دادگاه عالی روسیه به‌زودی درباره حذف طالبان از فهرست سازمان‌های تروریستی تصمیم می‌گیرد

خبرگزاری اینترفاکس روز دوشنبه گزارش داد که دادستانی کل روسیه از دادگاه عالی این کشور خواسته است وجود طالبان در فهرست سازمان‌های تروریستی این کشور را تعلیق کند. خبرگزاری دولتی ریانووستی گفت که دادگاه عالی روسیه این درخواست را ۲۸ حمل (۱۷ اپریل) بررسی خواهد کرد.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه ۲۸ دسامبر ۲۰۲۴/ ۸ جدی ۱۴۰۳ فرمان اصلاح برخی از قوانین این کشور را امضا کرد که به موجب آن امکان تعلیق موقت فعالیت سازمان‌های تروریستی در این کشور فراهم می‌شود.

براساس این قانون، نهادهای عدلی و قضایی روسیه اجازه می‌یابند که نام طالبان را به‌گونه موقت و مشروط از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کنند.

طبق این قانون، ممنوعیت فعالیت یک سازمان تروریستی ممکن است با تصمیم دادگاه و براساس درخواست دادستان کل روسیه یا معاون او تعلیق شود.

پوتین در ماه جولای اعلام کرد که طالبان اکنون متحدی در مبارزه با تروریسم محسوب می‌شود.

با این حال، تعلیق ممنوعیت طالبان در صورتی امکان‌پذیر است که شواهد معتبری ارائه شود مبنی بر اینکه یک سازمان ممنوعه پس از درج در فهرست سازمان‌های تروریستی، فعالیت‌هایی همچون تبلیغ، توجیه، یا حمایت از تروریسم یا ارتکاب جرایم مرتبط مندرج در قانون جزایی را متوقف کرده باشد.

دادگاه عالی روسیه ۱۴ فبروری ۲۰۰۳، طالبان را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخت و فعالیت این گروه را در روسیه ممنوع کرد.

بیشتر بخوانید: پوتین با امضای قانونی امکان حذف موقت طالبان از فهرست گروه‌های تروریستی روسیه را فراهم کرد

با این حال، معاون وزیر خارجه روسیه می‌گوید که فرآیند تعلیق موقت طالبان از فهرست سازمان‌های تروریستی این کشور به زمان نیاز دارد.

آندری رودنکو ۱۲ فبروری امسال (۲۴ دلو) در مورد موضع روسیه درباره احتمال به رسمیت شناختن طالبان هم گفت که مسکو «شتاب‌زده» عمل نمی‌کند.
روسیه در حال حاضر هم مانند دیگر کشورها اداره طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد، اما سفارت افغانستان در مسکو را به این گروه واگذار کرده و روابط دیپلوماتیک و اقتصادی با طالبان دارد.

در حال حاضر جمال ناصر غروال، کاردار طالبان در مسکو است. وزارت خارجه روسیه ماه حمل ۱۴۰۱ او را تائید صلاحیت کرد.

ضمیر کابلوف، نماینده رئیس‌جمهور روسیه در امور افغانستان پیشتر اعلام کرد که مسکو می‌خواهد در بهار ۲۰۲۵، گروه کاری دوجانبه روسیه - طالبان را تشکیل دهد. به گفته آقای کابلوف، در شرایطی که طالبان هنوز به رسمیت شناخته نشده‌، این گروه جایگزین کمیسیون بین دولتی همکاری‌های اقتصادی خواهد شد.

به فرض خارج شدن نام طالبان از فهرست گروه‌های تروریستی روسیه، مقامات روسی گفتند که این اقدام به معنای به رسمیت شناسی این گروه نیست.