چرا وضع تعرفه بر موترهای وارداتی به حامیان ترامپ در امریکا آسیب اقتصادی میزند؟
دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا به طرفدارانش در میان طبقه کارگر قول داده است که بازار و صنایع موترسازی امریکا را به واسطه وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر موترهای وارداتی قدرتمند کند. او از موترسازان بزرگ خواسته است که تمام کارخانههای خود را به امریکا منتقل کنند.
اما، تحلیلگران باور دارند که تعرفهها اگر بعد از ۲ اپریل اعمال شود، قیمت موترهای نو را بالا برده و مردم را مجبور میکند که بیشتر موترهای دست دوم بخرند. همچنین، موترسازان امریکایی قادر به تولید موترهای ارزان قیمت مطابق عاید کارگران کمدرآمدتر در امریکا نیستند. در نتیجه این تعرفهها بالای قدرت خرید مصرف کنندگان تاثیر منفی میگذارد و به اقتصاد امریکا آسیب میزند.
رویترز در تحلیلی نوشت که خریداران موتر از طبقه کارگر بیشترین آسیب را از تعرفه ۲۵ درصدی رئیسجمهور ایالات متحده بر خودروهای وارداتی خواهند دید، چرا که تقریباً تمام موترهای جدید ارزانقیمت در امریکا، در خارج از این کشور ساخته میشوند.
خریداران با درآمد پایین همچنین با افزایش قیمت موترهای دست دوم که ناشی از افزایش تقاضا و کاهش عرضه است، با ضربه دیگری مواجه خواهند شد. آنها بر این نظر اند که کاهش فروش موترهای جدید باعث میشود مالکان کمتر موترهای خود را بفروشند که در نتیجه به علت کمبود عرضه، قیمت موترهای دست دو افزایش مییابد. این قضیه در جریان همه گیری کووید۱۹ نیز در امریکا اتفاق افتاد.
موترهای جدیدی که قیمتشان زیر ۳۰ هزار دالر است، در حال حاضر کمیاب هستند، زیرا میانگین قیمت موترهای نو به حدود ۵۰ هزار دالر نزدیک شده است. زیرا، موترفروشیها با نزدیک شدن تاریخ اعمال تعرفهها بر موترهای وارداتی، قیمت موترهای موجود خود را بالا برده اند. تحلیلگران میگویند تنها راهی که موترسازان میتوانند از وسایط نقلیه اقتصادی سودی بهدست آورند، این است که آنها را در کشورهایی با هزینه تولید پایینتر بسازند.
بررسی رویترز از اطلاعات دو موسسه تحقیقاتی در حوزه تولید موتر نشان میدهد که فقط ۱۶ مدل با قیمت میانگین کمتر از ۳۰ هزار دالر وجود دارد و فقط یکی از آنها – تویوتا کرولا – در امریکا مونتاژ میشود. باقی مدلها در مکسیکو، کوریای جنوبی یا جاپان تولید میشوند.
تحلیلگران صنعت موتر میگویند وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر این خودروهای ارزانقیمت ممکن است باعث افزایش قیمت آنها به سطحی شود که از توان خرید مصرفکنندگان امریکایی خارج شده یا موترسازان بهکلی از تولید آنها صرفنظر کنند.
ترامپ به موترسازان بزرگ هشدار داده بود که از افزایش قیمت محصولات شان خودداری کنند که تقاضای غیرعملی بود. با این حال، او امروز گفت که اگر چنین چیزی نیز اتفاق بیفتد برای او اهمیتی ندارد.
سام فیورانی، معاون شرکت تحقیقاتی آتوفورکست سلوشنز به رویترز گفت: «همه خودروهای جدید، گرانتر خواهند شد. این امر باعث خواهد شد خریداران بیشتری به بازار موترهای دست دوم روی بیاورند که در نتیجه آن، قیمت وسایط دست دوم نیز بالا خواهد رفت.»
برنیس کرینگتون، باشنده ایالت لوییزیانا، به جای خرید موتر نو، به دنبال خرید یک موتر دست دوم است زیرا نگران افزایش قیمت ناشی از تعرفههاست.
او گفت: «اکثر خانوادههایی که نیاز به یک موتر خانوادگی دارند، قیمتهایی را میپردازند که تقریباً نصف ارزش خانه شان است. مشکل اصلی این است که هیچ تلاشی برای مقرونبهصرفه کردن موترهای تولید داخلی انجام نمیشود.»
