نهادهای مدنی: ناروی با سپردن سفارت به طالبان، به امنیت روانی مهاجران افغان آسیب میزند
شماری از نهادهای مدنی افغانستان در نامهای به حکومت ناروی، به سپردن سفارت افغانستان به طالبان اعتراض کردند. آنها گفتند که ناروی با این اقدام تعهدات خود در چارچوب کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان را نقض کرده است.
در این نامه آمده است: «این اقدام با تعهدات بین المللی ناروی در تضاد است و همچنین اعتماد و امنیت روانی هزاران مهاجر افغانستان در ناروی را تضعیف میکند.»
افغانستان اینترنشنال در یک گزارش اختصاصی در اول حمل خبر داد که با وجود بسته بودن سفارت افغانستان در اسلو، وزارت خارجه ناروی نجیبالله شیرخان، دیپلومات طالبان را به عنوان سکرتر اول این سفارت پذیرفته است.
وزارت خارجه ناروی برای شیرخان کارت اقامت دیپلوماتیک یک ساله صادر کرده است. براساس نامه وزارت خارجه ناروی که نسخه آن در اختیار افغانستان اینترنشنال قرار گرفته، این وزارت گفته است که ماموریت نجیبالله شیرخان را به عنوان سکرتر اول سفارت افغانستان در ناروی به درخواست سفارت افغانستان در ۳۱ جنوری ۲۰۲۵ پذیرفته است.
این وزارت از دیپلومات طالبان خواسته است که برای تمدید کارت اقامت خود حداقل یک ماه قبل از انقضا اقدام کند.
یک روز پس از آن، وزارت خارجه طالبان اعلام کرد که خدمات قنسولی سفارت افغانستان در اسلو، از چهارم حمل دوباره آغاز میشود. وزارت خارجه طالبان آغاز دوباره خدمات قنسولی سفارت افغانستان در ناروی را «گامی مثبت» دانسته است.
وزارت خارجه طالبان اطلاعیه خود را با عنوان «آغاز دوباره امور سفارت افغانستان در شاهی ناروی» در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اکس منتشر کرده است.
یک مقام طالبان این حرکت ناروی را نشانه عادی شدن بیشتر روابط این گروه با کشورهای غربی دانسته است.
این حرکت اسلو اعتراض ۳۳ نهاد و انجمن فعالان افغان را برانگیخته است. در میان این نهادها، سازمانهای فعال مدافع حقوق زنان نیز دیده میشود.
آنها در نامه شان که روز یکشنبه یک نسخه آن در اختیار افغانستان اینترنشنال قرار گرفته است، نوشتند: «حضور رسمی نمایندگان این گروه، حتا تحت عنوان خدمات اداری، عملا به معنای باز کردن دروازهای برای مشروعیتیابی تدریجی [طالبان] در سطح بین المللی است.»
این نهادها مخالف ارایه خدمات قنسولی به مهاجران افغان از سوی طالبان اند و از حکومت ناروی خواسته اند یک ساختار بدیل برای توزیع این خدمات در نظر بگیرد.
همچنان، آنها گفته اند که ناروی در تصمیمهایش در مورد افغانستان به صدای زنان، نهادهای مدنی و جامعه مهاجر افغان در ناروی گوش دهد.
ناروی یگانه کشور اروپایی است که یک هیئت بلندپایه طالبان به ریاست امیر خان متقی را در دلو ۱۴۰۰ در اسلو پذیرایی کرد. با این حال، در گذشته مقامهای این کشور از سرکوب و محرومیت شدید زنان در افغانستان تحت حاکمیت طالبان انتقاد کرده اند.