فرمان اجرایی جدید ترامپ فعالیت صدای امریکا و شش نهاد دیگر را محدود میکند
رئیسجمهور امریکا روز جمعه دستوری اجرایی را امضا کرد که فعالیتهای رسانه صدای امریکا و شش آژانس فدرال دیگر را محدود میکند. دونالد ترامپ دستور داده است که صدای امریکا و شش نهاد دیگر وظایف، اختیارات و کارمندان خود را تا حد ممکن کاهش دهند.
این فرمان اجرایی بر فعالیت سازمانهایی که بودجه موزهها و کتابخانهها را تأمین میکنند و همچنین نهادی که در زمینه مقابله با بیخانمانی فعالیت دارد، را نیز تاثیر میگذارد.
در متن این فرمان آمده است: «این دستور بخشی از تلاشهای رئیسجمهور برای کاهش عناصر غیرضروری بوروکراسی فدرال است.»
ترامپ که در دوره اول ریاستجمهوری خود با «صدای امریکا» تنشهایی داشت، کری لیک، مجری سابق اخبار و یکی از متحدان نزدیکش را به عنوان مدیر جدید این رسانه منصوب کرده است. لیک بارها رسانههای جریان اصلی را به داشتن گرایشهای ضد ترامپ متهم کرده است.
«صدای امریکا» که به بیش از ۴۰ زبان در سراسر جهان فعالیت دارد، تحت نظارت «آژانس رسانههای جهانی ایالات متحده» اداره میشود. این آژانس همچنین تأمین مالی رادیو آزادی (Radio Free Europe/Radio Liberty) و رادیو آزادی آسیا (Radio Free Asia) را بر عهده دارد.
علاوه بر «آژانس رسانههای جهانی»، دستور ترامپ نهادهای فدرال دیگری از جمله «خدمات میانجیگری و مصالحه فدرال»، «مرکز بینالمللی وودرو ویلسون برای پژوهشگران»، «مؤسسه خدمات موزهها و کتابخانهها»، «شورای فدرال بیخانمانی ایالات متحده»، «صندوق مؤسسات مالی توسعه جامعه» و «آژانس توسعه کسبوکارهای اقلیتی» را هدف کاهش عملیات قرار داده است.
بر اساس این دستور، نهادهای مذکور باید تمامی فعالیتهایی را که در قوانین مصوب کانگرس تعریف نشدهاند، متوقف کنند و همچنین «وظایف قانونی خود و پرسنل مرتبط را به حداقل میزان مورد نیاز کاهش دهند.»
این اقدام جدیدترین گام ترامپ برای تغییر ساختار بوروکراسی فدرال محسوب میشود. این پروژه عمدتاً در اختیار ایلان ماسک و «اداره کارآمدی دولت» (DOGE) او قرار دارد.
تاکنون، این تلاشها منجر به پیشنهاد کاهش بیش از ۱۰۰ هزار شغل در میان ۲.۳ میلیون کارمند غیرنظامی فدرال، مسدود شدن کمکهای خارجی و لغو هزاران برنامه و قرارداد شده است.
برخی از جمهوریخواهان مدتهاست که «صدای امریکا» و دیگر رسانههای عمومی تأمینشده از سوی دولت را به داشتن سوگیری علیه محافظهکاران متهم میکنند. ماه گذشته، ایلان ماسک در شبکه اجتماعی اکس خواستار تعطیلی کامل «صدای امریکا» و «رادیو آزادی» شد و مدعی شد که این رسانهها بودجه عمومی را هدر میدهند.
در جریان کنفرانس سیاسی محافظهکاران (CPAC)، کری لیک ضمن دفاع از ضرورت اصلاحات در «صدای امریکا» اعلام کرد که درک میکند چرا برخی افراد خواستار انحلال کامل این رسانه هستند اما او معتقد است که این سازمان میتواند بهبود یابد.