جان ساپکو: بدون نظرداشت شرایط میخواستیم افغانستان را به ناروی کوچک تبدیل کنیم
جان ساپکو، مسئول سابق دفتر سیگار، در گفتوگوی اختصاصی با افغانستان اینترنشنال اظهار داشت که فساد گسترده حکومت و اشتباهات کشورهای غربی باعث بازگشت طالبان به قدرت شد.
وی با اشاره به تجربه ۱۲ ساله خود در افغانستان گفت که روند خروج نیروهای امریکایی از این کشور برای او و بسیاری از امریکاییها مایه شرمساری بوده است.
ساپکو در بخشی از صحبتهایش گفت که افغانستان به اداره فعلی ایالات متحده اهمیت کمتری دارد. از این رو، میزان کمک به افغانهای بیبضاعت کاهش یافته است.
او گفت که اداره فعلی ایالات متحده امریکا تحمل واگذاری کمکها به طالبان را ندارد که شاید در دولت قبلی این امر رعایت نمیشد.وی بیان کرد که ایالات متحده پس از حملات یازدهم سپتامبر برای گرفتن انتقام از عاملان این رویداد وارد افغانستان شد، اما در ادامه، اهداف این کشور تغییر کرد و بدون در نظر گرفتن شرایط افغانستان، قصد داشت آن را به ناروی کوچک بدل کند.
سربازرس پیشین ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان به عوامل شکست ایالات متحده در افغانستان پرداخت. او از عدم شناخت درست از افغانستان، فساد و حمایت از عناصر ضد حقوق بشر به عنوان دلایلی یاد کرد که موجب برگشت دوباره طالبان به قدرت شد.
جان ساپکو گفت که حمایت امریکا از چهرههای فاسد در پولیس و واحدهای نظامی باعث شد تا حمایت بسیاری از مردم افغانستان از دست برود.
او به نقل از نظامیان سابق این کشور و ناظران گفت: «هر بار که ارتش امریکا یک غیرنظامی افغان را میکشت، در واقع سه یا چهار تروریست جدید به وجود میآمدند.»
ساپکو با اشاره به فساد گسترده در حکومت پیشین افغانستان اظهار داشت که این وضعیت سبب از دست رفتن حمایت مردم عادی شده بود. این مقام سابق امریکایی تاکید کرد که اشتباهات ایالات متحده و حکومت پیشین افغانستان زمینهساز بازگشت طالبان به قدرت شد.
او خاطرنشان کرد که امریکا شناخت درستی از افغانستان نداشت و افرادی را که پیشتر از قدرت کنار زده شده بودند، دوباره به قدرت بازگرداند.
ساپکو افزود که مشکلات بسیاری وجود داشت؛ یکی از این مشکلات، جریان حجم عظیمی از پول در سیستم بدون هدف مشخص بود.
او گفت: «در ۲۰ سال هیچ حکومتی در امریکا، چه دموکرات و چه جمهوریخواه، تمایلی به حضور طولانیمدت در افغانستان نداشت. در ابتدا هدف اصلی یافتن و مجازات عاملان حملات یازدهم سپتامبر و خارج شدن از آ بود، اما بعدها این هدف تغییر کرد. تصمیم گرفتیم افغانستان را به ناروی کوچک تبدیل کنیم، بدون اینکه بررسی کنیم آیا چنین هدفی در افغانستان واقعبینانه است یا نه.»
ساپکو تاکید کرد که باید پرسید آیا پروژههایی از این دست در کشورهای ناپایداری مانند افغانستان میتواند موفق باشد و آیا اینگونه ماجراجوییهای خارجی در چنین کشورهایی به نتیجه مطلوب میرسد یا خیر.