صندوق نجات کودکان: پاکستان در دو هفته ۵۰ هزار کودک افغان را اخراج کرد

صندوق نجات کودکان اعلام کرد که تنها در ۱۶ روز اول ماه اپریل سال جاری میلادی حدود ۵۰ هزار کودک از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند. این سازمان هشدار داد که کودکان هنگام ورود به افغانستان در معرض خطر جدا شدن از خانواده‌هایشان قرار دارند.

صندوق نجات کودکان روز جمعه، ۲۹ حمل اعلام کرد که با تشدید روند اخراج مهاجران افغان از پاکستان، کودکان بخش بزرگی از بازگشت‌کنندگان را تشکیل می‌دهند.

این نهاد گفته است که تا شانزدهم اپریل، بیش از ۸۴ هزار افغان از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند که ۵۸ درصد آن‌ها را کودکان تشکیل می‌دهند. بر پایه‌ این گزارش، حدود یک‌پنجم این کودکان کمتر از پنج سال سن دارند.

پیشتر، معین وزارت داخله پاکستان نیز تایید کرد که از آغاز ماه اپریل تاکنون، طی کمتر از سه هفته، حدود ۸۴ هزار و ۸۶۹ افغان از این کشور اخراج شده‌اند.

به‌گفته صندوق نجات کودکان، از سپتامبر ۲۰۲۳ تا کنون، شمار کل کودکانی که از پاکستان اخراج شده‌اند به حدود ۵۴۵ هزار نفر رسیده است.

در بیانیه‌ این سازمان آمده است که کودکان بازگشته به افغانستان در برابر بیماری‌های واگیر، به‌ویژه اسهال و عفونت‌های تنفسی، به‌شدت آسیب‌پذیر هستند.

عمر، مردی ۳۰ ساله و پدر پنج فرزند که همگی در پاکستان متولد و بزرگ شده‌اند، به‌تازگی به افغانستان بازگشته است. او درباره تجربه‌ اخراج خود به صندوق نجات کودکان گفته است: «هنوز باور نمی‌کنم که چه اتفاقی افتاده. همه چیزم را یک‌شبه از دست دادم. وقتی وارد افغانستان شدم، دستم خالی بود. تنها چیزی که توانستم بیاورم، لباس‌های بچه‌ها، چند پتوی نازک و چند وسیله‌ ابتدایی آشپزخانه بود.»

بر اساس یک نظرسنجی که صندوق نجات کودکان در سال ۲۰۲۴ انجام داده، تقریبا نیمی از خانواده‌هایی که از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند گفته‌اند که کاری برای آن‌ها پیدا نمی‌شود. ۸۱ درصد از پاسخ‌دهندگان گفته‌اند مهارتی ندارند که بتوانند با آن کاری پیدا کنند.

این نظرسنجی نشان می‌دهد که دوسوم کودکانی که به افغانستان بازگشته‌اند، هنوز در مکتب شامل نشده‌اند و بیشتر آن‌ها گفته‌اند که مدارک لازم برای ثبت‌نام را در اختیار ندارند.

رئیس صندوق نجات کودکان در افغانستان گفته است: «بسیاری از این کودکان در پاکستان متولد شده‌اند. افغانستان برای آن‌ها جایی نیست که آن را خانه‌ی خود بدانند. بازگشت این جمعیت عظیم، فشار بیشتری بر منابعی وارد می‌کند که همین حالا هم تحت فشار شدید قرار دارند.»

ارشد ملک، بر ضرورت حمایت فوری مالی از سوی کشورها و نهادهای بین‌المللی برای پاسخ‌گویی به نیازهای فوری بشردوستانه در افغانستان تاکید کرده است.