شبکه تحلیلگران: محدودیتهای طالبان دسترسی زنان به خدمات بهداشتی را تقریبا ناممکن کرده است
شبکه تحلیلگران افغانستان در گزارشی نوشت که در پی اعمال محدودیتهای طالبان، دسترسی زنان به خدمات پزشکی در افغانستان «تقریبا ناممکن» شده است. شبکه تحلیلگران نوشت که پس از تسلط طالبان بر افغانستان مراکز صحی و کادر پزشکی حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است.
شبکه تحلیلگران در گزارشی نوشته است که محدودیتهای سیستماتیک، موانع اجتماعی سنتی و ممنوعیت آموزش دختران فضای ترس و سرکوب را ایجاد کرده و استقلال زنان را به شدت زیر سوال برده است. این شبکه افزود که به دلیل کاهش خدمات صحی، زنان در بسیاری نقاط افغانستان مجبور اند مسافتهای طولانی را طی کنند و بنا به محدودیتهای اعمال شده قادر به انجام این کار بدون محرم نیستند.
در گزارش این سازمان آمده است که در سال ۲۰۲۴ از میان حدود ۱۵ میلیون زن در افغانستان، تنها ۴.۱ میلیون آن به مراقبتهای صحی ضروری، از جمله خدمات صحی مورد نیاز زنان باردار دسترسی داشتهاند.
شبکه تحلیلگران افغانستان همچنان تصریح کرده است که پس از لغو کمکهای خارجی ایالات متحده امریکا نیز فعالیت شماری از مراکز صحی در افغانستان متوقف شده است. این شبکه اذعان کرد که فعالیت دستکم ۲۰۶ مرکز صحی در ماههای پسین تعلیق شده است.
اوج ارائه خدمات صحی در افغانستان در سال ۲۰۱۰ ثبت شده است که شامل حدود سه هزار مرکز صحی میشد. در حال حاضر این تعداد به هزار و ۵۰۰ مرکز کاهش یافته است.
هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان در ادامه محدودیتها بر زنان، آموزشهای پزشکی برای زنان را نیز ممنوع کرد. سازمانهای بینالمللی هشدار دادهاند که با ممنوعیت آموزش پزشکی افغانستان در آینده نزدیک با بحران غیرقابل کنترول سیستم مراقبتهای صحی روبهرو خواهد شد.