امریکا برای نجات گروگانش در افغانستان «گزینه نظامی را بررسی کرده بود»
یک منبع دیپلوماتیک در ایالات متحده به افغانستان اینترنشنال گفت که هیئت امریکایی پیش از سفر به کابل تمام گزینههای ممکن برای آزادی جورج گلزمن، گروگان امریکایی را بررسی کرده بود. یکی از گزینهها، به کارگیری نیروهای ویژه ارتش امریکا، موسوم به «دلتا فورس» برای عملیات نجات بود.
این منبع امریکایی که نخواست نامی از او برده شود، به افغانستان اینترنشنال گفته که حذف نام برخی از اعضای شبکه حقانی از فهرست افراد تحت تعقیب وزارت دادگستری امریکا نیز، بخشی از توافق پنهانی این هیئت برای آزادی جورج گلزمن با طالبان بوده است.
این منبع افزود که آدام بولر، نماینده دونالد ترامپ در امور گروگانها که ریاست هیئت امریکایی را بر عهده داشت، پیشنهاد استفاده از نیروی نظامی را مطرح کرده بود. او تصریح کرد که مخالفت شدید اطرافیان دونالد ترامپ با این طرح، مسیر مذاکره و امتیازدهی به طالبان را هموار کرد.
در سه سال گذشته، چندین شهروند امریکایی توسط طالبان یا شبکههای مرتبط با این گروه ربوده شدهاند که آزادی آنها در مواردی با امتیازدهی قابل توجهی از سوی واشنگتن به همراه بوده است.
در سال ۲۰۲۲، مارک فریکس، افسر پیشین نیروی دریایی امریکا، پس از حدود دو سال اسارت در افغانستان، در نتیجه یک معامله تبادل زندانیان آزاد شد. در این معامله، دولت امریکا بشیر نورزی، یکی از چهرههای پرنفوذ طالبان و از متحدان نزدیک ملا عمر و از بنیانگذاران این گروه را که به قاچاق مواد مخدر متهم بود، آزاد کرد.
در همین حال آزادی رایان کوربت، امدادگر امریکایی و ویلیام مککنتی، شهروند امریکا در سال ۲۰۲۵ نیز در پی توافقی میان واشنگتن و طالبان صورت گرفته بود. مقامهای طالبان در آن زمان اعلام کردند که امریکا در ازای آزادی این دو شهروند امریکایی، خان محمد، شهروند افغان را که در ایالت کالیفرنیا به اتهام قاچاق مواد مخدر و افراطگرایی به حبس ابد محکوم شده بود، آزاد کرده است.
بهرغم توافقات قبلی برای آزادی زندانیان و گروگانهای امریکایی میان واشنگتن و طالبان، سفر هیئت امریکایی به کابل و آزادی جورج گلزمن با ابهامها و گمانهزنیهایی به همراه بود. گلزمن ۶۶ ساله برای جهانگردی به افغانستان رفته بود اما طالبان او را برای دوسال زندانی کردند.
این نخستین بار نیست که نام اعضای شبکه حقانی بهطور مستقیم با پرونده گروگانگیری مرتبط میشود. آزادی کوین کینگ، استاد دانشگاه امریکایی افغانستان یکی دیگر از نمونههای برجسته این معاملات میان طالبان و امریکا در سال ۲۰۱۶ بود که شبکه حقانی او را با تیموتی ویکس، همکار استرالیاییاش ربوده بود.
این دو گروگان پس حدود سه سال اسارت، در نوامبر ۲۰۱۹ در نتیجه یک توافق تبادل زندانیان آزاد شدند. حکومت پیشین افغانستان تحت فشار امریکا، سه عضو ارشد طالبان، از جمله انس حقانی، برادر سراجالدین حقانی را در ازای رهایی این دو گروگان آزاد کرد.