تجلیل از روز خبرنگار در سایه حاکمیت طالبان؛ شماری از خبرنگاران همچنان در پلچرخی زندانی‌اند

خانه ملی خبرنگاران افغانستان روز شنبه از روز ملی خبرنگار در کابل گرامی‌داشت کرد. در این مراسم، خبرنگاران از محدودیت دسترسی به اطلاعات و فشارهای اقتصادی روزافزون شکایت کردند.

این مراسم در حالی برگزار شد که خبرنگاران افغانستان در سه‌ونیم سال گذشته با شرایط دشواری روبه‌رو بوده‌اند. شماری از آنان به‌دلیل اطلاع‌رسانی و استفاده از حق آزادی بیان در زندان طالبان به سر می‌برند.

سید یاسین متین، رئیس خانه ملی خبرنگاران افغانستان، بر حق دسترسی به اطلاعات تاکید کرد. همچنین، حجت‌الله مجددی، رئیس اتحادیه ژورنالیستان آزاد افغانستان، خواستار توجه رسانه‌ها به تغییرات اقلیمی و بحران محیط‌زیستی در افغانستان شد.

از ۲۷ حوت، روز ملی خبرنگار، درحالی تجلیل می‌شود که شماری از خبرنگاران همچنان در بند طالبان هستند.

حمید فرهادی، خبرنگار اطلاعات روز، از شش‌‌ونیم ماه بدین سو در بند طالبان است. فرهادی روز ۱۳ سنبله از سوی استخبارات طالبان در کابل بازداشت شد. او به‌دلیل مصاحبه با دختران محروم از آموزش و زنانی که پس از تغییر رژیم شغل خود را از دست داده‌اند، از سوی محکمه رژیم حاکم به زندان محکوم شد.

به گفته دوستانش، پس از بازداشت او، مادرش به بیماری شدید دچار شده است. حمید فرهادی در زندان پلچرخی محبوس است و محکمه طالبان او را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «برهم زدن نظم و امنیت عمومی» محکوم کرده است، اما جزئیات دقیق مدت حبس او مشخص نیست.

همچنان، مهدی انصاری، خبرنگار آژانس خبری افغان، نیز در ۱۴ میزان سال جاری در غرب کابل توسط طالبان بازداشت شد. او به اتهام تبلیغ علیه نظام به یک‌ونیم سال زندان محکوم شده است.

طالبان با یورش به دفاتر تلویزیون آرزو، رادیو بیگم و جوانان، دفاتر آنها را بسته و خبرنگاران‌شان را بازداشت کرده بود. اما پس از چندی برخی از آنان از بند آزاد شدند.

نهادهای بین‌المللی پیوسته‌ خواستار رهایی این خبرنگاران شده است. اما طالبان هیچ توجهی به درخواست‌های جهانی و مطالبات نهادهای حامی خبرنگاران نکرده است.

طالبان در سه سال و اندی با تهدید و سرکوب، فعالیت رسانه‌ها و آزادی بیان را به‌شدت محدود کرده‌است. با بازگشت دوباره این گروه به قدرت، بسیاری از رسانه‌ها تعطیل شد و خبرنگاران زیادی مجبور به ترک کشور شدند.

مرکز خبرنگاران افغانستان اخیراً در گزارشی اعلام کرد که در سال جاری ۱۸۱ مورد نقض حقوق رسانه‌ها، از جمله تهدید و بازداشت خبرنگاران، ثبت شده است.