طالبان در مورد تعرفههای ترامپ سکوت کرد
در حالی که تعرفههای دونالد ترامپ خشم رهبران کشورهای مختلف جهان را برانگیخته است، طالبان اما با گذشت دو روز هیچ واکنشی به این اقدام نشان نداده است. ترامپ روز چهارشنبه تعرفههای جدید بر تمامی کالاهای وارداتی به امریکا، از جمله تعرفه ده درصدی بر کالاهای افغانستان وضع کرد.
رئیسجمهور امریکا، روز چهارشنبه ۱۳ حمل فرمان اجرایی وضع تعرفهها را امضا کرد و این روز را به عنوان «روز کسب استقلال اقتصادی امریکا» خواند.
صادرات افغانستان به امریکا
افغانستان تحت حاکمیت طالبان در سال ۱۴۰۲ مجموعاً ۵.۷ میلیون دالر کالا به ایالات متحده امریکا صادر کرده است. میزان واردات از امریکا به افغانستان نیز در این سال ۲۳.۴ میلیون دالر بوده است.
کالاهایی که افغانستان در سال ۱۴۰۲ به امریکا صادر کرده شامل قالین، سیر خشک، زعفران، انجیر خشک، پان، مصالحجات و کاغذپران اند.
علاوه بر این، محصولات دیگری مانند قروت، عسل، گل گلاب، تنباکو، سنگهای معدنی، پودینه، نمد، خریطه و بوریهای پلاستیکی، ظروف گلی، جارو، نباتات طبی، محصولات قنادی، صابون کالاشویی، حنا، هنگ و تخم هنگ، سیر خشک، بادام، مغز بادام، آلو بخارا، توت، زردآلو و سیب نیز در لیست صادرات افغانستان به امریکا قرار دارند
کالاهای صادراتی امریکا به افغانستان مشمول ۴۹ درصد تعرفه گمرکی است.
واکنش کشورها به تعرفههای ترامپ
سران کشورهای مختلف به تصمیم دونالد ترامپ برای وضع تعرفههای جدید بر کالاهای وارداتی واکنش نشان دادند و هشدار دادند که این اقدام تاثیرات منفی بر تجارت جهانی خواهد داشت. برخی کشورها نیز تهدید به اقدامات تلافیجویانه کردند.
جزئیات بیشتر: تعرفههای ترامپ واکنش سران کشورهای جهان را برانگیخت | افغانستان اینترنشنال
سکوت طالبان
سکوت طالبان در مورد وضع تعرفههای جدید امریکا مشخص نیست. برخی از مقامات طالبان از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری امریکا استقبال کردند و خواهان گسترش روابط شدند.
توافقنامه دوحه که منجر به تسلط دوباره طالبان بر افغانستان شد در دور اول ریاستجمهوری ترامپ امضا شد. با ورود ترامپ به کاخ سفید، طالبان امیدوارند که در این دور نیز با حکومت جدید امریکا به رهبری ترامپ وارد تعامل شود.
با این حال، ترامپ در حدود سه ماه گذشته بارها خواهان بازپس گیری تجهیزات بهجا مانده امریکایی در افغانستان شده است، درخواستی که طالبان آن را رد کرده است.
از زمان تسلط طالبان بر افغانستان، نماینده ویژه ترامپ در امور گروگانها اولین هیئت امریکایی بود که به کابل رفت و با مقامات طالبان گفتوگو کرد. در پی این دیدار، طالبان جورج گلزمن و فای دی هال، دو گروگان امریکایی را از زندان آزاد کرد.
طالبان در سال ۲۰۲۵ چهار شهروند امریکایی را از زندان آزاد کردند. رایان کوربت، ویلیام مکنتی در آخرین روزهای حضور جو بایدن در کاخ سفید با یک عضو زندانی طالبان در امریکا تبادله شدند. جورج گلزمن و فای دی هال پس از سفر نماینده ویژه ترامپ به کابل آزاد شدند.
پس از رهایی شهروندان امریکایی، وزارت خارجه امریکا جایزه تعیین شده برای بازداشت شماری از رهبران شبکه حقانی را برداشت.
خوش خدمتی به ترامپ
پیشتر، سیانان به نقل از مقامات امریکایی دخیل در مذاکرات با طالبان نوشت که این گروه تلاشهای خود برای جلب رضایت ترامپ را افزایش داده است. به گفته این مقامات، طالبان برای برقراری روابط رسمی با دولت ترامپ و ایجاد دفتر سیاسی این گروه در امریکا، تلاش میکند.
بیشتر بخوانید: طالبان میخواهد با آزادی گروگانهای امریکایی «ترامپ را شاد کند» | افغانستان اینترنشنال
یک مقام حزب ملی اسکاتلند گفت که کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا از دونالد ترامپ توافق بدتری در مورد تعرفهها نسبت به طالبان دریافت کرده است.
ترامپ چهارشنبه بر تمامی کالاهای وارداتی به امریکا تعرفه پایه ۱۰ درصدی وضع کرد که بریتانیا، شریک استراتژیک واشنگتن، و افغانستان تحت کنترول طالبان را در یک سطح قرار داده است.