شمار کشته‌شدگان زلزله میانمار به بیش از هزار نفر رسید

حکومت نظامی میانمار اعلام کرد شمار کشته‌شدگان زلزله در این کشور به بیش از هزار نفر رسیده است. این زلزله با پس‌لرزه‌های شدیدش صدها نفر را نیز زخمی و زیرساخت‌های حیاتی این کشور فقیر جنوب شرق آسیا را در بحبوحه جنگ داخلی آن فلج کرد.

به گفته مقام‌های میانمار، شمار زخمی‌ها هم به دو هزار و ۳۷۶ نفر رسیده و دست‌کم ۳۰ نفر دیگر همچنان مفقود هستند.

مدل‌سازی پیش‌بینی زمین‌لرزه سازمان زمین‌شناسی امریکا برآورد کرده که شمار کشته‌ها در میانمار ممکن است از ۱۰ هزار نفر فراتر رود و خسارت‌های اقتصادی از کل تولید سالانه این کشور بیشتر شود.

جنرال مین آنگ هلائینگ، رئیس حکومت نظامی میانمار خواهان کمک‌‌های بشردوستانه کشورها به زلزله‌زدگان در این کشور شده است.

روز جمعه، ۸ حمل زمین لرزه‌ای به بزرگی ۷.۷ میانمار و بخش‌های از تایلند را تکان داد. مرکز زلزله در نزدیکی ماندالای بوده و پس از آن چندین پس‌لرزه از جمله یک زمین‌لرزه قدرتمند به بزرگی ۶.۴ ثبت شد. این زمین‌لرزه‌ها باعث فروریختن ساختمان‌ها در مناطق مختلف، شکاف برداشتن جاده‌ها، تخریب پل‌ها و شکستن یک سد شد.

میانمار درگیر یک جنگ داخلی طولانی و خونین است که از پیش، بحران انسانی گسترده‌ای را در آن رقم زده است. این شرایط، تردد در کشور را دشوار و خطرناک و تلاش‌های امدادی را پیچیده‌تر کرده است.

حکومت میانمار اعلام کرده که در مناطق به‌شدت آسیب‌دیده، نیاز فوری به خون است.

تصاویر از از ماندالی نشان‌دهندهٔ جاده‌های شکاف‌خورده و بزرگراه‌های تخریب‌شده، همراه با فروریختن یک پل و یک بند هستند که نگرانی‌ها را دربارهٔ چگونگی رسیدن امدادگران به برخی مناطق افزایش داده است، به‌ویژه در کشوری که پیش از این نیز با یک بحران بشری گسترده مواجه بوده است.

در نزدیکی بازار معروف چاتوچاک در بانکوک، یک ساختمان ۳۳ طبقه که در حال ساخت بود و جرثقیلی در بالای آن قرار داشت، به‌طور ناگهانی فرو ریخت و ابری از گرد و غبار ایجاد کرد.
در ویدیویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، دیده می‌شود که مردم وحشت‌زده فریاد می‌زنند و از محل حادثه فرار می‌کنند.

کیاو زین، پزشک شفاخانه شهر ماندالی میانمار گفته است «مصدومان بیشتری همچنان به شفاخانه می‌رسند، اما ما پزشک و پرستار کافی نداریم.»

خسارت‌ها در تایلند

در تایلند، کشور همسایه میانمار هم دست‌کم ۹ نفر در بانکوک جان باختند؛ جایی که یک آسمان‌خراش در حال ساخت فرو ریخت.

به گفته مقام‌های بانکوک، ۳۰ نفر زیر آوار گرفتار شده‌اند و ۴۹ نفر نیز مفقود هستند.

روز شنبه تجهیزات سنگین بیشتری برای جابه‌جایی آوارهای انبوه به محل آورده شد، اما امید مردم این کشور ۱۷ میلیون نفری برای پیدا شدن زنده مفقودی‌ها، به‌تدریج کم‌رنگ‌تر می‌شود.

کمک‌های جهانی برای میانمار

میانمار در کمربند فعال زمین‌لرزه قرار دارد؛ اگرچه بسیاری از زلزله‌ها در مناطق کم‌جمعیت رخ می‌دهند و نه در شهرهایی مثل آن‌چه روز جمعه آسیب دیدند.

