تشدید ناامنی در بلوچستان و خیبرپختونخوا؛ پاکستان طرح مبارزه با شورشیان را تدوین میکند
در پی افزایش ناامنیها و حملات شبهنظامیان در بلوچستان و خیبرپختونخوا، دولت پاکستان در حال تدوین یک سیاست ملی برای مبارزه با تروریسم و تقویت طرح اقدام ملی علیه این گروههای شبه نظامی است.
بنا به گزارشها، حکومت شهباز شریف در مرحله مشوره با احزاب سیاسی، ارتش و حکومتهای ایالتی است. او قصد دارد که عملیات علیه گروههای شبه نظامی اسلامگرا و جداییطلبان بلوچ را تشدید کند.
حمله اخیر شبه نظامیان بلوچ به یک قطار مسافربری خشم حکومت و ارتش پاکستان را برانگیخته است. در این حمله که ۴۰۰ نفر گروگان گرفته شده بودند، ۲۹ نفر کشته شدند. بنا به ادعای ارتش، ۳۰ شبه نظامی بلوچ هم از پای درآمد.
حکومت و ارتش با لحن تندی وعده «برخورد بیرحمانه» با گروههای شبه نظامی را داده و به شدت از طالبان و هندوستان انتقاد کردند. آنها هند و طالبان را مسئول این رویداد دانسته اند. به گفته ارتش، مغز متفکر حمله به قطار جعفر اکسپرس در افغانستان است.
هند و طالبان هر دو اتهام دست داشتن در حملات شبهنظامیان در بلوچستان و خیبرپختونخوا را رد کردهاند. اما پاکستان مدعی است که هند از شبهنظامیان حمایت مالی و لجستیکی میکند و طالبان به آنها پناه داده و زمینهساز حملات شده است.
حکومت شهباز شریف در چارچوب استراتژی جدید مبارزه با تروریسم میخواهد نیروهای امنیتی کشور را به تجهیزات و تسلیحات پیشرفتهتر مجهز کند.
بعد از بازگشت طالبان به قدرت، حملات شبه نظامیان پاکستانی افزایش یافته و نهادهای دولت پاکستان، در مهار شبه نظامیان شکست نظامی و استخباراتی خورده اند.
مایکل کوگلمان از مرکز تحقیقاتی ویلسون، روز یکشنبه در حسابش در اکس نوشت که «نیروهای ضد دولتی در پاکستان در حال تقویت تواناییهای خود، افزایش اعضا و یافتن متحدان بیشتر اند. این وضعیت آزمونی بزرگ برای ارتش این کشور است.»
فشار بر بین المللی بر هند و طالبان افغان
روزنامه اکسپرس تریبون گزارش داد که بخشی از استراتژی جدید شریف، شکایت از هند و طالبان افغان در مجامع بینالمللی خواهد بود. این مسئله در سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای بینالمللی پیگیری خواهد شد تا این سازمانها هند و طالبان را تحت فشار قرار دهند.
این حرکت پیشاپیش واکنش منفی دهلی و طالبان را به دنبال داشته است. هند گفته است که کشورهای جهان میدانند پاکستان مرکز گروههای تروریستی است. طالبان، گروه تروریستی تحت حمایت پاکستان در جنگ با دولت سابق افغانستان، حالا صریحاً اسلام آباد را به حمایت از داعش خراسان متهم میکند.
اکسپرس تریبون در مقالهای دیگر خاطرنشان کرد که مقامات پاکستانی باید بررسی کنند چرا شکایتهای این کشور که خود را قربانی تروریسم میداند، در سطح بینالمللی جدی گرفته نمیشود.
مقامات پاکستانی اظهار داشتند که استراتژی مبارزه با تروریسم شامل برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت است. در مرحله نخست، نیروهای امنیتی به تجهیزات و تسلیحات مدرن مجهز خواهند شد. همچنین بستههای توسعهای و فرصتهای شغلی برای ساکنان مناطق آسیبدیده از تروریسم در نظر گرفته شده است.
پیش از این، ارتش پاکستان عملیات عزم استحکام را در مناطق قبایلی راهاندازی کرده بود. اما این عملیات نتوانست از حجم گسترده حملات شبهنظامیان بکاهد. حملات تحریک طالبان پاکستان و جداییطلبان بلوچ بیوقفه ادامه دارد. روز یکشنبه نیز موتر حامل نیروهای امنیتی پاکستان در بلوچستان آماج حمله قرار گرفت.