طالبان می‌خواهد با آزادی گروگان‌های امریکایی «ترامپ را شاد کند»

سی‌ان‌ان به نقل از مقامات امریکایی دخیل در مذاکرات با طالبان نوشت که این گروه تلاش‌های خود برای جلب رضایت ترامپ را افزایش داده است. به گفته این مقامات، طالبان برای برقراری روابط رسمی با دولت ترامپ و ایجاد دفتر سیاسی این گروه در امریکا، تلاش می‌کند.

شبکه خبری سی‌ان‌ان روز پنجشنبه، ۱۴ حمل نوشت که در دو ماهی که از ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ می‌گذرد، طالبان تلاش‌های خود را برای جلب نظر دولت ترامپ شدت بخشیده است.
با وجود تلاش‌های طالبان، منابع آگاه از جریان مذاکرات امریکا با طالبان به سی‌ان‌ان گفته‌اند که ایالات متحده همچنان طالبان را یک سازمان تروریستی می‌شناسد.

یک مقام امریکایی مذاکرات دولت ترامپ با طالبان را مقدماتی خوانده و گفته است: «مسیر مثبتی وجود دارد و اگر آن‌ها در این مسیر حرکت کنند، ما نیز همین کار را خواهیم کرد.»

این مقام امریکایی همچنین گفت: «احتمال تحولات منفی را هم نباید نادیده گرفت» و تأکید کرده است که عادی‌سازی روابط در آینده نزدیک قابل انتظار نیست.

طبق این گزارش، مقام‌های طالبان ماه گذشته در گفت‌وگو با هیئت امریکایی که به رهایی یک گروگان امریکایی از زندان طالبان منجر شد، بار دیگر موضوع به رسمیت شناخته شدن این گروه به عنوان حکومت رسمی افغانستان را مطرح کرده‌اند.
به گفته این مقام امریکایی و یک فرد دیگر که در جریان این مذاکرات بوده است، طالبان همچنین درخواست گشایش یک دفتر در امریکا را مطرح کرده است. طالبان هدف از ایجاد این دفتر را رسیدگی به امور مربوط به افغان‌ها دانسته است.

پس از سفر هیئت امریکایی به کابل، سخنگوی طالبان گفت که این گروه از حکومت امریکا درخواست کرده است که سفارت افغانستان در واشنگتن را به طالبان تحویل بدهد و سفارت امریکا در کابل نیز بازگشایی شود. ذبیح‌الله مجاهد گفت که این گروه منتظر پاسخ هیئت امریکایی است.

بیشتر بخوانید: مجاهد می‌گوید در دیدار با هیئت امریکایی خواهان تحویل گرفتن سفارت افغانستان در واشنگتن شدند | افغانستان اینترنشنال

به گزارش سی‌ان‌ان، مقامات طالبان پیشنهاد دادند که این دفتر لزومی ندارد سفارت باشد و می‌تواند در مکانی خارج از واشنگتن تأسیس شود.
برقراری روابط دیپلوماتیک رسمی با طالبان تحولی اساسی در روابط امریکا و افغانستان محسوب می‌شود.
ترامپ در آخرین سال از دوره نخست ریاست‌جمهوری خود با طالبان توافقنامه دوحه را امضا کرد که بر اساس آن، تمامی نیروهای امریکایی در سال ۲۰۲۱ از افغانستان خارج شدند. با خروج نیروهای امریکایی، حکومت افغانستان سقوط کرد و امریکا و کشورهای غربی سفارتخانه‌های خود را در کابل بستند.
پس از آزادی جورج گلزمن، مکانیک امریکایی، هم طالبان و هم زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین ترامپ برای افغانستان، که برای آزادی او به کابل رفت، این اقدام را یک «نشانه حسن نیت» توصیف کردند.
آزادی گلزمن با میانجی‌گری قطر صورت گرفت، کشوری که سال‌هاست میزبان مقامات طالبان بوده است. کمتر از دو هفته بعد از آزادی او، طالبان فای هال، شهروند دیگر امریکایی را نیز بدون دریافت هیچ‌گونه امتیازی آزاد کرد.
پیش از روی کار آمدن ترامپ، طالبان خواستار عادی‌سازی روابط شده بود و بارها خواهان آزادی زندانیان خود از گوانتانامو و آزادسازی میلیاردها دالر از دارایی‌های مسدود‌شده افغانستان شده بود.

