«حکم مرگ میلیون‌ها نفر»؛ ترامپ کمک باقی مانده ۵۶۲ میلیون دالری به افغانستان را قطع می‌کند

حکومت دونالد ترامپ در اقدامی که سازمان ملل آن را «حکم مرگ» برای میلیون‌ها انسان توصیف کرده، ۵۶۲ میلیون دالر کمک‌ به افغانستان را قطع می‌کند. مقام‌های امریکایی گفتند این اقدام ممکن است شرایطی را بوجود آورد که مردم را وادار به پیوستن به گروه‌های افراطی مانند داعش خراسان کند.

حکومت تحت رهبری دونالد ترامپ در کنار افغانستان، کمک به ده‌ها کشور دیگر از جمله سوریه، سومالیا، یمن و غزه را نیز قطع کرده است که بالغ بر ۱.۳ میلیارد دالر می‌شود.

سارا چارلز، رئیس سابق دفتر امور بشردوستانه اداره توسعه بین‌المللی امریکا و ۹ منبع دیگر، از جمله شش مقام فعلی ایالات متحده که در کمک‌های بشردوستانه مشارکت داشتند اطلاعات مربوط به قطع کمک‌ها را به رویترز داده‌اند.

برنامه جهانی غذای سازمان ملل هشدار داد که قطع کمک‌‌های امریکا "می‌تواند به منزله حکم مرگ برای میلیون‌ها نفری باشد که با قحطی و گرسنگی شدید روبرو هستند".

سیندی مک‌کین، رئیس برنامه جهانی غذا، در پیامی در اکس گفت که قطع کمک‌ها «گرسنگی را عمیق‌تر می‌کند، بی‌ثباتی را تقویت می‌کند و جهان را ناامن‌تر می‌کند».

ایالات متحده بزرگترین کمک کننده به افغانستان تحت حاکمیت طالبان و به یمن بوده است که یکی توسط طالبان و دیگری توسط حوثی‌های تحت حمایت ایران کنترول می‌شود، و هر دو کشور سال‌ها از جنگ ویرانگر رنج برده‌اند.

یک منبع به رویترز گفت: «هر کمک باقی‌مانده اداره توسعه بین‌المللی برای افغانستان پایان یافت.»

مقام‌‌ها گفتند که بودجه قطع شده شامل کمک به یک آژانس سازمان ملل متحد است که به زنان و دختران افغان، سازمان جهانی غذا و حداقل شش سازمان غیردولتی کمک می‌کند.

پنج منبع گفتند که کمک به افغان‌ها که توسط دفتر جمعیت، پناهندگان و مهاجرت وزارت امور خارجه ارائه می‌شد نیز پایان یافته است.

به گفته چندین منبع و کارشناسان، قطع این کمک‌ها بحران‌های بشردوستانه جهان را تشدید می‌کند و میلیون‌ها انسان ناامید را در معرض خطر گرسنگی قرار می‌دهد و می‌تواند موج‌های جدیدی از مهاجرت غیرقانونی را دامن بزند.

پیامد قطع کمک‌ها برای آسیب‌پذیرترین‌‌ها

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، نزدیک به ۲۳ میلیون نفر، که بیش از نیمی از آنها کودک هستند، در افغانستان به کمک نیاز دارند. سازمان جهانی غذا می‌گوید سال گذشته غذای اضطراری و پول نقد را برای نزدیک به ۱۲ میلیون افغان فراهم کرده است، و کمک به زنان و دخترانی را که با "گرسنگی شدید" روبرو هستند در اولویت قرار داده است.

سارا چارلز، که در جنوری سال گذشته اداره توسعه بین‌المللی امریکا را ترک کرد، گفت: «کمک‌‌ها به افغانستان با دقت زیادی برای نجات جان انسان ها هدف گذاری شده بود.»

سازمان ملل می‌گوید که ایالات متحده از شروع سال جاری تاکنون ۲۰۶ میلیون دالر به افغانستان کمک کرده است. سال گذشته، امریکا با ۷۳۶ میلیون دالر، بزرگترین کمک کننده به افغانستان بود که اکنون تحت کنترول طالبان قرار گرفته است.

صندوق جمعیت سازمان ملل متحد که بر صحت جنسی و باروری تمرکز دارد، ابتدا در پایان ماه فبروری اعلام کرد که کمک هزینه ۲۴ میلیون دالری دو ساله برای کار در افغانستان قطع شده است. در همان زمان، کمک هزینه دو ساله ۱۷ میلیون دالری برای کار در سوریه نیز قطع شد.

قطع کمک‌ها به افغانستان همچنین می‌تواند بی‌ثباتی اقتصادی جدیدی را ایجاد کند، چرا که باعث می‌شود ارسال بسته‌های دالری به بانک‌های خصوصی برای تبدیل آن به افغانی از سوی سازمان ملل را متاثر می‌کند. تزریق دالر در بازار به خصوص توسط نهادهای کمک رسانی از عوامل عمده حفظ ثبات پول افغانی محسوب می‌شود.

مقام‌های امریکایی گفتند که قطع کمک‌ها ممکن است شرایطی را ایجاد کند که مردم را وادار به پیوستن به گروه‌های افراطی مانند داعش خراسان کند.

در کنار قطع کمک ۵۶۲ میلیون دالری برای افغانستان، ۱۷۰ میلیون دالر برای برنامه جهانی غذا در سومالیا، ۲۳۷ میلیون دالر در سوریه، ۱۰۷میلیون دالر برای یمن و ۱۲ دالر برای غزه نیز قطع خواهد شد.