بر خلاف اعلامیه طالبان، شیعیان دوشنبه نماز عید خواندند
برخلاف طالبان که به پیروی از عربستان سعودی روز یکشنبه را عید فطر اعلام کرد، ساکنان عمدتا هزاره و شیعه غرب کابل دوشنبه را بهعنوان نخستین روز عید فطر جشن گرفته و نماز عید را در مسجدهایشان اقامه کردند. حضور نمازگزاران روز دوشنبه در مسجدها بسیار پررنگ بود.
طبق گزارشی که به افغانستان اینترنشنال رسیده، نماز عید فطر در چندین مسجد در غرب کابل از جمله مسجد الزهرا برگزار شد. تصاویر نشان میدهد که حضور نمازگزاران در مراسم نماز عید پررنگ است.
هرچند بار اول نیست که بسیاری از ساکنان افغانستان همسو با اعلامیه نظام حاکم عید نمیکنند، در دولت پیشین هم همین روال دامه داشت، سر باز زدن از پیروی اعلامیه رسمی طالبان مبنی بر اعلام زمان عید فطر، میتواند اقدام جسورانه باشد.
با این حال امسال نیز طالبان در برخی از مناطق شیعهنشین مانند مالستان برخی از شیعیان را با استفاده از خشونت مجبور کردند روزه خود را در روز یکشنبه بشکنند.
در حدود چهار سال گذشته، طبق گزارشها، افراد طالبان کسانی را که مطابق اعلامیه این گروه روزهشان را افطار نمیکردند و عید نمیگرفتند، به اجبار وادار به خوردن روزه و همراهی با اعلامیه دادگاه عالیشان میکردند.
پارسال گزارشهایی به افغانستان اینترنشنال رسید که نشان میداد در برخی مناطق از جمله مزار شریف، ماموران طالبان روحانیون شیعه را به زور به خواندن نماز عید فطر وادار میکردند.
طبق سنت گذشته، شیعیان و هزارهها در ولایات هرات، مزار شریف و ولایتهای مناطق مرکزی بهدلیل تقلید از مراجع مذهبی شیع، عمدتا همزمان با اعلامیه رسمی در ایران، عید میکنند.
روز یکشنبه هیچ گزارشی از اجبار ساکنان مناطق هزاره و شیعهنشین در کابل و ولایات دیگر به خوردن روزه و اقامه نماز عید فطر منتشر نشد.
هرچند برخی گزارشها حاکیست که استخبارات طالبان در برخی نقاط ولایات مرکزی که عمدتا هزارهنشیناند، از طریق قریهداران اطلاع داده بود که باید بنا به اعلامیه این گروه عید شود.
مقامهای طالبان روز یکشنبه بهطور گسترده در نماز عید فطر شرکت کردند.
هبتالله آخندزاده در عیدگاه قندهار نماز عید را ادا کرد و برخی دیگر از رهبران طالبان در ارگ کابل و کاخ سپیدار. هرچند در کابل، برپایی دو نماز عید در فاصله ارگ و سپیدار، نشان خوبی از یکپارچگی این گروه نبود و بیشتر بر شدت اختلافات درونی این گروه تاکید داشت.
مولوی عبدالکبیر که مدت طولانی معاون پرقدرت و پرنفوذ رئیسالوزرای طالبان بود، تنزیل رتبه پیدا کرد و بهعنوان سرپرست وزارت مهاجرین گماشته شد. با گذشت مدت طولانی از انتصاب او به این سمت، او هنوز قصر سپیدار را ترک نکرده و از همانجا مسئولیت وزارت مهاجرین را پیش میبرد.