حامیان سیاسی ترامپ، از جمله رای دهندگان روستایی، احتمالا از کسانی خواهند بود که بیشترین آسیب را از تعرفه بر محصولات وارداتی چون موتر متحمل شوند. بنا بر نظرسنجی شرکت ایدیسون ریسرچ، حدود نیمی از رایدهندگانی که درآمد سالانه خانوادگی شان کمتر از ۵۰ هزار دالر است و همچنین ۵۶ درصد از رایدهندگانی که مدرک دانشگاهی نداشتند، از ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ حمایت کردند.
ترامپ روز شنبه، ۹ حمل، درباره نگرانی از افزایش قیمت موترهای وارداتی به شبکه انبیسی گفت «اصلاً برایش مهم نیست» که موترسازان قیمتها را بالا ببرند، چون «اگر قیمت موترهای خارجی بالا برود، مردم موترهای امریکایی خواهند خرید.»
اما بسیاری از این موترهای وارداتی، از جمله سه مدل زیر ۳۰ هزار دالری شرکت جنرال موتورز( بیوک انویستا، شورولت ترکْس و شورولت تریلبلیزر) توسط خودروسازان امریکایی ساخته میشوند و هر سه در کوریای جنوبی تولید میشوند. جنرال موتورز همچنین صدها هزار دستگاه از پرفروشترین وانتهای سایز بزرگ خود را در مکسیکو تولید میکند. این موترها به علت نرخ پایین دستمزد و هزینههای دیگر در این کشورها، با قیمت پایینتر ساخته میشوند.
ترامپ استدلال میکند که تعرفهها باعث رونق صنعت موترسازی امریکا خواهد شد، اما برخی کارشناسان معتقدند تعرفهها بالا تاثیر معکوسی خواهند داشت.
آرتور لافر، اقتصاددان محافظهکار، در گزارشی در ماه مارچ نوشت: «با کاهش توان خرید موتر بهدلیل قیمتهای بالاتر، خانوادهها ممکن است در اولویتبندی مصارف خود تجدیدنظر کرده، از مخارج غیرضروری بکاهند یا خریدهای بزرگ را به تعویق بیندازند.»
از بین رفتن توجیه اقتصادی تولید موترهای ارزانقیمت
سه خودروساز بزرگ دیترویت – جنرال موتورز، فورد و استلانتیس– در سالهای اخیر تولید بیشتر مدلهای ارزان قیمت خود را کنار گذاشتهاند تا تمرکز خود را بر روی وانتها و شاسیبلندهای پرسود مانند اف-۱۵۰ بگذارند. این اقدام بازار خودروهای کم قیمت را تقریباً بهطور کامل در اختیار موترسازان آسیایی قرار داده است.
کارل براور، تحلیلگر ارشد وبسایت آی سی کارز گفت: «من فکر نمیکنم آنها واقعاً به این بازار برگردند.»
فورد ارزانترین خودروهای خود، وانت کوچک ماوریک و شاسیبلند میانسایز برانکو اسپورت را در مکسیکو تولید میکند. دادههای کوکس اتوموتیو نشان میدهد که هر دو مدل بهطور اوسط بیش از ۳۰ هزار دالر قیمت دارند. همین موضوع درباره مدل ارزانتر جیپ، یعنی کامپس که در مکسیکو تولید میشود، نیز صادق است.
خودروهای زیر ۳۰ هزار دالر شرکتهای نیسان، مزدا، هیوندای، کیا، تویوتا، سوبارو و فولکسواگن، تقریباً همگی در مکسیکو یا کوریای جنوبی ساخته میشوند.
هوندا، موتر پرفروش سیویک را در کانادا و امریکا تولید میکند و مدل اچ آر-وی را در مکسیکو. قیمت میانگین هر دو مدل کمی بیش از ۳۰ هزار دالر است.
براور میگوید میزان سود این خودروها کم است و خریداران شان در مورد قیمت خیلی حساس هستند. این بدان معناست که تعرفههای بالا ممکن است فروش این خودروها را غیرممکن کند.
او افزود: «تعرفه ۲۵ درصدی، توجیه اقتصادی برای ساخت خودروهای ارزانتر و کوچکتر را کاملاً نابود خواهد کرد.»
برآورد کوکس اتوموتیو نشان میدهد که تعرفه ۲۵ درصدی، سه هزار دالر به قیمت خودروی ساختهشده در امریکا و شش هزار دالر به قیمت موتر تولیدشده در کانادا یا مکسیکو اضافه میکند.
فورد اعلام کرده در حال بررسی اثرات احتمالی تعرفهها بر قیمت موترهای ارزانقیمتش است. سایر خودروسازانی که در این گزارش ذکر شدهاند، اظهار نظری نکردند.