پژوهش: بیش از نیمی از بازگشت‌کنندگان در نیمه اول سال گذشته به غذای کافی دسترسی نداشتند

یافته‌های آژانس پناهندگان سازمان ملل نشان می‌دهد که ۵۷ درصد از بازگشت‌کنندگان افغان در نیمه اول سال گذشته به غذای کافی دسترسی نداشته‌اند. طبق این تحقیق، ۴۷ درصد از خانواده‌ها هیچ ذخیره غذایی نداشتند و مواد غذایی ۲۹ درصد دیگر آنها کمتر از یک هفته تمام شده است.

آژآنس پناهندگان سازمان ملل روز سه‌شنبه، دوم ثور سروی جدیدی را منتشر کرد که در آن با دو هزار ۸۶۸ بازگشت کننده در ۳۰ ولایت که از جنوری تا جون سال ۲۰۲۴ از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند، گفت‌و‌گو کرده است.

این سازمان در این سروی از بازگشت کندگان درباره موضوعاتی مختلف از جمله آموزش، خدمات صحی، آب آشامیدنی، دسترسی به غذا و سرپناه، وضعیت اقتصادی و امنیت پرسش‌هایی مطرح شده است.

بیش از ۷۰ درصد پاسخ‌دهندگان گفتند کمتر از ۱۴۰ دالر در ماه درآمد دارند و ۶۰ درصد دیگر هم گفته‌اند که برای تامین مصارف خانه، قرض گرفته‌اند. طبق این تحقیق، ۷۰ درصد از بازگشت‌کنندگان نگرانی را تجربه کردند که بر زندگی آن‌ها تاثیر گذاشته است.

۱۷ درصد از پاسخ‌دهندگان گفتند گه افرادی را می‌شناسند که برای دومین یا سومین‌بار از پاکستان، اخراج شده‌اند. ۳۳ درصد کودکان نمی‌توانستند به مکتب یا دیگر امکانات آموزشی دسترسی داشته باشند.

در این گزارش آمده است که ۸۶ درصد از بازگشت‌کنندگان در ۱۰ ولایت شمل کابل، ننگرهار، قندوز، قندهار، بلخ، لغمان، بغلان، لوگر، هلمند و جوزجان مستقر شده‌اند درحالی که ۳۷ درصد به ولایت اصلی خود بازگشته‌اند.

در این گزارش آمده است که همه بازگشت‌کنندگان هنگام ورود کمک نقدی سازمان ملل را دریافت کرده‌اند. با این حال ۳۸ درصد گفتند که این کمک‌ها تنها دو تا سه ماه دوام داشته است.

بیش از ۳۰ درصد گفتند در شش ماه پس از بازگشت یک یا چند عضو خانواده‌شان نیاز به مراقبت صحی داشته‌اند اما نتوانسته‌اند آن را دریافت کنند. در این گزارش همچنین تاکید شده است که ۶۶ درصد از خانواده‌هایی که سرپرست‌شان زنان بوده به غذای کافی دسترسی نداشتند.

یافته‌های آژانس پناهندگان سازمان ملل همچنین نشان می‌دهد که ۷۱ درصد از بازگشت‌کنندگان در خانه‌های «نامناسب» زندگی می‌کردند. طبق این گزارش۱۷ درصد نزد اقوام خود زندگی می‌کردند و ۱۵ درصد دیگر درخانه‌های خود سکونت داشتند.

عدم توانایی مهاجران در بازگشت به مناطق اصلی‌شان، ناپایداری شغل، فقر، نداشتن اسناد هویتی و عدم دسترسی زنان و دختران به خدمات آموزشی، صحی، آزادی حرکت، ارث و دیگر حقوق اساسی از برخی مشکلاتی است که در این گزارش بر آن‌ها اشاره شده است.

سازمان ملل تاکید کرده است که با آغاز مجدد اخراج‌ گسترده مهاجران افغان از پاکستان در اپریل ۲۰۲۵، نظارت بر وضعیت بازگشت‌کنندگان، بررسی تجربیات آن‌ها و اجرای برنامه‌ها با نیازهایشان اهمیتی دوچندان یافته است.