وزیر معارف حکومت پیشین: مدارس جهادی طالبان افغانستان را به فروپاشی کامل سوق می‌‌دهد

میرویس بلخی، وزیر معارف حکومت پیشین افغانستان، نسبت به پیامد‌های گسترش مدارس دینی طالبان در افغانستان هشدار داد.

بلخی در مقاله‌ای در وبسایت مرکز ولسن نوشت طالبان با مدارس دینی و جهادی، تبدیل کردن مکاتب مدرن به نهادهای مذهبی، تغییر لباس رسمی مکاتب به لباس غیررسمی، «طالبانیزه‌سازی» محتوای آموزشی و استخدام معلمان با سابقه مدارس دینی، افغانستان را به سمت فروپاشی کامل سوق می‌دهد.
وزیر معارف حکومت پیشین نوشته است که سیاست «طالبانیزه‌سازی مکاتب» پیامدهای امنیتی خطرناکی برای افغانستان و جهان دارد.

او تاکید کرده که طالبان به دلیل ریشه‌های «قبیله‌ای و محروم خود»، از اساس با آموزش مدرن مخالفند و این سیاست را برای «حفظ بقای رژیم و ماشین جنگی خود دنبال می‌کنند.»

به گفته بلخی، طالبان با این رویکرد تلاش دارند از نارضایتی داخلی و پیوستن نیروهای خود به گروه‌های تروریستی مانند داعش خراسا‌ن و القاعده جلوگیری کنند.

او در بخشی از مقاله افزوده که در سال ۲۰۱۹، زمانی که وزیر معارف بود، طالبان از ولایت پکتیکا پیامی مبنی‌بر درخواست حذف مضامین مدنی، فرهنگی و آنچه "غیراسلامی" شده بود، دریافت کرده بود. بلخی گفت در آن زمان درخواست حذف این مضامین از نصاب آموزشی رد شد، اما طالبان پس از بازگشت در سال ۲۰۲۱، این مضامین را حذف کرد.

وزیر پیشین معارف همچنین گفته که از زمان تسلط طالبان، شمار مدارس دینی و جهادی در افغانستان حدود ده برابر افزایش یافته است. او هشدار داده که این سیاست نسلی بدون مهارت و ظرفیت به بار می‌آورد و جامعه را به فروپاشی اجتماعی و اقتصادی می‌کشاند. به گفته بلخی، سالانه حدود ۱۵۰ هزار نفر از مدارس طالبان در افغانستان و پاکستان فارغ‌التحصیل می‌شوند که توانایی کار در بازارهای داخلی و خارجی را ندارند و تنها گزینه شغلی‌شان فعالیت در مساجد است.

بلخی افزوده که گسترش مدارس جهادی به نهادینه‌سازی تفکر افراطی در جامعه منجر شده و زمینه را برای جذب نیرو توسط طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی فراهم می‌کند. او به‌عنوان نمونه‌ای از ریشه‌دار شدن تفکر طالبان در جامعه، به رویدادی در سال ۲۰۰۱ در کابل اشاره کرده که پس از سقوط طالبان، ساکنان محلی یک جوان را به دلیل تراشیدن ریشش مجازات کردند.

وزیر پیشین معارف همچنین با اشاره به افزایش مهاجرت خانواده‌های افغان به کشورهای همسایه، گفته که پس از تسلط طالبان، میلیون‌ها نفر به دلیل محرومیت فرزندان‌شان از آموزش، افغانستان را ترک کرده‌اند. او تاکید کرده که فرزندان مهاجران افغان در کشورهایی مانند پاکستان و ایران به دلیل سیاست‌های ضد مهاجرت و کمبود امکانات، از فرصت‌های آموزشی کافی برخوردار نیستند و حمایت از مکاتب خودمختار این مهاجران می‌تواند راه‌حلی مؤثر باشد.

بلخی از جامعه جهانی خواسته است که سیاست بی‌توجهی به رویکرد آموزشی طالبان را کنار بگذارد و با ایجاد یک کنسرسیوم بین‌المللی آموزش برای افغانستان، استراتژی مشخصی در این زمینه اتخاذ کنند. او هشدار داده که ادامه این وضعیت، پیامدهای فاجعه‌بار امنیتی و انسانی در پی خواهد داشت.