رئیس افغان‌ایواک: توضیحات وزارت خارجه امریکا درباره انتقال افغان‌ها مبهم است

شاون وندایور، رئیس افغان‌ایواک، سازمان حامی انتقال افغان‌ها به امریکا، می‌گوید که اظهارات سخنگوی وزارت خارجه امریکا درباره نبود لیست ممنوعیت سفر افغان‌ها به امریکا، واضح نیست و احتمالا واقعیت ندارد.

او گفت که وزارت خارجه باید به طور واضح بگوید که همکاران پیشین ارتش امریکا در افغانستان شامل لیست ممنوعیت سفر شهروندان افغانستان و چندین کشور دیگر به امریکا است یا نه.

او گفت که تمی بروس، سخنگوی وزارت خارجه امریکا از پاسخ صریح به پرسشی درباره سرنوشت همکاران افغان سابق امریکا طفره رفت و به‌جای ارایه توضیح روشن، به کلی‌گویی پرداخت.

سخنگوی وزارت خارجه امریکا روز دوشنبه در یک نشست خبری اعلام کرد که هیچ فهرست منع سفر شهروندان برخی کشورها به امریکا وجود ندارد. او همچنان تاکید کرد که همانند دولت پیشین، دولت ترامپ نیز متعهد به انتقال و اسکان همکاران افغان سابق ارتش و دولت امریکا است.

روزنامه نیویارک تایمز و خبرگزاری رویترز گزارش دادند که وزارت خارجه امریکا فهرستی از کشورهایی ترتیب داده است که شهروندان شان حق ورود به امریکا را ندارند. افغانستان یکی از این کشورها است.

آقای وندایور گفت که در صورت تصویب این فهرست که در دور اول حکومت ترامپ وجود داشت، شهروندان افغانستان حتا در صورت داشتن ویزا حق ورود به امریکا را نخواهند داشت.

وندایور گفت که این فهرست انتقال افغان‌های واجد شرایط اسکان در امریکا، مانند مترجمان سابق ارتش این کشور را متوقف می‌کند.

خانم بروس گفت که این دسته از افغان‌ها مشمول ارزیابی‌های امنیتی هستند و پس از پایان مرحله ارزیابی، تصمیم دولت امریکا ابلاغ خواهد شد.

شان وندایور روز سه‌شنبه در یک پیام ویدیویی، با استناد به گزارش‌های نیویارک تایمز و رویترز، تاکید کرد که چنین فهرستی وجود دارد. او با ابراز نگرانی گفت که اقدامات دولت دونالد ترامپ، از جمله لغو کامل قراردادهای اسکان مجدد افغان‌ها و تعلیق بودجه نهادهای مرتبط، قصد آن برای انتقال افغان‌ها را زیر سوال برده است.

او از مهاجران افغان منتظر انتقال به امریکا خواست که نباید تصور کنند اظهارات مبهم سخنگوی وزارت خارجه امریکا کاملا واقعیت دارد و شهروندان افغانستان شامل فهرست پرواز ممنوع نخواهند شد.

وی بر لزوم شفافیت در روند تخلیه همکاران سابق نیروهای امریکایی در افغانستان تاکید کرد و متعهد شد که پیگیری این موضوع را ادامه دهد. او هشدار داد: «جان انسان‌ها در خطر است. ما به شفافیت نیاز داریم.»

کهنه‌سربازان امریکایی و شماری از اعضای کانگرس این کشور، بارها از دولت ترامپ خواسته‌اند که همکاران سابق امریکا در افغانستان را بی‌سرنوشت رها نکند. آنها هشدار داده‌اند که توقف این روند، جان هزاران همکار پیشین نیروهای امریکایی در افغانستان را به خطر می‌اندازد و اعتبار جهانی امریکا و کهنه‌سربازان را خدشه‌دار می‌کند.

در حال حاضر، ۴۰ هزار تن از همکاران سابق نیروهای امریکایی در کشورهای منطقه در شرایط بلاتکلیف شب و روز را سپری می‌کنند. شماری از آنها تمامی مراحل صدور ویزا و سفر به امریکا را طی کرده‌اند، اما با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، روند تخلیه شهروندان افغانستان متوقف شد.

حکومت ترامپ هنوز موضع روشنی درباره سرنوشت همکاران سابق امریکا در افغانستان اعلام نکرده است. به همین دلیل، بسیاری از این افراد با نگرانی و اضطراب، اخبار مرتبط را دنبال می‌کنند.

برخی از متقاضیان در پاکستان و قطر به افغانستان اینترنشنال گفته‌اند که بسیاری از افراد در انتظار، دچار مشکلات روحی و روانی شدید شده‌اند. آنها نه راهی برای پیش رفتن دارند و نه امکانی برای بازگشت.