دیپلومات پیشین ایران: طالبان در مذاکرات تنها به دنبال امتیاز گرفتن و شانه خالی کردن است
مدیرکل پیشین امور آسیای جنوبی وزارت خارجه ایران، با اشاره به سفر نماینده پاکستان به افغانستان گفت که مقامات طالبان در مذاکرات از دادن امتیاز به کشورها اجتناب میکنند.
رسول موسوی گفت آنها تنها درباره موضوعاتی که به نفع شان باشد، صحبت میکنند و از بحث درباره مسائلی که سودی برای این گروه ندارد، طفره میروند.
موسوی در مقالهای که روز دوشنبه در خبرگزاری «ایراف» منتشر شد، به بررسی سفر صادق خان به کابل پرداخت. او برخلاف ادعاهای طرف پاکستانی که این سفر را موفق توصیف کرده بودند، معتقد است که طالبان بیشترین سود را از مذاکرات و گفتوگوهای اخیر بردهاند.
به گفته او، این سفر در مجموع برای طالبان دستاوردهای بیشتری داشته است؛ زیرا گذرگاه تورخم، که پیشتر به عنوان اهرم فشار بر افغانستان برای عبور کالاهای تجاری بسته شده بود، پیش از سفر صادق بازگشایی شد و در پایان این سفر، دو طرف توافق کردند که موضوعات سیاسی و سایر مسایل از همکاریهای تجاری و اقتصادی تفکیک شود.
این مقام سابق وزارت خارجه ایران افزود: «طالبان در مذاکرات سیاسی خود با کشورهای مختلف، با مهارت خاصی موضوعات روابطش با آن کشور را به بخشهای مختلف تقسیم میکند؛ در آنچه به نفعش است توافق میکند، در آنچه سودی برایش ندارد مذاکره را ناتمام میگذارد و در عین حال، توافقی کلی برای تفکیک موضوعات از طرف مقابل به دست میآورد.»
موسوی خاطرنشان کرد که این تاکتیک مذاکراتی طالبان در موضوع حقآبه با جمهوری اسلامی ایران و همچنین در مسائل مربوط به تروریسم و مرز با پاکستان، برای طرف افغان موفق بوده است.
او تاکید کرد که طالبان در جریان سفر صادق خان به کابل نیز از همین تاکتیک بهره بردهاند.
وی به گزارشهای رسانههای پاکستانی اشاره کرد که در آنها آمده بود طالبان از کنترول و مهار تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) اظهار ناتوانی کرده است. مقامات پاکستانی بارها گفتهاند که پناهگاههای تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان، یگانه اختلاف آنها با حاکمان کنونی افغانستان است.
طالبان هرگونه حمایت از تحریک طالبان پاکستان را رد میکند.
محمد صادق، نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان، روز گذشته سفر سهروزه خود به کابل (۱ تا ۳ حمل ۱۴۰۴) را به پایان رساند و از طریق دبی به اسلامآباد بازگشت.