دیپلومات طالبان تابلوی سفارت افغانستان در ناروی را تغییر داد
دیپلومات طالبان بلافاصله پس از آغاز به کار در سفارت افغانستان در ناروی، تابلوی این سفارت را از «سفارت کبرای جمهوری اسلامی افغانستان» به «سفارت کبرای افغانستان» تغییر داد. دیپلومات طالبان، این تابلو را با پس زمینه رنگ سفید که حاکی از پرچم طالبان است، تغییر داده است.
طالبان پس از بازگشت به قدرت، حکومت خود را «امارت اسلامی افغانستان» نامگذاری کرد. به نظر میرسد ناروی با درج نام «امارت اسلامی افغانستان» بر تابلوی سفارت افغانستان در اسلو موافقت نکرده است.
تصاویری که در اختیار افغانستان اینترنشنال قرار گرفته نشان میدهند که دیپلومات طالبان، واژههای «جمهوری اسلامی» را از مقابل اسم افغانستان حذف کرده است.
ناروی اخیراً نجیبالله شیرخان، دیپلومات طالبان را بهعنوان سکرتر اول این سفارت پذیرفت و برای او کارت اقامت دیپلوماتیک یکساله صادر کرد.
وزارت خارجه طالبان هم اعلام کرد که خدمات قنسولی برای شهروندان افغانستان در ناروی از تاریخ ۲۴ مارچ رسماً آغاز شده است.
سفارت افغانستان در ناروی در ماه سنبله سال ۱۴۰۳ بسته شد. پیش از آن سفارت افغانستان توسط دیپلوماتهای وفادار به حکومت پیشین افغانستان اداره میشد.
یوسف غفورزی، سفیر پیشین افغانستان در اسلو در ماه سنبله خبر داد که پس از چهار و نیم سال خدمت در ناروی، ماموریت او به پایان رسیده است.
وزیر خارجه ناروی در ۱۵ قوس ۱۴۰۳ اعلام کرده بود بهدلیل رفتار طالبان با زنان، نماینده این گروه را به عنوان سفیر افغانستان در اسلو نخواهد پذیرفت. اسپین بارت ایده وزیر خارجه ناروی گفته بود روابط کشورش با طالبان کاهش مییابد و خواست طالبان برای به دست گرفتن سفارت افغانستان در اسلو پذیرفته نخواهد شد.
اعتراض فعالان به واگذاری قنسولگری افغانستان به طالبان
همزمان با تغییر تابلوی سفارت، روز شنبه گروهی از شهروندان، فعالان حقوق بشر و زنان افغان مقیم اسلو به تصمیم ناروی برای پذیرش و واگذاری قنسولگری افغانستان به طالبان، اعتراض کردند.
معترضان با تجمع در برابر وزارت خارجه ناروی، گفتند که واگذاری قنسولگری افغانستان به طالبان برخلاف اصول اساسی حقوق بینالملل و کرامت انسانی است.
معترضان همچنان گفتند: «طالبان از طریق خشونت و بدون هیچ مشروعیت دموکراتیک قدرت را تصاحب کردهاند. اعطای نمایندگی دیپلوماتیک به چنین گروهی، نقض کنوانسیون وین درباره روابط دیپلوماتیک (۱۹۶۱) و اصل عدم بهرسمیتشناختن رژیمهای غیردموکراتیک است.»
فعالان افغان در ناروی با ابراز نگرانی تاکید کردند که واگذاری سفارت افغانستان به طالبان، پناهجویان و مهاجران افغان را در معرض خطر جدی قرار میدهد. آنها گفتند که طالبان به اطلاعات شخصی و هویت پناهجویان دسترسی پیدا میکند و این امر خانوادههای آنها را در افغانستان در معرض خطر قرار خواهد داد.
فعالان معترض گفتند که طالبان مسئول نقض گسترده حقوق بشر است و این گروه زنان را از آموزش، اشتغال و زندگی اجتماعی محروم کرده و «با ایجاد ترس و سرکوب، صدای عدالتخواهان آنها را خاموش کرده است.»
معترضان افزودند «چگونه ممکن است دولت ناروی به طالبان مشروعیت ببخشد و در عین حال به قربانیان آنها پناهندگی اعطا کند؟ این استاندارد دوگانه، اعتماد عمومی به عدالت، انسانیت، و حکمرانی اخلاقی را زیر سؤال میبرد.»