سازمان ملل: از هر پنج نفر ساکن در کابل چهار نفر در سکونت‌گاه‌های غیرمعیاری زندگی‌ می‌کنند

دفتر سازمان ملل برای توسعه پایدار شهری (یو‌ ان ‌هبتات) می‌گوید در کابل، جایی‌که بیش از ۴۰ درصد جمعیت شهری کشور متمرکز است، چهار نفر از هر پنج شهروند در سکونت‌گاه‌های غیررسمی، و فاقد نقشه شهری و خدمات اولیه زندگی می‌کنند.

دفتر سازمان ملل برای توسعه پایدار شهری، روز یکشنبه در صفحه اکس خود درباره آسیب‌پذیری سکونت‌گاه‌های غیررسمی در کابل بر اثر تغییرات اقلیمی هشدار داد.

سکونت‌گاه‌های غیررسمی که عمدتا طبقات فقیر جامعه در آن زندگی می‌کنند، بدون برنامه‌ریزی رسمی و بدون رعایت قوانین و مقررات شهری ساخته می‌شوند. نبود خدمات شهری همچون آب، برق، فاضلاب و حمل‌ونقل از ویژگی‌های این مناطق است.

افزون بر آن مالکیت قانونی سکونت‌گاه‌های غیررسمی نیز مشخص نیست و در برخی موارد نیز ساکنان این مناطق بدون اجازه قانونی در آن ساکن شده‌اند.

افغانستان در خط مقدم بحران جهانی اقلیم قرار دارد؛ کشوری که در سه سال گذشته سایه‌ سنگین رخدادهای طبیعی، مانند زمین‌لرزه‌های پی‌درپی، سیلاب‌های خانمان‌برانداز و خشکسالی‌های شدید، تاب‌آوری‌اش را به چالش کشیده است.

با بازگشت طالبان به قدرت، افغانستان از صحنه تعاملات جهانی و نشست‌های مهم طرد شده و بحران‌های زیست‌محیطی حیات میلیون‌ها شهروند را تهدید می‌کند.

در میان شهرهای مختلف افغانستان، کابل در برابر تغییرات اقلیمی و آلودگی هوا آسیب‌پذیرتر است. چنانچه وزارت صحت عامه در زمستان ۱۳۹۹ هشدار داد که آلودگی هوا در کابل، جان نزدیک به پنج هزار نفر را هر سال می‌گیرد.

در همین حال، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ نیز در روز جهانی آب اعلام کرد که حدود ۳۳ میلیون نفر در افغانستان به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند. کاهش نگران‌کننده سطح آب‌های زیرزمینی، به‌ویژه در پایتخت، زنگ خطری دیگر از مجموعه بحران‌های زیست‌محیطی است که کشور را احاطه کرده است.