مشاور سابق نخست‌وزیر پاکستان: طالبان نه مسلمان است، نه برادر

مصطفی نواز کهوکهر، مشاور سابق نخست‌وزیر پاکستان، با انتقاد از تلاش‌های حکومت این کشور برای مذاکره با طالبان اظهار داشت «طالبان نه مسلمان است و نه برادر.» وی با اشاره به اقدامات طالبان علیه زنان، از جمله بستن مکاتب به روی دختران، تاکید کرد این گروه چهره اسلام را مخدوش کرده است.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که پس از سفر ماه گذشته صادق خان، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان، به کابل، دو طرف تلاش‌هایی را برای ازسرگیری گفت‌وگوها درباره موضوعاتی چون وجود پناهگاه‌های تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان و مسایل ترانزیتی و اقتصادی آغاز کرده‌اند.

برخی منابع گزارش داده‌اند که قرار است در ماه جاری، هیئت‌هایی از دو طرف مذاکرات رسمی در سطح بالا را شروع کنند.

با این حال، کهوکهر در یک برنامه دان نیوز با اشاره به این تلاش‌ها خطاب به طالبان گفت: «اگر بپذیریم که شما می‌توانید هر تعداد از شهروندان ما را که بخواهید بکشید، خون بی‌گناهان بر دستان تان باشد و با این حال انتظار داشته باشید که ما با شما بر سر میز مذاکره بنشینیم، چنین گفت‌وگویی به موفقیت نخواهد رسید.»

این سناتور سابق پاکستانی همچنین با انتقاد از اظهارات برخی مقامات این کشور درباره طالبان افزود: «از نظر من، آنها نه برادرند و نه اسلامی. آنها چهره‌ای از اسلام را نشان می‌دهند که حتی اجازه تحصیل را به دختران نمی‌دهد؛ بنابراین شایستگی این را ندارند که خود را اسلامی بنامند.»

کهوکهر با ابراز مخالفت با شیوه حکومتداری طالبان اظهار داشت: «چگونه می‌توان آنها را برادر خطاب کرد، در حالی که پایگاه‌هایی را در اختیار تحریک طالبان پاکستان قرار داده‌اند و از این گروه حمایت می‌کنند؟ گروهی که در داخل پاکستان حملات انجام می‌دهد و فرزندان، شهروندان و نیروهای امنیتی ما را به قتل می‌رساند. آیا با این وجود، باز هم باید آنها را برادر بنامیم؟»

وی پیشنهاد کرد که با طالبان باید مانند سایر کشورها برخورد شود و تاکید کرد: «ما باید منافع خود را در اولویت قرار دهیم و بر اساس آن عمل کنیم.»

با افزایش حملات شبه‌نظامیان در پاکستان به ویژه حمله و گروگان‌گیری اخیر در قطار جعفر اکسپرس در بلوچستان، روابط پاکستان با طالبان به شدت به تیرگی گرایید.

ارتش پاکستان گفت که این حمله از خاک‌ افغانستان سازمان‌دهی و مدیریت شده است. برخی مقامات پاکستانی «طالبان را نیروی نیابتی هند» خواندند. وزیر دفاع پاکستان هشدار داد که شبه‌نظامیان مخالف خود را در خاک افغانستان هدف قرار خواهند داد.

در مقابل، طالبان، پاکستان را متهم به حمایت از داعش کرد و گفت که پایگاه‌های این گروه در بلوچستان پاکستان موقعیت دارد. با این حال، اکنون دو طرف سعی دارند که اختلافات خود را از طریق مذاکره و گفت‌وگو حل کنند.

با این حال، این اظهارات کهوکهر نشان‌دهنده شکل گرفتن فضای سنگین انتقادی علیه طالبان افغان در پاکستان است، گروهی که اسلام آباد روی پیروزی آن در افغانستان سرمایه‌گذاری زیادی کرد و امیدوار بود با پیروزی آن به اهداف امنیتی‌اش در افغانستان دست یابد.