حملات گسترده امریکا به حوثی‌های یمن ۳۱ کشته برجای گذاشت

ایالات متحده روز شنبه حملات نظامی گسترده‌ای را علیه حوثی‌های یمن انجام داد. در این حملات حداقل ۳۱ نفر کشته و بیش از ۱۳۰ نفر به شمول کودکان و زنان زخمی شدند. ترامپ همچنین به ایران، حامی اصلی حوثی‌ها، هشدار داد که فورا حمایت خود از این گروه را متوقف کند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، خطاب به جمهوری اسلامی گفت: «اگر ایران ایالات متحده را تهدید کند، امریکا آنها را کاملا مسئول خواهد دانست و رفتار ملایمی نخواهد داشت»

فرمانده کل سپاه پاسداران ایران روز یکشنبه در واکنش گفت که حوثی‌ها مستقل هستند و تصمیمات استراتژیک و عملیاتی خود را می‌گیرند. حسین سلامی به رسانه‌های دولتی گفت: «به دشمنان خود هشدار می‌دهیم که ایران در صورت عملی شدن تهدیدهای شان، به‌طور قاطع و ویرانگر پاسخ خواهد داد.»

یکی از مقامات امریکایی به رویترز گفت ممکن است این حمله‌ها هفته‌ها ادامه یابد. این حملات بزرگ‌ترین عملیات نظامی ایالات متحده در خاورمیانه از زمان روی کار آمدن ترامپ محسوب می‌شود.

این اقدام در حالی انجام شد که امریکا فشار تحریم‌ها بر تهران را افزایش داده و در تلاش است تا ایران را به مذاکره درباره برنامه هسته‌ای‌اش وادار کند.

ترامپ در پلتفرم «تروث سوشیال» خود نوشت: «به همه تروریست‌های حوثی: وقت شما تمام شده است و حملات شما باید از همین امروز متوقف شود. اگر متوقف نشود، جهنم بر سرتان نازل خواهد شد، چیزی که هرگز قبلا ندیده‌اید»

سخنگوی وزارت بهداشت تحت کنترول حوثی‌ها، روز یکشنبه در تازه‌ترین آمار اعلام کرد که حداقل ۳۱ نفر در این حملات کشته و ۱۰۱ نفر دیگر زخمی شده‌اند که بیشتر آن‌ها زنان و کودکان هستند. دفتر سیاسی حوثی‌ها این حملات را «جنایت جنگی» توصیف کرد.

این گروه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «نیروهای مسلح یمن کاملا آماده هستند تا به هرگونه تشدید تنش، با واکنش متقابل پاسخ دهند.»

ساکنان صنعا گفتند که این حملات ساختمانی را در یکی از پایگاه‌های حوثی‌ها هدف قرار داد. عبدالله یحیی، یکی از ساکنان، به رویترز گفت: «انفجارها بسیار شدید بود و محله را مثل زلزله لرزاند. زنان و کودکان ما وحشت‌زده شدند.»

حملات همچنین مکان‌های نظامی حوثی‌ها را در جنوب غربی یمن هدف قرار دادند. دو شاهد عینی در این منطقه روز یکشنبه این موضوع را به رویترز تایید کردند.

حوثی‌ها که یک گروه مسلح هستند، طی دهه گذشته کنترول بخش اعظم یمن را به دست گرفته‌اند و از نوامبر ۲۰۲۳ تاکنون ده‌ها حمله به کشتی‌ها در سواحل این کشور انجام داده‌اند.
این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی شده و امریکا را مجبور کرده است تا برای رهگیری موشک‌ها و پهپادهای شلیک‌شده از سوی حوثی‌ها هزینه‌های سنگینی بپردازد.

یکی از سخنگویان پنتاگون گفت که از سال ۲۰۲۳ تاکنون، حوثی‌ها ۱۷۴ بار به کشتی‌های جنگی امریکایی و ۱۴۵ بار به کشتی‌های تجاری حمله کرده‌اند. حوثی‌ها می‌گویند این حملات را در همبستگی با فلسطینیان و در واکنش به جنگ اسرائیل در غزه انجام داده‌اند.

حکومت قبلی امریکا به ریاست جو بایدن، تلاش کرده بود توانایی حوثی‌ها را برای حمله به کشتی‌ها کاهش دهد اما اقدامات نظامی امریکا را محدود کرده بود.

مقامات امریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، می‌گویند ترامپ یک رویکرد تهاجمی‌تر را تصویب کرده است.

حملات در سراسر یمن

فرماندهی مرکزی ارتش امریکا، حملات روز شنبه را آغاز یک عملیات گسترده در سراسر یمن توصیف کرد.

مقامات گفتند که این حملات تا حدی توسط جنگنده‌های ناو هواپیمابر که در دریای سرخ مستقر است، انجام شده است.

پیت هگست، وزیر دفاع امریکا در اکس نوشت: «حملات حوثی‌ها به کشتی‌ها و هواپیماهای امریکایی تحمل نخواهد شد؛ و ایران، حامی آن‌ها، در جریان است.»

وزارت امور خارجه ایران حملات به یمن را «نقض فاحش اصول منشور سازمان ملل و قواعد اساسی حقوق بین‌الملل» دانست و این اقدام را محکوم کرد. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، گفت که حکومت امریکا «هیچ اختیار یا حقی برای تعیین سیاست خارجی ایران ندارد.»
او در پستی در اکس نوشت: «حمایت از نسل‌کشی و تروریسم اسرائیل را متوقف کنید. کشتار مردم یمن را پایان دهید.»

روز سه‌شنبه، حوثی‌ها اعلام کردند که حملات خود به کشتی‌های اسرائیلی در دریای سرخ، دریای عرب، تنگه باب‌المندب و خلیج عدن را از سر خواهند گرفت، و به دوره‌ای از آرامش نسبی که از جنوری با آتش‌بس غزه آغاز شده بود، پایان خواهند داد.

حملات امریکا تنها چند روز پس از آن انجام شد که نامه‌ای از ترامپ به رهبر عالی ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای، ارسال شد و خواستار مذاکره درباره برنامه هسته‌ای ایران شده بود. خامنه‌ای روز چهارشنبه مذاکرات با ایالات متحده را رد کرد.

با این حال، چهار مقام ایرانی به رویترز گفتند که تهران به طور فزاینده‌ای نگران است که خشم عمومی ناشی از مشکلات اقتصادی به اعتراضات گسترده تبدیل شود.

سال گذشته، حملات هوایی اسرائیل به تأسیسات نظامی ایران، از جمله کارخانه‌های موشکی و سامانه‌های پدافند هوایی، توانمندی‌های نظامی متعارف تهران را کاهش داد.

ایران داشتن قصد توسعه سلاح هسته‌ای را رد کرده است. با این حال، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هشدار داده که ایران به‌طور چشمگیری سطح غنی‌سازی اورانیوم را به ۶۰ درصد رسانده است که به سطح ۹۰ درصد مورد نیاز برای ساخت سلاح هسته‌ای نزدیک است.

در نشانه‌ای از تلاش امریکا برای بهبود روابط با روسیه، وزارت خارجه امریکا اعلام کرد که مارکو روبیو، وزیر خارجه این کشور، روز شنبه با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، گفتگو کرد تا او را در جریان حملات امریکا به یمن قرار دهد.

مقامات امریکایی و اوکراینی می‌گویند که روسیه در جنگ اوکراین به تسلیحات تأمین‌شده توسط ایران، از جمله موشک‌ها و پهپادها، متکی بوده است.