اوزبیکستان و روسیه برای تطبیق پروژه راه آهن ترانس-افغان وارد عمل شدند
بنا به گزارشها، وزیران ترانسپورت اوزبیکستان و روسیه توافقنامههایی را برای آغاز مرحله توسعه خط آهن ترانس-افغان الی پاکستان امضا کردند. این اقدام که گام مهم برای تطبیق عملی این پروژه خوانده شده، قرار است آسیای مرکزی را از طریق افغانستان به پاکستان متصل کند.
به گزارش تایمز آسیای مرکزی، وزارت ترانسپورت روسیه گفته است که دو کشور به طور مشترک در سال ۲۰۲۵ یک مطالعه امکان سنجی در مورد این پروژه را انجام خواهند داد که روی سنجش ترافیک بار و سوددهی اقتصادی این پروژه متمرکز است.
در گزارش آمده است که دو مسیر بالقوه راهاندازی این پروژه پیشنهاد شده است:
مسیر اول، مزارشریف – هرات – دلارام – قندهار – چمن (پاکستان)
مسیر دوم، ترمز (اوزبیکستان) – نایب آباد – لوگر (افغانستان) – کارلاچی (پاکستان)
قرار است گفتوگوهای بیشتر با شرکت راه آهن پاکستان و یک هیئت طالبان برای نشست روسیه-جهان اسلام در شهر کازان روسیه در تاریخ ۱۵ تا ۱۶ می برگزار شود.
اوزبیکستان که در حال حاضر ارتباط مستقیم ریلی با افغانستان دارد، همچنان خود را به عنوان یک مرکز لجستیکی برای تجارت بین روسیه، آسیای مرکزی، آسیای جنوبی و فراتر از آن قرار میدهد.
تاشکند در جنوری ۲۰۲۵ قرارداد خود را با حکومت طالبان در افغانستان تمدید کرد تا راهآهن حیرتان به مزارشریف، بخش مهمی از کریدور چین - قرغیزستان - اوزبیکستان - افغانستان را راهاندازی و نگهداری کند.
انتظار میرود اهمیت این کریدور با تکمیل راه آهن چین - قرغیزستان - اوزبیکستان افزایش یابد. در حال حاضر، خطوط ریلی آسیای مرکزی به چین محدود به مسیرهای عبوری از قزاقستان است.
در همین حال، اسحاق دار، معاون نخستوزیر و وزیر خارجه پاکستان، روز پنجشنبه در یک گفتوگوی تلفونی با بختیار سعیدوف، وزیر خارجه اوزبیکستان، در مورد پروژه خط آهن ترانس-افغان گفتوگو کرد.
وزارت خارجه پاکستان روز پنجشنبه در اعلامیهای نوشت که اسحق دار ابراز امیدواری کرده است که سه کشور به زودی توافقنامه چارچوبی این پروژه مهم منطقهای را امضا کنند.
این گفتوگو پس از سفر اخیر وزیر خارجه پاکستان به کابل انجام شد.
افغانستان، اوزبیکستان و پاکستان در ماه فبروری سال ۲۰۲۱ توافقنامهای را برای ساخت خط آهن به طول ۵۷۳ کیلومتر از طریق افغانستان امضا کردند که آسیای مرکزی محاط به خشکه را به بندرهای پاکستان وصل خواهد کرد. هزینه تخمینی این پروژه ۴.۸ میلیارد دالر است و هدف آن تقویت اتصال اقتصادی منطقهای میباشد.