فشار ترامپ بر تهران؛ چین و روسیه در مسئله هستهای جانب جمهوری اسلامی را گرفتند
پس از درخواست دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا برای مذاکرات هستهای با تهران، دیپلوماتهای ارشد چین و روسیه در کنار جمهوری اسلامی ایستادند و گفتند که گفتوگو فقط باید بر اساس "احترام متقابل" از سر گرفته شود و همه تحریمها نیز لغو شوند.
چین و روسیه همچنین گفتند که از بیانیه تهران مبنی بر اینکه برنامه هستهای آن منحصرا برای اهداف صلحآمیز است و حق تهران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای باید «کاملا» احترام گذاشته شود، استقبال میکنند.
جمهوری اسلامی، چین و روسیه، روز جمعه ۲۴ حوت در بیانیهای مشترک پس از نشست سهجانبه معاونان وزیران خارجهشان در بیجینگ، اعلام کردند که «تعاملات دیپلوماتیک و گفتوگوی مبتنی بر احترام متقابل، تنها گزینه عملی و معتبر در خصوص پرونده هستهای ایران است.»
آنها همچنین تاکید کردند که فعالیت فنی بیطرفانه آژانس، نباید تضعیف شود.
جمهوری اسلامی، چین و روسیه همچنین بر اهمیت «احترام به معاهده منع اشاعه تسلیحات هستهای به عنوان سنگبنای رژیم بینالمللی منع اشاعه» تاکید کردند.
این بیانیه از اعلام مجدد جمهوری اسلامی مبنی بر اینکه برنامه هستهایاش منحصرا برای اهداف صلحآمیز است و نه برای تولید سلاح هستهای، استقبال کرد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره این نشست نوشت که چین و روسیه، پس از آنکه ایالات متحده خواستار مذاکرات هستهای با تهران شد، جمعه در کنار تهران ایستادند: «دیپلوماتهای ارشد چینی و روسی گفتند که گفتوگوها باید تنها بر اساس "احترام متقابل" از سر گرفته شود و همه تحریمها باید لغو شوند.»
محسن بختیار، سفیر جمهوری اسلامی در چین، درباره این نشست در حساب خود در اکس نوشت: «این نشست با موفقیت کامل برگزار شد و مسیر روشنی را برای مقابله با یکجانبهگرایی باخت-باخت امریکا فراهم خواهد ساخت.»
معاونان وزارت خارجه جمهوری اسلامی، چین و روسیه، جمعه در نشستی در بیجینگ درباره مساله هستهای تهران گفتوگو کردند.
نشست بیجینگ در میانه فعالیتهای دیپلوماتیک فشرده بر سر برنامه هستهای ایران و همچنین ارسال نامه دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی برگزار شد.
از سوی دیگر شورای امنیت سازمان ملل متحد چهارشنبه ۲۲ حوت نشستی غیرعلنی برای بررسی پیشرفت برنامه غنیسازی اورانیوم جمهوری اسلامی تشکیل داد.
نمایندگی امریکا در سازمان ملل متحد پس از این نشست، در بیانیهای تاکید کرد شورای امنیت سازمان ملل باید «رفتار گستاخانه» تهران را در نقض تعهدات پادمانیاش محکوم کند.
هیات نمایندگی جمهوری اسلامی در مقابل تاکید کرد که تلاشهای امریکا شکست خواهد خورد.
در بیانیه نمایندگی امریکا که ۲۲ حوت منتشر شد، آمده است: «ایران همچنان با سرپیچی آشکار از شورای امنیت، تعهدات پادمانی خود را در برابر آژانس بینالمللی انرژی اتمی نقض میکند و نگرانیهای آشکار و مستمر شورای امنیت و جامعه بینالمللی را نادیده میگیرد.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده است که جمهوری اسلامی از زمان پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا در ماه نوامبر تاکنون بر سرعت و شدت غنیسازی اورانیوم افزوده است.
از سوی دیگر سه کشور اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه تهدید کردهاند آمادهاند در صورتی که جمهوری اسلامی نگرانیها را در زمینه فعالیتهای هستهای خود برطرف نکند، مکانیسم ماشه را در شورای امنیت سازمان ملل فعال کنند و تمامی تحریمهای بهحالت تعلیق درآمده علیه ایران را بازگردانند.
ترامپ نیز گفته است که ایران نمیتواند به سلاح اتمی دست بیابد و این مساله «یا با توافق یا با اقدام نظامی» حل خواهد شد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره برنامه هستهای تهران و مواضع بریتانیا، فرانسه و آلمان، سفیران این سه کشور را به دلیل آنچه «همدستی با امریکا در سوءاستفاده از ساز و کار شورای امنیت» خوانده شده، احضار کرد.