شمار روزنامه‌نگاران کشته‌شده در غزه بیشتر از جنگ‌های جهانی، افغانستان و ویتنام بوده است

یک پژوهش تازه نشان می‌دهد که جنگ غزه مرگبارترین درگیری برای روزنامه‌نگاران در تاریخ بوده است. تعداد روزنامه‌نگاران کشته‌شده در این جنگ از مجموع کشته‌های این حرفه در جنگ‌های بزرگی چون جنگ جهانی اول و دوم، جنگ داخلی امریکا، جنگ کوریا، جنگ ویتنام و جنگ افغانستان فراتر رفته است.

به نقل از روزنامه بوستون گلوب، گزارش جدید پروژه «هزینه‌های جنگ»، متعلق به دانشگاه براون نشان می‌دهد که از زمان آغاز جنگ غزه در ۷ اکتوبر ۲۰۲۳، بین ۱۴۷ تا ۲۳۲ خبرنگار در غزه جان خود را از دست داده‌اند. این در حالی است که در طول جنگ جهانی دوم تنها ۶۷ خبرنگار کشته شدند. این گزارش که روز سه‌شنبه منتشر شد، تاکید می‌کند: «این درگیری، به‌سادگی، مرگبارترین رویداد برای گزارشگران در تاریخ است.»

به گفته نویسندگان این پژوهش، بیشتر خبرنگارانی‌ که در درگیری‌هایی مانند جنگ غزه کشته یا زخمی شده‌اند، گزارشگران محلی هستند و حضور گزارشگران خارجی برای پوشش رویدادهای بین المللی به ویژه در مناطق جنگی کاهش یافته است. شبکه‌های خبری برای پوشش خطرناکترین رویدادهای جهان، بیشتر به روزنامه‌نگاران محلی متکی اند که اغلب با دستمزد اندک و منابع محدود کار می‌کنند.

از پاییز ۲۰۲۳، روزنامه‌نگاران فلسطینی در غزه با چالش‌هایی چون سوءتغذیه، کمبود آب آشامیدنی سالم، نبود سرپناه و قطعی برق روبه‌رو بوده‌اند. زنان روزنامه‌نگار و دیگر کارکنان رسانه‌ها، از جمله مترجمان، با آزار و اذیت آنلاین، سخنان نفرت‌انگیز جنسیتی، حملات فیزیکی، تجاوز و حتی قتل مواجه شده‌اند.

استفانی ساول، مدیر پروژه «هزینه‌های جنگ»، اظهار داشت: «خبرنگاران و حرفه روزنامه‌نگاری به‌طور فزاینده‌ای قربانی جنگ می‌شوند. دموکراسی و صلح به رسانه‌های آزاد وابسته‌اند و نظامی‌گری به شکل‌های مختلف به تضعیف دموکراسی کمک می‌کند.»

پروژه هزینه‌های جنگ تنها نهادی نیست که مرگبار بودن جنگ غزه برای روزنامه‌نگاران را مستند کرده است. در فبروری ۲۰۲۴، کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران در گزارش ویژه‌ای اعلام کرد که سال ۲۰۲۴ مرگبارترین سال برای روزنامه‌نگاران از زمان آغاز ثبت داده‌ها توسط این سازمان در بیش از سه دهه پیش بوده است.

بر اساس این گزارش، نزدیک به دو سوم خبرنگاران و کارکنان رسانه‌ها کشته‌شده در سال ۲۰۲۴ فلسطینی‌هایی بودند که به دست نیروهای اسرائیلی جان باختند.

جودی گینزبرگ، مدیرعامل کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران، گفت: «جنگ غزه تاثیری بی‌سابقه بر خبرنگاران گذاشته است و نشان‌ می‌دهد که چقدر هنجارهای جهانی برای حفاظت از آن‌ها در مناطق جنگی نادیده گرفته می‌شود.»

او افزود افزایش قتل خبرنگاران بخشی از روند گسترده‌تر «خفه کردن صدای رسانه‌ها در سطح جهانی» است و این روند در سال ۲۰۲۵ نیز با سرعت بالا ادامه یافته است.

بر اساس داده‌های این کمیته، تا کنون در سال ۲۰۲۵ دست‌کم ۱۵ خبرنگار و کارمند رسانه‌ کشته شده‌اند که ۱۰ نفر از آن‌ها در اسرائیل و نوار غزه حضور داشتند.