یک مرکز پژوهشی: انحصارطلبی رهبر طالبان زمینه نفوذ داعش در افغانستان را فراهم کرده است
بنیاد تحقیقاتی آبزرور میگوید که ترور خلیلالرحمان حقانی، وزیر مهاجرین طالبان در کابل نشاندهنده افزایش تهدید داعش خراسان و شکنندگی ساختار امنیتی طالبان است. این شبکه نوشت که قدرتطلبی رهبر طالبان، اختلافات داخلی را تشدید کرده و زمینه نفوذ داعش در افغانستان را فراهم کرده است.
این مرکز پژوهشی هندی روز دوشنبه، چهارم حمل، در تحلیلی به بررسی ترور وزیر مهاجرین طالبان، اختلافات درونی میان جناح حقانی و هسته مرکزی این گروه، و نفوذ داعش در افغانستان پرداخته است.
به باور نویسنده این تحلیل، ترور خلیلالرحمان حقانی نشاندهنده توانایی داعش خراسان در هدف قرار دادن رهبران بلندپایه طالبان بوده و پرسشهایی را درباره توانایی این گروه در حفظ ثبات و امنیت داخلی مطرح میکند.
خلیلالرحمان حقانی، وزیر مهاجرین طالبان، در ماه قوس سال گذشته در حملهای در کابل ترور شد. داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته بود.
اختلافات درونی طالبان؛ رقابتها و شکافهای قدرت
بنیاد تحقیقاتی آبزرور اشاره کرده است که شماری از وزیران طالبان مخالفت خود را با سیاستها و قدرتطلبی رهبر این گروه اعلام کردهاند. در این تحلیل تاکید شده که این سیاستها، اختلافات درونی طالبان را آشکار کرده و فرصتهایی را برای بهرهگیری گروههای دیگر در افغانستان فراهم کرده است.
در این تحلیل آمده است که شبکه حقانی، باوجود جایگاه رسمی خود در کابینه طالبان، بهگونهای مستقل و بر اساس برنامههای خود عمل میکند. به گفته نویسنده این تحلیل، شبکه حقانی همچنین منابع مالی مستقل از طالبان دارد.
در این مطلب همچنین اشاره شده است که پس از مرگ حقانی، کشورهای قطر، ترکیه، عربستان سعودی، پاکستان و شخصیتهایی چون حامد کرزی ترور او را محکوم کردند، اما هیچ تصویری از هبتالله آخندزاده در مراسم جنازه او منتشر نشده است.
نویسنده این تحلیل نوشته که ممکن است حمله به کاکای سراجالدین حقانی با حمایت داخلی برای تسهیل این حمله انجام شده باشد.
در این مطلب همچنان به نفوذ و ارتباطات دیپلوماتیک سراجالدین حقانی با مقامهای خارجی اشاره شده است.
نویسنده این تحلیل نوشت: «شبکه حقانی بارها مخالفت خود را با سیاستهای امیر طالبان ابراز کرده و سراجالدین حقانی آشکارا اقتدار امیر را به چالش کشیده و از سیاستهای او انتقاد کرده است. این انتقادات نه لزوماً از سر اصلاحطلبی شخصی، بلکه بهعنوان یک تاکتیک سیاسی عملگرایانه برای جلب حمایت غرب مطرح شده است.»
در این تحلیل که به موضوع بیاعتمادی هبتالله آخندزاده به زیردستانش اشاره شده، آمده است که او اخیراً اعلام کرده که تجهیزات نظامی را تحت فرمان مستقیم خود توزیع و کنترل خواهد کرد.
به باور شبکه تحقیقی آبزرور، این اقدام باعث نارضایتی اعضای کلیدی کابینه طالبان، از جمله سراجالدین حقانی، شهابالدین دلاور و ملا یعقوب شده است.
افزایش تهدید داعش خراسان در افغانستان
در این تحلیل همچنین آمده است که داعش، طالبان را به سازش با اصول اسلامی و تلاش برای کسب مشروعیت بینالمللی متهم میکند. براساس این تحلیل، گروه داعش تلاش دارد با هدف قرار دادن اعضای برجسته طالبان، روایت این گروه را به چالش بکشد و نفوذ عملیاتی خود را گسترش دهد.
بنیاد تحقیقاتی آبزرور تأکید کرده است که این روش میتواند برخی جنگجویان طالبان را به پیوستن به داعش خراسان ترغیب کند.
در این مطلب همچنین به برخورد سختگیرانه طالبان با اقلیتهای قومی اشاره شده و آمده است که این سیاستهای سختگیرانه به تلاشهای داعش برای جذب نیرو کمک کرده است.
نویسنده این مطلب همچنین نوشت: «مرزهای غیرقابل کنترل افغانستان و ضعف حاکمیت طالبان باعث شده است که داعش بتواند جذب نیرو، آموزش و اجرای حملات را با پیامدهای شدید منطقهای ادامه دهد.»