حکومت ترامپ خواستار برکناری قاضی‌ای شد که اخراج ونزوئلایی‌ها را زیر سوال برده بود

وزارت دادگستری امریکا روز دوشنبه خواستار برکناری قاضی‌ای شد که از دولت دونالد ترامپ خواسته بود توضیح دهد آیا با اخراج صدها ونزوئلایی، برخلاف حکم دادگاه عمل کرده است یا خیر.

دولت ترامپ بیش از ۲۰۰ ونزوئلایی را که مظنون به عضویت در باند «ترن د آرگوا» - متهم به آدم‌ربایی، اخاذی و آدمکشی - بودند، آخر هفته به السالوادور تبعید کرد. این اقدام در حالی انجام شد که یک قاضی به طور موقت استفاده از قانون جنگی را برای اجرای این اخراج‌ها ممنوع کرده بود.

شماری از کارشناسان حقوقی در گفت‌وگو با رویترز اظهار داشتند که این اقدام دولت، چالشی مستقیم برای استقلال قوه قضاییه به شمار می‌آید. دونالد ترامپ از زمان آغاز کارش در جنوری، با اقداماتی چون کاهش بودجه‌های مصوب کانگرش، واگذاری وظایف سازمان‌ها و اخراج هزاران کارمند فدرال، تلاش کرده است تا میزان قدرت خود را گسترش دهد.

وزارت دادگستری روز دوشنبه درخواست برکناری قاضی جیمز بوااسبرگ را مطرح کرد. این درخواست درست پیش از آغاز جلسه‌ای در دادگاه واشنگتن در ساعت ۵ عصر ارائه شد. بواسبرگ از دولت خواسته بود جزئیات زمان‌بندی پروازهایی که ونزوئلایی‌ها را به السالوادور منتقل کرده‌اند، از جمله اینکه آیا این پروازها پس از صدور دستور او انجام شده‌اند یا خیر، ارایه دهد.

بواسبرگ روز شنبه، در جلسه‌ای فوری که به درخواست اتحادیه آزادی‌های مدنی امریکا برگزار شد، استفاده دولت ترامپ از «قانون دشمنان بیگانه» مصوب ۱۷۹۸ را برای اجرای اخراج مهاجرین به مدت دو هفته به طور موقت متوقف کرد.

کاخ سفید روز یکشنبه ادعا کرد که دادگاه‌های فدرال «هیچ صلاحیتی» در حوزه اختیارات ترامپ برای اخراج دشمنان خارجی بر بنیاد این قانون قرن هجدهمی - که به طور تاریخی فقط در زمان جنگ استفاده شده - ندارند، هرچند تاکید کرد که به دستور دادگاه پایبند بوده است.

دادگاه‌های امریکا از صلاحیت گسترده برخوردارند و می‌توانند اجرای تصمیم‌های حکومت را متوقف کنند. این موضوع باعث شده است که متحدان ترامپ خواستار استیضاح و برکناری قضاتی شده اند که با احکام رئیس جمهور مخالفت می‌کنند.