روزنامه لوموند: کشورهای غربی برای بازگشت طالبان به جامعه بینالمللی همسو شدهاند
روزنامه فرانسوی لوموند در گزارشی نوشت که غرب تحت عنوان مبارزه با تروریسم به تدریج با سیاست سازمان ملل برای بازگرداندن طالبان به صحنه بینالمللی همسو شده است. گزارش افزوده که کشورهای غربی برخلاف مواضع پیشین خود، بهطور محرمانه و تدریجی در حال ایجاد کانالهای ارتباطی با طالبان اند.
لوموند با اشاره به دیدارهای مقامات برخی از کشورهای اروپایی و چند کشور اسکاندیناوی با طالبان، نوشته که این کشورها در سکوت و زیر عنوان مبارزه با تروریسم و همچنین حفظ نقش خود در منطقه از اوایل سال جاری میلادی روابط دیپلوماتیک خود با مقامهای طالبان از سر گرفتهاند.
طبق این تحلیل، برای غرب، واقعگرایی سیاسی در افغانستان بر اصول و ارزشها حقوق بشری بهویژه اصول مربوط به آزادی زنان و حق تحصیل آنان غلبه کرده است.
دیدارهای مکرر و روابط پشت پرده
لوموند با رصد تصاویری از خروج کاروان موترهای خارجی از میدان هوایی کابل در اواخر سال ۲۰۲۴ نوشته که این تصاویر نشان میدهند که اعضای سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیآیای) با مقامهای طالبان در اداره استخبارات طالبان و برخی دیگر از مقامهای سیاسی این گروه دیدار داشتهاند.
اگرچه مقامات اطلاعاتی امریکا از زمان سقوط دولت پیشین در اسد ۱۴۰۰ به طور منظم در دوحه، پایتخت قطر، با طالبان دیدار میکردند، اما این اولین دیدار آنها در خاک افغانستان بود.
گزارش افزوده که برای معدود دیپلوماتهای غربی مستقر در کابل، این رویداد نشاندهنده آغاز عصر جدیدی از روابط میان طالبان بنیادگرا و جامعه بینالمللی بود.
آزادی زندانیان در ازای توافقهای دیپلوماتیک
لوموند در گزارش خود با اشاره آزادی زندانیان امریکایی نوشته که طالبان این آزادیها را نشانه «حسن نیت» خوانده است.
وزارت خارجه طالبان اعلام کرده که این گروه مایل به تعامل واقعی با تمام طرفها، به ویژه ایالات متحده امریکا براساس احترام و منافع متقابل است.
امیر خان متقی، وزیر خارجه طالبان در دیدار با آدم بولر، فرستاده امریکا در امور گروگانها تأکید کرد که افغانستان و ایالات متحده باید از تأثیرات جنگ ۲۰ ساله عبور کرده و روابط سیاسی و اقتصادی برقرار کنند.
لغو تحریمهای امریکا علیه مقامهای ارشد طالبان
گزارش افزوده که تنها چند روز پس از این دیدار، ایالات متحده تحریمهای اعمالشده بر سه مقام ارشد طالبان از جمله سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان را لغو کرد.
سخنگوی وزارت داخله طالبان گفته علاوه بر سراجالدین حقانی، امریکا تحریمها بر عبدالعزیز حقانی و یحیی حقانی، از بستگان وزیر داخله طالبان را نیز برداشته است.
دیپلوماسی مخفی غربیها با طالبان
رابرت دیکسون، کاردار سفارت بریتانیا برای افغانستان و رولف دیتر راینهارد، همتای آلمانی او که هر دو در دوحه مستقر هستند، بهطور مکرر به کابل سفر میکنند و روابط منظمی با مقامات طالبان دارند.
همچنین براساس بررسیهای لوموند، دیپلوماتهای دنمارک و هالند نیز سفرهای منظمی به افغانستان دارند.
در مقابل، دیپلومات فرانسوی مستقر در قطر تنها یک بار به افغانستان سفر کرده است، اما سرویسهای اطلاعاتی فرانسه بهطور دائمی در این کشور حضور دارند.
در این میان فرانسه و کانادا همچنان بر موضع سختگیرانهای در مورد عادیسازی روابط با طالبان پافشاری میکنند.
لوموند میگوید درحالیکه کشورهای غربی نمیخواهند بهطور رسمی تغییر سیاست در قبال طالبان را بپذیرند، اما اکنون بهطور غیررسمی از راهبردی حمایت میکنند که خواهان ترویج یک خط میانهرو در داخل طالبان است.
گزارش افزوده در این میان، شبکه حقانی، به رهبری سراجالدین حقانی، از این خط میانهرو حمایت میکند در حالی که هبتالله آخندزاده، رهبر دیده نشده طالبان همچنان به صدور قوانین سختگیرانه و ضدزن ادامه داده است.
در حالی که طالبان عملگرا به رهبری شبکه حقانی به دنبال تعامل با دنیا هستند و در رویارویی با رویکرد سختگیرانه قندهار قرار دارند اما مشخص نیست که این اختلافات داخلی برای تغییر مسیر رژیم طالبان کافی خواهد بود یا خیر.
لوموند نوشته است که در نهایت برای طالبان، وحدت یک اصل مقدس است که عامل اصلی موفقیت آنها بوده است، اصلی که حتی شبکه حقانی نیز با جدیت بر آن تاکید دارد.