هشدار سازمان بهداشت جهانی:۸۰ درصد مراکز بهداشتی افغانستان به‌دلیل کمبود بودجه بسته می‌شوند

سازمان بهداشت جهانی روز دوشنبه هشدار داد که کمبود منابع مالی باعث تعطیلی ۸۰ درصد مراکز بهداشتی تحت حمایت این سازمان خواهد شد. این سازمان تصریح کرد که با عدم اقدام فوری، ۱.۸ میلیون افغان دیگر از دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی اولیه محروم خواهند شد.

بر مبنای آمار سازمان بهداشت جهانی تا ۴ مارچ امسال، ۱۶۷ مرکز بهداشتی به دلیل کمبود منابع مالی تعطیل شده‌اند که این موضوع منجر به قطع مراقبت‌های پزشکی حیاتی برای ۱.۶ میلیون نفر در ۲۵ شهر افغانستان شده است.

این سازمان هشدار داده که بدون اقدام فوری، ممکن است تا جون ۲۰۲۵ بیش از ۲۲۰ مرکز بهداشتی دیگر تعطیل شوند.

در شمال، غرب و شمال‌شرقی افغانستان، بیش از یک سوم از مراکز بهداشتی تعطیل شده‌اند و نگرانی‌هایی درباره بحران انسانی قریب‌الوقوع ایجاد شده است.

ادوین سنیزا سالوادور، رئیس ماموریت سازمان بهداشت جهانی در افغانستان گفت: «این تعطیلی‌ها تنها اعداد در یک گزارش نیستند، آنها نمایانگر مادرانی هستند که قادر به زایمان ایمن نیستند، کودکانی که از واکسیناسیون‌های نجات‌دهنده زندگی محروم مانده‌اند و جوامعی که از حفاظت در برابر شیوع بیماری‌های مرگبار بی‌بهره‌اند.»

سالوادور افزود: «این تنها مربوط به منابع مالی نیست. این یک بحران انسانی است که تهدید می‌کند سال‌ها پیشرفت در تقویت سیستم بهداشت افغانستان را نابود کند.»

افغانستان در حال حاضر با بحران‌های بهداشتی متعدد از جمله شیوع سرخکان، مالاریا، دنگی، فلج اطفال و تب هموراژیک کریمه-کنگو دست‌وپنجه نرم می‌کند.

بدون مراکز بهداشتی فعال، تلاش‌ها برای کنترول این بیماری‌ها به شدت مختل می‌شود. بیش از ۱۶ هزار مورد مشکوک به سرخکان، از جمله ۱۱۱ مرگ، در دو ماه اول سال ۲۰۲۵ گزارش شده است.

با نرخ‌های واکسیناسیون به شدت پایین، کودکان در معرض خطر بالای بیماری‌های قابل پیشگیری و مرگ قرار دارند.

اختلالات در مکانیزم‌های هماهنگی تحت رهبری سازمان بهداشت جهانی مانع از ردیابی شیوع بیماری‌ها، تخصیص منابع و ارائه خدمات اساسی بهداشتی می‌شود و تهدید می‌کند که سیستم بهداشت آسیب‌پذیر کشور را به بحران عمیق‌تری سوق دهد.

این سازمان می‌افزاید که منابع مالی به طور قابل توجهی کاهش یافته‌اند زیرا اولویت‌های کمک‌های توسعه‌ای تغییر کرده‌اند.

با این حال، نیازهای بهداشتی همچنان در سطح کلان باقی است و حمایت‌های کنونی برای حفظ خدمات بهداشت اساسی برای میلیون‌ها افغان کافی نیست.