حامد کرزی: منع آموزش و کار زنان، بزرگترین مانع در برابر پیشرفت افغانستان است

حامد کرزی، رئیس‌جمهور پیشین در دیدار با نماینده دبیرکل سازمان ملل، بر اهمیت آموزش دختران تاکید کرد و آن را برای آینده کشور حیاتی دانست. آقای کرزی در پیام جداگانه به مناسبت عید فطر نوشت «بسته ماندن مراکز آموزشی به روی دختران و ممانعت از کار زنان، مانع بزرگی برای پیشرفت کشور است.»

کرزی روز شنبه در اکس نوشت که در دیدار با روزا اتونبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل، درباره مسایل مربوط به افغانستان و منطقه گفت‌وگو کرده‌ است.

رئیس‌جمهور پیشین ضمن قدردانی از تلاش‌های سازمان ملل در زمینه آموزش دختران، خاطرنشان کرد که آموزش دختران برای آینده افغانستان حیاتی است.

او همچنین در پیامی به مناسبت عید فطر، نوشت: «هیچ جامعه‌ای بدون علم و آموزش به ترقی و رفاه نمی‌رسد؛ به همین دلیل با تاکید دوباره تکرار می‌کنم که بسته ماندن مراکز آموزشی به روی دختران و ممانعت از کار زنان، مانع بزرگی برای پیشرفت کشور است. اگر می‌خواهیم مستقل، با عزت، آباد و مترقی باشیم، ضروری است که به آموزش توجه فوری، اساسی و جدی داشته باشیم و زمینه لازم را برای آن فراهم کنیم.»

این نخستین بار نیست که کرزی چنین موضعی اتخاذ می‌کند؛ طی نزدیک به چهار سال گذشته، او به‌طور مستمر بر ضرورت آموزش زنان و دختران تاکید کرده است. با این حال، درخواست‌های او و سازمان‌های بین‌المللی تاکنون نتوانسته تغییری در سیاست طالبان ایجاد کند.

به دستور ملا هبت‌الله، رهبر طالبان مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم تعطیل اند. برخی کشورها و سازمان‌های بین‌المللی بارها اعلام کرده‌اند که هرگونه تعامل با طالبان و بازگشت افغانستان به جامعه جهانی، مشروط به احقاق حق آموزش دختران و رعایت حقوق زنان است. شماری از کشورهای غربی، محرومیت دختران از آموزش و کار و محدودیت‌های اجتماعی اعمال‌شده بر آنان را مصداق «آپارتاید جنسیتی» توصیف کرده‌اند.

با وجود فشارهای جهانی، طالبان از موضع خود در قبال آموزش دختران عقب‌نشینی نکرده است. این گروه معمولاً درباره تعطیلی مکاتب سکوت اختیار می‌کند. در گذشته، سخنگویان طالبان وعده‌هایی درباره بازگشایی مکاتب داده بودند، اما در یک سال‌ اخیر حتی این اظهارات نیز متوقف شده است.

افغانستان تنها کشور در جهان است که زنان و دختران از حق آموزش و کار محروم هستند. شورای همکاری اسلامی و علمای جهان اسلام بارها تاکید کرده‌اند که ممنوعیت آموزش دختران هیچ پایه و اساس شرعی یا فقهی ندارد.