روز جهانی اسلام‌هراسی؛ دبیرکل ملل متحد می‌گوید نفرت و تعصب علیه مسلمانان افزایش یافته است

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در روز جهانی اسلام‌هراسی هشدار داد که تعصب و نفرت‌پراکنی علیه مسلمانان به شکل نگران‌کننده‌ای در سراسر جهان رو به افزایش است. آقای گوترش این روند را بخشی از یک آفت گسترده‌تر از عدم تحمل و حملات علیه گروه‌های مذهبی و جمعیت‌های آسیب‌پذیر دانست.

گوترش از دولت‌ها خواست تا آزادی عقیده را حفظ کرده و با سخنان نفرت‌انگیز آنلاین مقابله کنند. او همچنین اقداماتی برای مقابله با اسلام‌هراسی، از جمله انتصاب نماینده ویژه سازمان ملل برای مبارزه با این پدیده، را ضروری خواند.

مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۲۲، با حمایت ۶۰ کشور عضو سازمان همکاری اسلامی، قطع‌نامه‌ای را به تصویب رساند که براساس آن ۱۵ مارچ (۲۵ حوت) به‌عنوان روز جهانی مبارزه با اسلام‌هراسی، نام‌گذاری شده است.

این قطعنامه بر ضرورت مقابله با تروریسم و افراط‌گرایی خشونت‌آمیز تأکید دارد و تصریح می‌کند که در برابر هیچ دین، ملیت، تمدن یا گروه قومی نباید با خشونت رفتار شود. قطع‌نامه همچنین، بر اهمیت گفت‌وگوی جهانی برای ترویج فرهنگ تساهل، صلح، احترام به حقوق بشر و پذیرش تنوع دینی و اعتقادی تأکید کرده است.

بر مبنای تعریف سازمان ملل، «اسلام‌هراسی به معنای ترس، تعصب و نفرت از مسلمانان است که منجر به تحریک، دشمنی و عدم تحمل از طریق تهدید، آزار، سوء استفاده، ارعاب مسلمانان و غیرمسلمانان چه در فضای مجازی و در دنیای واقعی، می‌شود.»

سازمان ملل در گزارشی اعلام کرده است که تبعیض و نفرت علیه مسلمانان پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به سطح «همه‌گیر» رسیده است. این گزارش نشان می‌دهد که پس از این حملات، مسلمانان و جوامع عربی هدف تبعیض و انگ‌زدن قرار گرفته‌اند.

فعالان حقوق‌ بشر نگرانی خود را در مورد انگ‌زدن به مسلمانان و اعراب ابراز کرده‌اند، زیرا برخی افراد این جوامع را با «گروه‌های افراطی اسلام‌گرا» یکسان می‌دانند. در حال حاضر، بسیاری از فعالان طرفدار فلسطین، از جمله در کشورهای غربی مانند ایالات متحده، شکایت دارند که حمایت آن‌ها از حقوق فلسطینیان به‌ اشتباه از سوی منتقدان به‌عنوان حمایت از حماس تلقی می‌شود.

در هفته‌های اخیر، نهادهای ناظر حقوق بشر داده‌هایی منتشر کرده‌اند که نشان می‌دهد میزان حملات ناشی از نفرت علیه مسلمانان و سخنان نفرت‌انگیز در کشورهایی مانند بریتانیا، ایالات متحده و هند افزایش یافته است.