رسانه‌های پاکستانی از آغاز عملیات گسترده برای اخراج مهاجران افغان خبر دادند

جیونیوز روز پنجشنبه به نقل از وزارت داخله پاکستان گزارش داد که این کشور عملیات گسترده‌ای را برای بازداشت و اخراج افغان‌های فاقد مدارک قانونی در سراسر پاکستان آغاز کرده‌ است. پاکستان روند بازداشت و اخراج‌ مهاجران افغان را به‌دلیل تعطیلات عید فطر به تاخیر انداخته بود.

طاهر خان، خبرنگار پاکستانی نیز گزارش داد که که ۶۰ تبعه افغان در اسلام‌آباد و راولپندی بازداشت شده‌اند. او در اکس نوشت که مقامات پاکستان مرحله دوم بازگشت پناهجویان افغان دارای کارت ای‌سی‌سی را روز پنجشنبه، چهاردهم حمل، آغاز کرده است.

حکومت پاکستان تعداد کل مهاجران افغان را سه میلیون نفر اعلام کردهه و گفته آنها امسال طبق برنامه اخراج اتباع خارجی غیرقانونی، به افغانستان بازگردانده خواهند شد.

اتباع افغان مقیم پاکستان شامل چهار دسته‌اند. دسته اول شامل اتباع افغان است که به دلیل بی‌ثباتی در افغانستان به پاکستان گریختند و وضعیت رسمی پناهندگی دریافت کردند. پاکستان برای این پناهندگان که رقم آن حدود ۱.۳ میلیون نفر اعلام شده، کارت پی‌اوآر صادر کرده است. این کارت‌ها تنها یک بار صادر شدند و به‌طور دوره‌ای تمدید می‌شوند که اعتبار فعلی آن‌ها تا ۹ سرطان ۱۴۰۴ است.
دسته دوم شامل اتباع افغان است که کارت شهروندی افغان (ای‌سی‌سی) دریافت کرده‌اند. حدود ۸۰۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۶ این کارت را دریافت کردند و اکنون در معرض اخراج قرار دارند.
دسته سوم شامل اتباع افغان است که پس از تسلط طالبان در سال ۱۴۰۰ به پاکستان گریختند.
دسته چهارم شامل اتباع افغان بدون مدرک است که هیچ یک از مدارک فوق را ندارند. این گروه همچنین شامل افرادی می‌شود که در پاکستان ازدواج کرده و کارت‌های هویت جعلی دریافت کرده‌اند.
حکومت پاکستان پس از تصمیم برای اخراج مهاجران افغان، ۵۴ اردوگاه برای اسکان موقت آنان در سراسر کشور ایجاد کرده است. این اردوگاه‌ها شامل ۴۳ کمپ در ایالت خیبر پختونخوا، ۱۰ کمپ در پنجاب و یک کمپ در بلوچستان است.
این اردوگاه‌ها خدماتی مانند غذا، سرپناه، آموزش ابتدایی و مراقبت‌های بهداشتی ارائه می‌دهند، اما سازمان‌های حقوق بشری درباره شرایط آن‌ها ابراز نگرانی کرده‌اند.
اقدامات حکومت پاکستان موجب نگرانی گسترده در میان مهاجران افغان شده است، بسیاری از آن‌ها دهه‌ها در پاکستان زندگی کرده‌اند و اکنون از اخراج ناگهانی می‌ترسند.

سازمان ملل و گروه‌های حقوق بشری درباره بازگرداندن اجباری مهاجران ابراز نگرانی کرده و از پاکستان خواسته‌اند به قوانین بین‌المللی پایبند باشد.
همچنین، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل تأکید کرده است که بازگرداندن مهاجران افغان باید به‌صورت داوطلبانه و با عزت انجام شود.
قیصرخان افریدی، سخنگوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در پاکستان در گفت‌وگو با جیونیوز هشدار داد که وضعیت رو به وخامت حقوق بشر در افغانستان، بازگشت‌کنندگان را در معرض خطرات جدی قرار می‌دهد.
هرچند حکومت طالبان از بازگشت مهاجران افغان استقبال کرده است، اما این گروه نیز خواهان بازگشت تدریجی و طالبانه است.