هجوم موترسازان بین‌المللی برای صادرات به امریکا پیش از آغاز تعرفه‌های جدید ترامپ

روزنامه فایننشال تایمز گزارش داد که خودروسازان بین‌المللی در تلاشند تا پیش از اجرایی شدن دور جدید تعرفه‌های گمرکی امریکا، موترها و قطعات اصلی خود را به ایالات متحده ارسال کنند؛ اقدامی که به گفته فعالان صنعت برای جلوگیری از اختلال در زنجیره تامین موتر انجام می‌شود.

طبق گزارش فایننشال تایمز، به دنبال درخواست خودروسازان، کشتی‌های حمل خودرو به سرعت از آسیا و اروپا به مقصد امریکا اعزام شده‌اند. مقام‌های صنعت گفته‌اند که این کشتی‌ها هزاران دستگاه موتر بیش از میزان معمول را به امریکا منتقل می‌کنند.

لاس کریستوفرسن، مدیرعامل شرکت حمل‌ونقل خودرویی والنیوس ویلهلمسن، گفته: «حجم صادرات از آسیا بیشتر از ظرفیتی است که بتوانیم از مشتریان‌مان قبول کنیم.» او افزوده در صورت نبود کمبود کشتی‌های حامل موتر، ظرفیت حمل‌ونقل می‌توانست بیشتر از این هم افزایش یابد.

تعرفه‌های موسوم به «متقابل» که از سوی دونالد ترامپ وعده داده شده، قرار است از ۱۴ حمل ۱۴۰۴ اجرا شود؛ دقیقا همزمان با پایان معافیت ۳۰‌روزه‌ای که برای اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات از مکسیکو و کانادا تعیین شده بود.

به گفته یکی از مدیران کشتیرانی، شرکت‌های کوریای هیوندای و کیا نیز در تلاش هستند تا پیش از موعد مذکور، تعداد بیشتری خودرو به ایالات متحده صادر کنند. هیوندای در این‌باره گفته که برنامه حمل‌ونقل خود را دایما بر اساس شرایط بازار تنظیم می‌کند، اما از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرده است.

یکی از مقام‌های یک شرکت خودروساز آلمانی نیز تایید کرده که برای مقابله با تهدید تعرفه‌ها، میزان صادرات خودرو از اروپا به امریکا را افزایش داده‌اند. در نتیجه این اقدامات، میزان صادرات موتر از اتحادیه اروپا به ایالات متحده در ماه فبروری نسبت به سال گذشته ۲۲ درصد افزایش یافته و این رقم برای جاپان ۱۴ درصد و برای کوریای جنوبی ۱۵ درصد بوده است.

استیان اوملی، معاون ارشد شرکت Esgian که حرکت کشتی‌های خودرویی را رصد می‌کند، گفت: «افزایش قابل توجهی در تعداد کشتی‌های در حال حرکت از اروپا به امریکا دیده می‌شود و به‌زودی از شرق آسیا نیز شاهد چنین افزایشی خواهیم بود.»

همزمان شرکت‌هایی که در مکسیکو و کانادا تولید دارند نیز در حال آماده‌سازی برای اجرای تعرفه‌ها هستند. شرکت هوندا تلاش دارد تا محموله‌های خود را زودتر از موعد از این دو کشور وارد کند و گروه استلانتیس (مالک برندهای کرایسلر و جیپ) هم ذخایر خود را به امریکا منتقل کرده و میزان تولید را در دوره معافیت یک‌ماهه افزایش داده است.

داگ اوسترمن، مدیر مالی استلانتیس، در کنفرانسی گفت: «در حال حاضر حدود ۷۰ تا ۸۰ روز موجودی در نمایندگی‌ها داریم که شامل خودروهای تولید مکسیکو و کانادا می‌شود.»

یک مقام دیگر در صنعت لجستیک نیز گفته که شرکت‌های تولیدکننده قطعات الکترونیکی خودرو مانند سیستم‌های صوتی، در حال انبار کردن بیشتر در خاک امریکا هستند.

البته این رویکرد در سراسر صنعت یکسان نیست. شرکت تویوتا اعلام کرده که هیچ‌گونه افزایش صادراتی به امریکا در پیش‌بینی تعرفه‌های احتمالی نداشته است. همچنین دو شرکت کشتیرانی جاپانی نیز گفته‌اند که تغییری در تقاضا احساس نکرده‌اند.

کودی لاسک، مدیرعامل انجمن بین‌المللی فروشندگان خودرو در امریکا، گفته بزرگترین ابهام مربوط به طول مدت اجرای تعرفه‌ها و کشورهای مشمول آن است. او افزوده: «همه در حال انتظار هستیم. آیا هر کشور به‌طور جداگانه ارزیابی می‌شود؟ یا همه مشمول یک سیاست خواهند بود؟»

کریستوفرسن از شرکت والنیوس ویلهلمسن نیز هشدار داده است: «سوال بزرگ این است که این تعرفه‌ها در بلندمدت چه تاثیری بر تجارت خودرو خواهند گذاشت... مشتریان واقعا مطمئن نیستند که مسیر آینده چگونه خواهد بود.»