چند نهاد حقوق بشری از فیفا خواستند تیم فوتبال زنان افغان در تبعید را به‌‌رسیمت بشناسد

دیده‌بان حقوق بشر با بازنشر گزارش اتحادیه ورزش و حقوق، از فدراسیون بین‌المللی فوتبال (فیفا) خواست برای توقف تبعیض مداوم علیه زنان فوتبالیست افغان در تبعید، و تسهیل بازگشت آنها به مسابقات بین‌المللی، اقدام کند.

اتحادیه ورزش و حقوق روز سه‌شنبه با نشر گزارشی خواستار به‌رسمیت شناختن تیم فوتبال زنان در تبعید افغان شد.

دیده‌بان حقوق بشر با بازنشر این گزارش گفت، اگر اقدامی برای شناسایی تیم فوتبال زنان افغان نشود، این تیم از دو رویداد ورزشی، قرعه کشی مسابقات مقدماتی جام ملت‌های آسیا در سال ۲۰۲۶ و جام جهانی زنان در سال ۲۰۲۷ غایب خواهد بود. اگر این اتفاق بیفتد، این دومین دوره مقدماتی جام جهانی خواهد بود که تیم فوتبال زنان افغانستان از زمان تسلط طالبان بر این کشور در سال ۲۰۲۱ از آن حذف می‌شود.

طبق این گزارش، سمیرا حمیدی، یک مسئول جنوب آسیا در سازمان عفو بین‌الملل، گفت: «اگرچه تیم ملی زنان افغانستان در سال ۲۰۲۱ از دست طالبان فرار کرد، اما سایه تبعیض جنسیتی سیستماتیک آنها را در سراسر مرزها دنبال می‌کند و جایگاه واقعی آنها را در صحنه بین‌المللی سلب می‌کند». او افزود: «عفو بین‌الملل، همراه با سازمان ملل، دیده‌بان حقوق بشر و سایر سازمان‌های جامعه مدنی، خواستار بررسی آزار جنسی طالبان به عنوان جنایت علیه بشریت شده است.»

گزارش جدید اتحادیه ورزش و حقوق، با عنوان "این فقط یک بازی نیست. بخشی از آن چیزی است که من هستم. زنان فوتبالیست افغان برای حق بازی مبارزه می‌کنند"، توضیح می‌‌دهد که چگونه تیم زنان افغان، نمادی از توانمندسازی زنان در افغانستان پس از تسلط طالبان، به طور خاص هدف اقدامات تلافی‌جویانه قرار گرفت.

در گزارش آمده که زنان فوتبالیست افغان که به کشورهای پرتگال، آلبانیا، بریتانیا، و ایالات متحده منتقل شده‌اند، همچنان مشتاق و آماده‌اند به نمایندگی از افغانستان در رقابت های بین المللی شرکت کنند.

اعضای تیم فوتبال زنان افغانستان در پرتگال
اعضای تیم فوتبال زنان افغانستان در پرتگال

خالده پوپل، بنیانگذار تیم فوتبال زنان افغانستان گفت: «در حال حاضر، بازی در نیمه پایانی است و طالبان فکر می‌کنند دارند برنده می‌شوند. اگر فیفا قوانین خود را تغییر دهد و به ما اجازه بازی بدهد، می‌توانیم به دنیا نشان دهیم که زنان و دختران افغان به ورزش، مکتب و همه جای جامعه تعلق دارند، و ما شکست نخواهیم خورد.»

مقررات فیفا در حال حاضر تیم زنان در تبعید را ملزم می‌کند که از سوی فدراسیون فوتبال افغانستان که تحت کنترول طالبان است، به رسمیت شناخته شود، اما به دلیل ممنوعیت ورزش زنان توسط طالبان، این تیم را به رسمیت نمی‌شناسد.

طبق گزارش دیده‌بان حقوق بشر، فیفا در پاسخ به نامه‌ای از سوی اتحادیه ورزش و حقوق که خواستار اظهارنظر در مورد این گزارش شده بود، در ۲۱ مارچ اعلام کرد که طرحی برای فراهم کردن فرصت‌های فوتبال برای زنان افغان در داخل و خارج از کشور تدوین شده است، اما نگفت که آیا آنها قصد دارند رسما این تیم را به رسمیت بشناسند یا بودجه مشخصی را چگونه تخصیص می‌دهند.

اساسنامه فیفا و سیاست حقوق بشر هر نوع تبعیض از جمله تبعیض جنسیتی را ممنوع می‌کند و تشکیلات جهانی ورزش را متعهد به ترویج فوتبال زنان می‌کند.

آندریا فلورانس، مدیر اجرایی اتحادیه ورزش و حقوق گفت: «توانایی فوتبالیست‌های زن افغان برای بازی در سطح بین‌المللی کاملاً به مداخله فیفا بستگی دارد.»

اتحادیه ورزش و حقوق همچنین اعلام کرد که فیفا باید مانند سایر اتحادیه‌های عضو، از تیم زنان برای تمرین و شرکت در مسابقات بین‌المللی حمایت مالی کند.

بیش از سه سال است که بازیکنان تیم زنان افغانستان و حامیان آنها برای مداخله فیفا و به رسمیت شناخته شدن و حمایت مالی مبارزه می‌کنند.

در گزارش دیده‌بان حقوق بشر آمده است که این کارزار در این مدت توجه و حمایت جهانی را به خود جلب کرده است، از جمله ملاله یوسف زی برنده جایزه صلح نوبل و نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر طوماری را امضا کرده‌اند که از فیفا خواسته است این تیم را در تبعید به رسمیت بشناسد.

ورود اعضای تیم فوتبال زنان افغانستان به پاکستان پس از ترک کابل
ورود اعضای تیم فوتبال زنان افغانستان به پاکستان پس از ترک کابل

فرشتا عباسی، پژوهشگر آسیا در دیده بان حقوق بشر، گفت: «برای این ورزشکاران، فوتبال نه تنها اشتیاق آنها است، بلکه یک اقدام اساسی برای مقاومت در برابر طالبان است - اقدامی برای همبستگی با خواهران آنها که هنوز در افغانستان زندگی می کنند. به رسمیت شناختن و حمایت فیفا از این تیم بیانیه قدرتمندی در این مورد است که حقوق زنان افغان را نمی توان پاک کرد.»

کمیته بین‌المللی المپیک، کمیته المپیک افغانستان در تبعید را برای حضور در المپیک ۲۰۲۴ پاریس به رسمیت شناخت و به زنان ورزشکار افغان این امکان را داد که علیرغم محدودیت‌های طالبان در مسابقات شرکت کنند.