نتانیاهو: ارتش اسرائیل فشار بر حماس را افزایش خواهد داد

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، شنبه اعلام کرد به ارتش دستور داده است فشار بر گروه فلسطینی حماس را افزایش دهد. حماس پیشتر پیشنهاد اسرائیل برای یک آتش‌بس موقت دیگر را رد کرد و به جای آن خواستار توافقی برای پایان دادن دائمی به جنگ غزه در ازای آزادی همه گروگان‌های اسرائیلی شد.

نتانیاهو شامگاه شنبه در یک سخنرانی تلویزیونی ضمن اشاره به این دستور، گفت: «هرچند جنگ بهایی سنگین دارد، اما ما چاره‌ای نداریم جز آن‌که برای موجودیت خود بجنگیم، تا رسیدن به پیروزی.»

نتانیاهو این سخنان را پس از دومین دیدار غیرمستقیم میان مقامات امریکایی و ایرانی در رم ایراد کرد؛ دیداری که طی آن دو طرف توافق کردند چارچوبی برای یک توافق هسته‌ای احتمالی تدوین کنند.

عمان، میانجی این مذاکرات، اعلام کرد هدف این گفتگوها دستیابی به توافقی الزام‌آور است که تضمین کند ایران به‌طور کامل از سلاح هسته‌ای تهی خواهد بود و در عین حال حق توسعه انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز برای آن حفظ می‌شود.

نتانیاهو در سخنان تلویزیونی خود با اشاره به همین مذاکرات، تاکید کرد متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.

شکست تلاش‌ها برای آتش‌بس دوباره در جنگ غزه

میانجی‌گران مصری برای بازگرداندن آتش‌بسی چند مرحله‌ای تلاش می‌کنند که پیشتر در ماه دلو گذشته بین اسرائیل و حماس منعقد شد.

اسرائیل از ماه مارچ غزه را تحت محاصره کامل قرار داده و پس از آن‌که مذاکرات برای تمدید آتش‌بسی که منجر به آزادی ۳۸ گروگان شد شکست خورد، ۱۸ مارچ حملات خود را به غزه از سر گرفت.

حماس که ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به اسرائیل حمله کرد و آغازگر جنگ فعلی بود، اعلام کرده تنها در صورتی گروگان‌های باقی‌مانده را آزاد می‌کند که توافقی برای پایان کامل جنگ بین دو طرف حاصل شود.

اواخر روز پنج‌شنبه، خلیل الحیه، رئیس شاخه غزه حماس، اعلام کرد آن‌ها آماده‌اند تمام ۵۹ گروگان باقی‌مانده را در برابر آزادی اسرای فلسطینی در اسرائیل، پایان جنگ، و بازسازی غزه مبادله کند.

او پیشنهاد اسرائیل را که خواستار خلع سلاح کامل حماس است، «دارای شرایط غیرممکن» خواند و رد کرد.

اسرائیل در مقابل، پس از ازسرگیری حملات، بخش‌هایی از غزه را به کنترول درآورده و صدها هزار نفر از ساکنان را مجبور به تخلیه مناطق کرده است؛ اقدامی که فلسطینیان آن را گامی در جهت تخلیه دائم بخش‌هایی از سرزمین خود می‌دانند.

مقامات بهداشتی فلسطینی با اشاره به این‌که در یک ماه گذشته ۱۶۰۰ نفر در حملات غزه کشته شده‌اند، اعلام کردند ارتش اسرائیل شدت حملات خود در سراسر نوار غزه را افزایش داده و در ۴۸ ساعت گذشته دست‌کم ۹۲ نفر کشته شده‌اند که ۵۰ نفر از آن‌ها در روز شنبه بوده‌اند.

ارتش اسرائیل روز جمعه اعلام کرد در ۲۴ ساعت گذشته حدود ۴۰ هدف را در سراسر غزه مورد حمله قرار داده و شنبه نیز اعلام کرد یکی از سربازان ۳۵ ساله‌اش در درگیری در غزه کشته شده است.

سرنوشت نامعلوم گروگان دوتابعیتی اسرائیلی-امریکایی

حماس صبح شنبه اعلام کرد جسد نگهبانی را یافته که این هفته در حمله هوایی اسرائیل کشته شده و گفته می‌شد در حال نگهداری از "ادان الکساندر" بوده است.

الکساندر، سرباز دو تابعیتی اسرائیلی-امریکایی است که تصور می‌شود آخرین گروگان زنده امریکایی در غزه باشد.

حماس سه‌شنبه اعلام کرده بود پس از آن‌که محل نگهداری الکساندر در حمله اسرائیل هدف قرار گرفت، ارتباط خود را با گروگان‌گیران او از دست داده است.

استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ برای خاورمیانه، ماه مارچ گفته بود آزادی الکساندر، ۲۱ ساله و اهل نیوجرسی که هنگام حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در ارتش اسرائیل خدمت می‌کرد و به دست حماس اسیر شد، «اولویت نخست» اوست.

آزادی این سرباز امریکایی و اسرائیلی، محور اصلی مذاکرات بین رهبران حماس و آدام بوهلر، مذاکره‌کننده امریکایی در ماه گذشته میلادی بود.

سخنگوی وزارت خارجه امریکا از اظهارنظر درباره وضعیت الکساندر خودداری کرد، اما بار دیگر خواستار آزادی فوری او و دیگر گروگان‌ها شد و تاکید کرد گروه حماس «تنها مسئول» جنگ و ازسرگیری درگیری‌هاست.

در حال حاضر ۵۹ گروگان در غزه نگهداری می‌شوند و تصور می‌شود کمتر از نیمی از آن‌ها هنوز زنده‌ باشند.

انتشار ویدئویی از گروگان اسرائیلی

شنبه، حماس ویدیویی بدون تاریخ و تدوین‌شده از «الکانا بوهبوت»، گروگان اسرائیلی منتشر کرد.

پس از انتشار این ویدئو، خانواده بوهبوت در بیانیه‌ای اعلام کردند «عمیقا شوکه و دل‌شکسته‌اند» و درباره سلامت جسمی و روانی او ابراز نگرانی کردند.

در بیانیه خانواده آمده است: «تا چه مدت دیگر باید منتظر بماند و قوی بماند؟» آن‌ها خواستار بازگرداندن تمام ۵۹ گروگان باقی‌مانده به خانه شدند.

حماس در طول جنگ، چندین ویدیو از گروگان‌ها منتشر کرده که در آن‌ها خواستار آتش‌بس و آزادی خود شده‌ بودند.

جنگ پس از حمله حماس در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به جنوب اسرائیل آغاز شد؛ حمله‌ای که طی آن، به گفته مقامات اسرائیلی، ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ گروگان گرفته شدند.

از آن زمان تاکنون، به گفته مقامات بهداشتی غزه، بیش از ۵۱ هزار فلسطینی در حملات اسرائیل کشته شده‌اند.