کوتاهترین دوره نخستوزیری؛ مارک کارنی انتخابات زودهنگام پارلمانی را در کانادا اعلام کرد
مارک کارنی، تنها پس از ۹ روز نخستوزیری، به دیدار مری سایمون، فرماندار کل این کشور رفت و پارلمان را منحل کرد. به این ترتیب، رایدهندگان در ۲۸ اپریل (۸ ثور) به پای صندوقهای رای خواهند رفت.
این کوتاهترین دوره نخست وزیری در تاریخ کانادا است. مارک کارنی با توجه به محبوبیت غیرمنتظرهاش در نظرسنجیها، سوت آغاز رقابت فشرده انتخاباتی را به صدا در آورد.
کارنی روز یکشنبه در یک کنفرانس خبری گفت در صورت پیروزی، بر مقابله با تهدید تجاری رئیسجمهور امریکا و بازسازی اقتصاد کانادا به منظور بهبود وضعیت اقتصادی تمام اقشار جامعه تمرکز خواهد کرد.
وی گفت که برای کاهش وابستگی اقتصاد کانادا به ایالات متحده کار خواهد کرد.
کارنی افزود در صورت صحبت با دونالد ترامپ از او خواهد خواست به حاکمیت کانادا احترام بگذارد. به گفته وی، ترامپ قصد دارد کانادا را تصاحب کند.
کارنی گفت: «بهترین راه برای مقابله با دونالد ترامپ، حمایت از کشور ما و اولویت دادن به کانادا است.»
این اظهارات بازتابدهنده حال و هوای سیاسی این روزهای کانادا است که روحیه ملیگرایی و شعار «کانادا اول» در واکنش به تمایل دونالد ترامپ به الحاق کانادا به خاک امریکا و اعمال تعرفههای کمرشکن بر اقتصاد این کشور که بیش از ۷۰ درصد صادرات آن به امریکا است، قوی شده است.
پییر پالیه، رهبر حزب محافظهکار از کاناداییها خواست که برای دوره چهارم، به حزب لیبرال رای ندهند. او گفت حکومت لیبرال به رهبری جستین ترودو پس از ۹ سال حاکمیت، مقصر گرانی مسکن و مواد غذایی، مهاجرت افسار گسیخته و برخورد ضعیف با جرم و جنایت است.
بیشتر نظرسنجیها نشان میدهند که لیبرالها و محافظهکاران در رقابتی تنگاتنگ قرار دارند. با ورود کارنی به سیاست کانادا، نه تنها حزب لیبرال فاصله خود را با حزب محافظهکار در نظرسنجیها کاهش داده است، بلکه اندکی پیشی نیز گرفته است. به نظر میرسد رایدهندگان بیشتری، مارک کارنی، دارنده دکترای اقتصاد و رئیس پیشین بانکهای مرکزی کانادا و انگلستان را فردی مناسب در برخورد با تهدید تجاری امریکا میدانند.
حزب دموکرات نوین به رهبری جگمیت سینگ و حزب جداییطلب فرانسوی زبان بلاک کبکوا، به رهبری ایو فرانسو بلانشیت در جایگاه سوم و چهارم قرار دارند.
لیبرالها امیدوارند تا برای چهارمین دوره انتخاب شوند. آنها در سال ۲۰۱۵ اکثریت را بهدست آوردند، اما در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ تنها به اکثریت نسبی به قدرت رسیدند. حکومت ترودو با حمایت حزب دموکرات نوین توانست به حیات خود ادامه دهد. در هر دو انتخابات اخیر، محافظهکاران رای عمومی بیشتری را کسب کردند.
کارنی که سابقه سیاسی ندارد، با اتکا به سابقه موفقش بهعنوان رئیس سابق بانکهای مرکزی کانادا و انگلستان در دورههای بحران مالی ۲۰۰۸ و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در ۲۰۲۰، کمپین خود را آغاز کرده است.
یکی از عوامل کلیدی در پیروزی او، عملکرد خوب در ولایت فرانسوی زبان کبک خواهد بود، ولایتی که زبان و هویت فرانسوی در آنجا، از اهمیت سیاسی و فرهنگی زیادی برخوردار است. اما کارنی بر زبان فرانسوی مسلط نیست و احتمالا برایش دردسر خواهد ساخت. وقتی در نشست خبری امروز از وی خواسته شد به زبان فرانسوی پاسخ دهد، ابتدا سوال را درست متوجه نشد و سپس به انگلیسی پاسخ داد.
در مقابل، پییر پالیه به زبان فرانسوی تسلط کامل دارد و سیاستمداری باتجربه است که تاکنون در هفت انتخابات شرکت کرده است.
لورا استیونسون، استاد علوم سیاسی در دانشگاه وسترن کانادا به رویترز گفت: «بیتجربگی کارنی ممکن است با توجه به عامل ترامپ، چندان مهم نباشد.»
نظرسنجی آنلاین شرکت انگس رید با مشارکت بیش از ۴ هزار نفر که این هفته منتشر شد، میزان حمایت عمومی از لیبرالها را ۴۲ درصد و از محافظهکاران را ۳۷ درصد نشان میدهد.
آخرین نظرسنجی آنلاین روزنامه نشنل پست از بیش از پانزده صد نفر نیز نشان میدهد که لیبرالها ۴۲ درصد و محافظهکاران ۳۹ درصد حمایت عمومی را دارند.