نیویارک‌تایمز: پناهجویان اخراج شده به پاناما از جمله افغان‌ها از بلاتکلیفی شکایت دارند

ده‌ها پناهجوی افغان و مهاجرانی از سایر کشورها که ماه گذشته از ایالات متحده به پاناما اخراج شدند، در گفت‌وگو با نیویارک‌تایمز از وضعیت آشفته و بلاتکلیفی خود ابراز نگرانی کرده‌اند. در میان این اخراجی‌ها، شماری از پناهجویان افغان حضور دارند که از چنگال سرکوب طالبان گریخته‌اند.

نیویارک‌تایمز با ۲۵ پناهجوی که ماه گذشته از سوی حکومت ترامپ اخراج و به پاناما منتقل شده‌اند، گفت‌وگو کرده است. آنان از دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا می‌پرسند که پس از اخراج از پاناما به کجا بروند؟
مقامات پانامایی پیش‌تر گروهی از حدود ۳۰۰ پناهجو را در هوتلی منتقل کرده و کسانی را که حاضر به برگشت به کشورهای خود نشده‌اند، به کمپ‌های محافظت شده در حاشیه جنگل فرستاده‌اند، اما پس از شکایت و اعتراض گروه‌های حقوق‌بشری، مقامات پاناما پناهجویان اخراجی را آزاد کرده و به پاناما سیتی بازگرداندند.
اکنون پناهجویان باقی‌مانده از افغانستان، ایران، اوزبیکستان و اتیوپیا، آزاد هستند اما در کشوری گیر کرده‌اند که مایل به اقامت آنان نیست. بسیاری از آنان در سالن ورزشی یک مکتب که از سوی یک گروه امدادی فراهم شده است، به‌سر می‌برند.
بسیاری از این پناهجویان به نیویارک‌تایمز گفته‌اند که به‌رغم تاکید مکرر به حکومت ایالات متحده مبنی بر ترس از بازگشت به کشورهای شان، هیچ فرصتی برای درخواست رسمی پناهندگی برای آنها داده نشده است.
سخنگوی وزارت امنیت داخلی ایاالات متحده با رد این ادعای پناهجویان، به نیویارک‌تایمز گفت که «هیچ یک از این افراد در طول فرایند بازداشت، ترس از بازگشت به کشور خود را ابراز نکرده‌اند.» او افزود: «حکومت ایالات متحده هماهنگی‌های لازم برای مراقبت از این افراد را به گروه‌های بشردوستانه در پاناما سپرده است.»
ترامپ هزاران پناهجو را به پاناما، کاستاریکا و السالوادور فرستاده است، اما تاکنون مشخص نیست که آیا حکومت ایالات متحده قصد دارد به این روند ادامه دهد یا خیر.
با این‌حال رئیس‌جمهور پاناما پیشتر گفت که «من خیلی تمایلی به انجام این کار [انتقال پناهجویان به پاناما] ندارم، زیرا آن‌ها مشکل را برای ما بجا می‌گذارند.»
اکنون، افرادی که در پاناما گرفتار شده‌اند شامل هدایت‌الله زازی، ۳۴ ساله، یک مرد افغان است که گفت به عنوان افسر در ارتش حکومت پیشین افغانستان خدمت کرده و در کنار نیروهای ویژه ایالات متحده و مشاوران امریکایی کار کرده است. او گفت که پس از سقوط کابل به دست طالبان، به پاکستان فرار کرده، سپس به ایران رفت و بعد به برازیل پرواز کرد و از طریق امریکای جنوبی و مرکزی به مرز ایالات متحده رسید.
پناهجویان اخراجی همچنین شامل مسیحیان ایرانی هستند که گفتند در کشورشان تهدید شده‌اند و چند زن افغان از هزاره‌های افغانستان که می‌گویند تحت سرکوب طالبان قرار دارند.
بیشتر پناهجویان گفته‌اند که اوایل سال جاری از مرز مکسیکو-ایالات متحده عبور کردند، حدود دو هفته در بازداشت نگهداری شدند، سپس توسط مقامات ایالات متحده دستبند زده شده و به هواپیمایی به مقصد ناشناخته منتقل شدند.
برخی گفتند که به آنها گفته شده بود که از کالیفرنیا به تگزاس می‌روند؛ بیشتر آنها گفتند که هیچ فرصتی برای درخواست رسمی پناهندگی نداشتند.
یک زن ۱۹ ساله از افغانستان گفت که مقامات ایالات متحده به والدین و پنج خواهر و برادر کوچکترش اجازه داده‌اند که از مرز عبور کنند. او گفت که به عنوان تنها خواهر بالای ۱۸ سال، از آنها جدا شده، بازداشت شده و به پاناما فرستاده شده است.
پاناما به پناهجویان اخراجی مهلت ۳۰ روزه داده است که به آنها اجازه می‌دهد تا در حال حاضر در کشور بمانند و گزینه تمدید اقامت تا ۹۰ روز را به آنها داده است. اگرچه پاناما برنامه پناهندگی دارد، پناهجویان گفته‌اند که پیام‌های متناقضی در مورد احتمال دریافت حمایت قانونی بلندمدت در کشور دریافت کرده‌اند.