پیر شدن محمود عباس؛ مقام‌های فلسطینی‌ جانشین احتمالی رئیس تشکیلات خودگردان را برمی‌گزینند

مقامات ارشد وفادار به محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین برای رای گیری در مورد ایجاد معاونت رئیس تشکیلات گرد هم می‌آیند تا جانشین احتمالی عباس ۸۹ ساله را انتخاب کنند.

نشست دو روزه شورای مرکزی سازمان آزادیبخش فلسطین، ساف که از چهارشنبه آغاز شده است، در حالی برگزار می‌شود که عباس به دنبال نقشی در غزه پس از جنگ است. کشورهای غربی از کنترول غزه به دست تشکیلات خودگردان حمایت کرده اند اما اسرائیل مخالف آن است.

انتظار می‌رود این شورا در مورد ایجاد نقش نایب رئیس کمیته اجرایی ساف، که همچنین به عنوان معاون رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین عمل خواهد کرد، رای دهد.

انتظار این است که هر کسی که به این سمت انتخاب شود، گزینه جانشینی محمود عباس خواهد بود.

سازمان آزادیبخش فلسطین نماینده بین المللی به رسمیت شناخته شده مردم فلسطین است و بر تشکیلات خودگردان فلسطینی نظارت می‌کند که بر کمتر از نیمی از کرانه باختری اشغالی محدود حاکمیت دارد.

حماس که در آخرین انتخابات ملی در سال ۲۰۰۶ پیروز شد، جز سازمان آزادیبخش فلسطین نیست. حماس در سال ۲۰۰۷ کنترول غزه را از دست نیروهای عباس گرفت و تلاش‌های آشتی بین رقبا بارها با شکست مواجه شده است.

حمله هفتم اکتبر حماس به جنوب اسرائیل باعث جنگ جاری در غزه شد که تا کنون به کشته شدن بیش از ۵۱ هزار فلسطینی عمدتا زنان و کودکان انجامیده است.

چرا یافتن جانشین مهم است؟

محمود عباس هنوز در سطح بین‌المللی به‌عنوان رهبر فلسطینی‌ها و شریک احتمالی تلاش‌ها برای احیای روند صلح شناخته می‌شود. اما این سیاستمدار کهنه‌کار از زمان پایان یافتن دوره ریاستش در سال ۲۰۰۹ همچنان در قدرت مانده و جانشینی برای خود تعیین نکرده است. او بارها انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان را به تاخیر انداخته و علت آن اختلافات با حماس و محدودیت‌های دست و پاگیر اسرائیل عنوان کرده است.

با این حال، نظرسنجی‌های متعدد نشان می‌دهد عباس به رغم سابقه درخشان مبارزاتی در کنار یاسر عرفات، رهبر فقید فلسطینی‌ها به شدت در میان مردم خود نامحبوب است. علت آن فساد و ناکارامدی تشکیلات خودگردان عنوان شده است.

عباس، بر خلاف رهبران حماس، اسرائیل را به‌رسمیت می‌شناسد و در امور امنیتی با آن همکاری می‌کند. او از راه‌حل دوکشوری حمایت می‌کند که بر اساس آن کشوری فلسطینی در کرانه باختری، غزه و بیت المقدس شرقی، سرزمین‌هایی که اسرائیل در جنگ ۱۹۶۷ اشغال کرد، تشکیل شود. کشورهای غربی پیشنهاد کرده‌اند که یک تشکیلات خودگردانن اصلاح‌شده پس از جنگ اداره غزه را بر عهده گیرد.

دولت نتانیاهو با تشکیل کشور فلسطین مخالف است و می‌گوید عباس واقعاً به صلح متعهد نیست. نتانیاهو همچنین هرگونه نقش تشکیلات خودگردان در غزه را رد کرده و می‌گوید اسرائیل کنترول امنیتی کرانه باختری و غزه را برای همیشه حفظ خواهد کرد.