روزنامه دان: پاکستان بر ایجاد کمیته مشترک و طالبان بر فعال‌سازی ۲۴ ساعته تورخم تاکید دارد

روزنامه پاکستانی دان گزارش داد که طالبان خواستار فعال‌سازی ۲۴ ساعته گذرگاه تورخم، تسهیل تجارت در بندر غلام‌خان و ایجاد سازوکار مشترک برای مدیریت بنادر شده‌ است. پاکستان نیز پیشنهاد تشکیل کمیته‌ای مشترک برای بررسی منظم مسائل تجاری را داده است.

طالبان و پاکستان روز پنج‌شنبه پس از یک سال وقفه، گفتگوهای سطح‌بالای خود درباره تجارت و سرمایه‌گذاری را از سر گرفتند. هدف این گفتگوها تسهیل حرکت کالا در گذرگاه‌های مرزی و حفظ جریان روان تجارت دوجانبه و ترانزیتی اعلام شده است.

آخرین دیدار در این سطح در مارچ ۲۰۲۴ انجام شد؛ زمانی‌که محمد‌خرم آغا، معین وزارت تجارت پاکستان، به کابل رفت و با نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت طالبان، درباره تجارت و ترانزیت گفتگو کرد.

نورالدین عزیزی وزیر تجارت طالبان دیروز به پاکستان سفر کرد تا راه‌های گسترش روابط تجاری را بررسی کند. او روز پنج‌شنبه با جمال کمال وزیر تجارت پاکستان، دیدار کرد.

روزنامه دان نوشت در این دیدار، پاکستان پیشنهاد تشکیل یک کمیته مشترک برای برگزاری نشست‌های منظم جهت بررسی مسائل تجاری را مطرح کرده است. موضوع مهاجران افغان نیز بخشی از این گفتگوها بوده است.

این روزنامه تاکید کرده است که وزیر صنعت و تجارت طالبان ابراز امیدواری کرد که از طریق گفت‌وگوهای مستمر و همکاری نزدیک، ظرفیت‌های بالقوه تجاری میان دو کشور به‌طور کامل به بهره‌برداری برسد.

وزارت صنعت و تجارت طالبان نیز در خبرنامه‌ای م که هیئت پاکستانی تمایل خود را برای همکاری ابراز داشته و خواستار تسهیلات بیشتر در تجارت و کاهش موانع غیرتعرفه‌ای شده است.

در خبرنامه آمده است که نورالدین عزیزی، در دیدار با نمایندگان سکتور خصوصی پاکستان گفت که تاجران این کشور می‌توانند با سرمایه‌گذاری در افغانستان از امتیازهایی مانند معافیت گمرکی و زمین ارزان بهره‌مند شوند.

بر اساس آمار رسمی، صادرات پاکستان به افغانستان در هشت ماه نخست سال مالی ۲۰۲۵ نسبت به سال گذشته ۸۴.۲۵ درصد افزایش یافته و به ۵۹۲.۸۴ میلیون دالر رسیده است. در مقابل، واردات از افغانستان به ۱۸.۲۱ میلیون دالر رسیده که نسبت به ۵.۴۷ میلیون دالر در مدت مشابه سال گذشته رشد چشمگیری داشته است.

بندر تورخم برای نزدیک به ۲۷ روز بسته بود که بر روند تجارت میان دو کشور تأثیر منفی گذاشت.