وزیران امور خارجه چند کشور اروپایی و یک معاون وزیر امور خارجه در دولت بایدن به دمشق سفر و با الشرع دیدار کردند، اما نگرانی‌ها نسبت به تمرکز قدرت به‌دست الشرع و متحدان سنی او و همچنین نحوه برخوردشان با اقلیت‌های مذهبی همچنان پابرجاست.

چشم‌انداز بازگشت سوریه به جامعه بین‌المللی به‌ویژه پس از اعدام صدها غیرنظامی علوی در ماه مارس، گروهی که در گذشته ستون فقرات رژیم اسد را شکل می‌دادند، تیره‌تر شده است.