شبکه تحلیلگران: تغییرات اقلیمی سالانه تا سه میلیارد دالر به افغانستان خسارت وارد می‌کند

شبکه تحلیلگران افغانستان گفت افغانستان در انتشار گازهای گلخانه‌ای سهم حداقلی دارد، اما با بحران اقتصادی و اجتماعی ناشی از تغییرات اقلیمی مواجه است. این سازمان گفت تغییرات اقلیمی در حالت طبیعی سالانه ۵۵۰ میلیون دالر و در صورت خشکسالی تا سه میلیارد به افغانستان خسارت وارد می‌کند.

شبکه تحلیلگران افغانستان در ادامه روز جهانی آب یکشنبه، سوم حوت در بیانیه‌ای نوشت که شوک‌های اقلیمی مانند سیل، خشک‌سالی، رانش زمین، بهمن و افزایش دما، خساراتی معادل ۳.۲ تا ۱۸ درصد تولید ناخالص داخلی به افغانستان می‌رساند.

این سازمان تصریح کرد که افغانستان بودجه انطباقی وعهده داده شده برای مبارزه با تغییرات اقلیمی برای کشورهای فقیر را به دست نیاورده است. شبکه تحلیلگران تاکید کرد که عدم دسترسی به این بودجه افغانستان را در برابر خطرات اقلیمی به شدت آسیب‌پذیر کرده است.

در بیانیه شبکه تحیلگران افغانستان آمده است که تغییرات اقلیمی اقتصاد شکننده افغانستان را به شدت تهدید می‌کند. این سازمان خاطرنشان کرد که حوادث طبیعی اضطراری مانند سیل و رانش زمین و حوادث طبیعی خاموش چون خشک‌سالی سبب آسیب‌های گسترده برای افغانستان شده است. این شبکه افزود که حوادث طبیعی در افغانستان محصولات و بهره‌وری کشاورزی را کاهش داده و ناامنی غذایی، فقر روستایی و آوارگی را تشدید کرده است.

شبکه تحلیلگران نوشت که به دلیل ماهیت به هم پیوسته اقتصاد افغانستان، شوک‌های ناشی از اقلیم در چندین بخش آسیب‌های جدی می‌رساند. به گفته این سازمان شبکه‌های حمل‌ونقل، سیستم‌های انرژی و خدمات عمومی مانند بهداشت و آموزش تحت تأثیر قرار گرفته‌اند.

این شبکه افزود: «چالش‌های ناشی از آب و هوا، ناامنی غذایی را تشدید می کند، آوارگی را به دنبال دارد، سیستم های بهداشتی و آموزشی را تحت فشار قرار می دهد و خشونت مبتنی بر جنسیت را به ویژه در جوامع آسیب پذیر روستایی تشدید می‌کند». شبکه تحلیگران تصریح کرد که آسیب‌های به جا مانده از تغییرات اقلیمی در افغانستان به دلیل وضعیت سیاسی کشور تشدید شده است.

این در حالی است که پیشتر کمیته بین‌المللی صلیب سرخ به مناسبت روز جهانی آب اعلام کرد که در حال حاضر حدود ۳۳ میلیون نفر در افغانستان به آب آشامیدنی صحی دسترسی ندارند. بررسی‌های این سازمان نشان داده است که سطح آب‌های زیرزمینی در بسیاری از مناطق افغانستان به ویژه در پایتخت به‌طور نگران کننده‌یی کاهش یافته است.