یک مقام پیشین امریکایی به سی‌ان‌ان گفته است که طالبان به‌شدت علاقه‌مند همکاری با ترامپ است.
این مقام پیشین امریکایی که با طالبان در تماس بوده است، افزود «به آن‌ها گفتم که آزادی بی‌قید و شرط زندانیان برابر است با روابط عالی با ترامپ. زندان‌های خود را خالی کنید، ترامپ بدون مانع می‌تواند با شما همکاری کند.» او همچنین هشدار داده بود: «اگر امریکایی‌ها را نگه دارید، انتظار موشک‌های کروز را داشته باشید.»
این مقام امریکایی تاکید کرده است که طالبان ترامپ را تحسین می‌کند و او را فردی قدرتمند می‌بیند. خود ترامپ نیز در گذشته از جنگجویان طالبان تعریف کرده و در مصاحبه‌ای با فاکس‌نیوز در دوران ریاست‌جمهوری بایدن، آن‌ها را «جنگجویان خوب» و «واقعاً باهوش» توصیف کرده بود.
ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش، به‌طور مخفیانه طالبان را به کمپ دیوید دعوت کرده بود تا درباره خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و توافق صلح با دولت افغانستان مذاکره کند. اما این تصمیم، تیم ترامپ را دچار اختلاف کرد و در نهایت، او این برنامه را لغو کرد و مدعی شد که پس از کشته شدن یک سرباز امریکایی در حمله طالبان، این مذاکرات را متوقف کرده است.
پس از افشای این موضوع، اعتراضات گسترده‌ای به راه افتاد، از جمله از سوی مایک والتز، که در آن زمان عضو کانگرس بود و اکنون به‌عنوان مشاور امنیت ملی ترامپ فعالیت می‌کند.

با وجود اینکه ترامپ شخصاً در اوایل ۲۰۲۰ با خروج نیروهای امریکایی از افغانستان موافقت کرده بود، او بارها بایدن را به‌دلیل شیوه فاجعه‌بار اجرای این تصمیم مورد انتقاد قرار داده و این موضوع را به یکی از محورهای اصلی کارزار انتخاباتی‌اش در سال گذشته تبدیل کرد.
هفته گذشته، ترامپ بار دیگر امکان درخواست از طالبان برای بازگرداندن تجهیزات نظامی امریکا را مطرح کرد و بایدن را متهم به رها کردن میلیاردها دالر تجهیزات نظامی کرد.
مقامات طالبان این درخواست را نپذیرفته و اعلام کرده‌اند که تسلیحات به جا مانده نظامی امریکا را غنیمت جنگی می‌دانند و به هیچ صورت حاضر به بازگرداندن آن نیستند.

سی‌ان‌ان می‌گوید با وجود توافقنامه دوحه، طالبان همچنان با گروه القاعده ارتباط دارد و در سال ۲۰۲۲، دولت بایدن، ایمن‌الظواهری رهبر القاعده را در کابل هدف قرار داده و کشت.
در گزارش سی‌ان‌ان تصریح شده است که با وجود اینکه طالبان توسط هیچ کشوری تاکنون به رسمیت شناخته نشده‌ اما این گروه در ایجاد روابط دیپلوماتیک با برخی کشورها موفقانه عمل کرده‌ است.
سفارت افغانستان در واشنگتن همچنان بسته است، اما بازگشایی آن تحت حکومت طالبان بی‌شک دستاورد بزرگی به طالبان خواهد بود.
سی‌ان‌ان به نقل از فردی آگاه گزارش داد که از سوی هیئت امریکایی به طالبان گفته شده است که «شما باید پیش قدم شوید و خطر کنید. این کار را انجام دهید، احتمالاً درهای روابط بهتر را باز خواهد کرد.»

در حالی که طالبان به دنبال بهبود روابط با امریکا است، جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده، اخیرا این گروه را «یکی از خطرناک‌ترین سازمان‌های تروریستی در جهان» توصیف کرد.