پس از درخواست مین آنگ هلاینگ، یک تیم امدادی از چین وارد یانگون، پایتخت تجاری میانمار شد. این شهر صدها کیلومتر با مناطقی که بیشترین آسیب را دیده‌اند، از جمله ماندالای و نایپیداو (پایتخت اداری ساخت این کشور) فاصله دارد.

در نایپیداو بخش‌هایی از یک بیمارستان هزار تخت‌خوابی بر اثر زمین‌لرزه آسیب دیده است.

روسیه، هند، مالزیا و سنگاپور هواپیماهای حامل کمک‌های امدادی و نیروهای امدادگر را به میانمار ارسال کردند.

وزارت خارجه هند گفت این کشور در صورت لزوم کمک‌های بیشتری به میانمار ارسال خواهد کرد.

کوریای جنوبی اعلام کرد که در مرحله نخست، دو میلیون دالر کمک بشردوستانه از طریق سازمان‌های بین‌المللی به میانمار ارائه می‌دهد.

سازمان ملل مبلغ پنج میلیون دالر برای آغاز عملیات امداد اختصاص داده است.

امریکا که روابط پرتنشی با ارتش میانمار دارد و مقام‌های آن، از جمله رئیس حکومت نظامی‌اش را تحریم کرده است، گفته که کمک‌هایی ارائه خواهد داد اما برخی کارشناسان با توجه به کاهش شدید کمک‌های خارجی در دولت دونالد ترامپ، نسبت به اثربخشی این تلاش‌ها ابراز تردید کرده‌اند.

تخریب‌های گسترده

زلزله میانمار از دشت‌های مرکزی اطراف ماندالای گرفته تا تپه‌های ایالت‌شان که برخی مناطق آن همچنان به‌طور کامل تحت کنترول دولت نظامی نیستند را تحت تاثیر قرار داد.

تصاویر جاده‌های شکسته و ترک‌خورده، پل‌های فرو ریخته و سدی که ترکیده، نگرانی‌هایی درباره امکان دسترسی امدادگران به برخی مناطق ایجاد کرده است.

محمد ریاض، مدیر کمیته نجات بین‌المللی در میانمار گفت: «می‌ترسیم که هفته‌ها طول بکشد تا ابعاد کامل تخریب ناشی از این زلزله مشخص شود.»

روزنامه انگلیسی‌زبان دولتی میانمار گزارش داد که پنج شهر و منطقه شاهد فرو ریختن ساختمان‌ها و سقوط دو پل بوده‌اند، از جمله پلی که روی بزرگراه اصلی بین ماندالای و یانگون قرار دارد.

ویدیویی منتشرشده از ماندالای، راهبان بودایی را نشان می‌دهد که از صومعه چندطبقه «ما سوه یانه» فیلم‌برداری می‌کردند، قبل از آن‌که ساختمان ناگهان فرو بریزد.

ویدیوهایی دیگر نیز خرابی‌هایی در کاخ سلطنتی سابق را نشان می‌دهند.

سازمان کریستین اید، اعلام کرد همکاران و شرکای این نهاد در محل گزارش داده‌اند سدی در یکی از شهرها ترکیده و سطح آب در مناطق پست بالا رفته است.

در یانگون، بزرگ‌ترین شهر کشور، ساکنان با وقوع زلزله از خانه‌های خود بیرون دویدند.

در نایپیداو، برخی خانه‌ها نیمه‌فروریخته‌اند و امدادگران مشغول کنار زدن آوار.

جولی مهیگان، مدیر برنامه‌های آسیایی، خاورمیانه و اروپایی کریستین اید گفت: «در کشوری که بسیاری از مردم پیش‌تر هم درگیر فقر و بحران بوده‌اند، این فاجعه، آن‌ها را ویران خواهد کرد.»

میانمار در سال ۲۰۲۱ شاهد کودتای نظامی و سرنگونی دولت منتخب آنگ سان سو چی بود و اکنون درگیر جنگی خونین میان ارتش و شورشیان دموکراسی‌خواه و گروه‌های مسلح قدیمی است.

دولت کنترول بخش‌های زیادی از کشور را از دست داده و بسیاری از مناطق یا بسیار خطرناک‌اند یا اصلا قابل‌ دسترس نیستند.

بر اساس آمار سازمان ملل، بیش از سه میلیون نفر به دلیل درگیری‌ها آواره شده‌اند و نزدیک به ۲۰ میلیون نفر نیازمند کمک‌اند.