سازمان ملل: ممنوعیت آموزش، دختران افغان را در معرض خشونت جنسیتی قرار داده است

دفتر هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل در افغانستان، اوچا می‌گوید محدودیت آموزش دختران در این کشور آن‌ها را در معرض بی‌سوادی، ازدواج‌های زودهنگام و خشونت مبتنی بر جنسیت قرار داده است. اوچا هشدار داد بحران آموزش در افغانستان نسلی را در معرض خطر قرار داده است.

دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) روز دوشنبه، ۱۸ حمل، در گزارشی اعلام کرد که دسترسی به آموزش در افغانستان به‌دلیل فقر و سیاست‌های محدودکننده طالبان همچنان یک چالش اساسی به‌شمار می‌رود.

اوچا با اشاره به ممنوعیت آموزش زنان در مؤسسات طبی افغانستان، افزود که در سال ۲۰۲۵ حدود ۹ میلیون کودک، از جمله ۸۸۸ هزار کودک دارای معلولیت، به حمایت‌های آموزشی اضطراری نیاز خواهند داشت.

این نهاد همچنین نسبت به انتقال صنوف آموزش مبتنی بر جامعه از نهادهای غیردولتی به ریاست‌های معارف در ولایات ابراز نگرانی کرده و این تغییر را چالشی جدی برای نظام آموزشی افغانستان خوانده است.

براساس گزارش اوچا، این انتقال باعث کاهش دسترسی به آموزش شده و تا پایان سال ۲۰۲۴، تنها ۱٬۳۱۵ صنف از میان بیش از چهار هزار صنف، تحت مدیریت نهادهای بین‌المللی باقی مانده‌اند.

اوچا با ابراز نگرانی نسبت به آینده برنامه‌های «صنوف آموزش مبتنی بر جامعه» (CBE) اعلام کرد که این تغییرات باعث شده‌اند حدود ۵۲ هزار کودک، که بیشترشان دختر هستند، از رفتن به مکتب باز بمانند.

به‌گفته سازمان ملل، فقر یکی دیگر از موانع عمده در مسیر آموزش در افغانستان است. اوچا با استناد به یکی از ارزیابی‌های انجام‌شده در سال گذشته گزارش داد که ۱۱ درصد خانواده‌های افغان به‌دلیل مشکلات مالی، آموزش را در اولویت قرار نمی‌دهند.

اوچا همچنین گفت که در سال گذشته تنها ۲۰ درصد از حدود ۱۸۲ هزار کودک بازگشته به افغانستان به آموزش دسترسی یافته‌اند. این کودکان با مشکلاتی چون نداشتن اسناد هویتی، دشواری‌های مالی، موانع زبانی و تفاوت‌های فرهنگی روبه‌رو بوده‌اند.

این نهاد هشدار داد که با افزایش روند بازگشت مهاجران به افغانستان، شمار کودکان بازمانده از آموزش نیز احتمالا افزایش خواهد یافت.

اوچا تاکید کرد که برای رسیدگی به نیازهای فوری آموزشی در افغانستان، در سال جاری میلادی به ۹۳.۳ میلیون دالر نیاز دارد، اما تا ماه جنوری تنها ۷.۹ میلیون دالر آن تامین شده است.

در این گزارش آمده است که در صورت نبود حمایت فوری مالی، میلیون‌ها کودک در افغانستان از آموزش ابتدایی محروم خواهند شد و بحران یادگیری در این کشور وخیم‌تر خواهد شد.