پاناما تحت فشار نهادهای حقوق بشری، ده‌ها مهاجر اخراج‌شده از امریکا را آزاد کرد

پس از هفته‌ها شکایت و انتقادهای گسترده گروه‌های حقوق بشری، پاناما روز شنبه ده‌ها مهاجر را که پس از اخراج از امریکا در یک اردوگاه دورافتاده نگهداری می‌شدند، آزاد کرد. مقام‌های پاناما به این مهاجران گفتند که ۳۰ روز فرصت دارند این کشور را ترک کنند.

مهاجران می‌گویند این ضرب‌الاجل، بسیاری از آنان را در شرایطی نامشخص و دشوار قرار داده است.

حیات‌الله، ۲۹ ساله و پناهجوی افغان که پس از تصرف قدرت توسط طالبان، در سال ۲۰۲۲ از کشورش گریخته بود، در میان این مهاجران است. او با ابراز نگرانی درباره آینده خود گفت: «ما پناهنده هستیم، پولی نداریم، نمی‌توانیم در پاناما هتل بگیریم و هیچ بستگانی در اینجا نداریم. تحت هیچ شرایطی نمی‌توانم به افغانستان بازگردم... طالبان کنترول کشور را در دست دارند و آن‌ها می‌خواهند مرا بکشند.»

بیشتر بخوانید: امریکا شماری از پناهجویان افغان را به پاناما اخراج کرد

مقام‌های پاناما اعلام کردند که مهاجران می‌توانند در صورت نیاز، ۶۰ روز دیگر اقامت خود را تمدید کنند، اما بسیاری از آنان همچنان از آینده خود بی‌خبرند.

مهاجران آزادشده از ملیت‌های مختلف از جمله افغانستان، چین، روسیه، پاکستان، ایران و نپال هستند که هفته‌ها در شرایط نامناسب در اردوگاه‌های پاناما نگهداری شده‌اند.

پاناما اعلام کرده است که قصد دارد با حکومت امریکا همکاری کند تا «پیامی بازدارنده» به کسانی که قصد مهاجرت دارند، ارسال کند. این اقدام بخشی از توافق بین حکومت ترامپ با پاناما و کاستاریکا است که به موجب آن، مهاجران پیش از بازگردانده شدن به کشورهایشان، در این کشورها متوقف می‌شوند.

منتقدان این سیاست را به عنوان روشی برای «صادرات فرآیند اخراج» از سوی امریکا توصیف کرده‌اند. این توافق زمانی بیشتر مورد انتقاد قرار گرفت که صدها مهاجر اخراج‌شده در یک هتل در پاناماسیتی، پیام‌هایی را پشت پنجره‌های خود نگه داشته بودند و درخواست کمک می‌کردند.

گزارش‌های منتشرشده نشان می‌دهد که بسیاری از مهاجران در اردوگاه‌های مرزی پاناما تحت شرایط سختی نگهداری شده‌اند. آن‌ها از دسترسی به وکیل و ارتباط با دنیای بیرون محروم بوده و از وضعیت خود بی‌اطلاع مانده‌اند. به گفته حیات‌الله، شرایط اردوگاه طاقت‌فرسا بوده و بسیاری از مهاجران با کمبود غذا، گرمای شدید و برخوردهای خشن مقامات پاناما مواجه شده‌اند.

بیشتر بخوانید: برزخ کمپ جنگل؛ مهاجرانی که از امریکا به پاناما اخراج شده‌اند، آینده‌ شان نامعلوم است

برخی از مهاجران مانند نیکیتا گاپونوف، ۲۷ ساله از روسیه، به دلیل تهدیدهای جانی ناشی از تعلق به جامعه ال‌جی‌بی‌تی‌کیو+، امکان بازگشت به کشور خود را ندارند. او که هنگام ورود به امریکا از ارائه درخواست پناهندگی محروم شد، اکنون بدون سرپناه در پاناما سرگردان است و می‌گوید: «همین امشب باید روی زمین بخوابم.»

مقامات پاناما تاکید دارند که این مهاجران قصد ماندن در این کشور را ندارند. کارلوس رویز-هرناندز، معاون وزیر امور خارجه پاناما، در مصاحبه‌ای گفت: «هیچ‌کدام از آن‌ها نمی‌خواهند در پاناما بمانند. آن‌ها می‌خواهند به امریکا بروند.»

با این حال، برای بسیاری از این مهاجران، بازگشت به کشور خود غیرممکن است. سازمان‌های بین‌المللی امداد در تلاش‌اند تا مسیر انتقال برخی از آن‌ها به کشورهای ثالث را فراهم کنند، اما با توجه به محدودیت‌های شدید در اعطای ویزا، این امر به چالشی بزرگ تبدیل شده است.

یکی از این مهاجران، یک زن چینی که نخواست نامش فاش شود، به آسوشیتدپرس گفت که قصد دارد علی‌رغم همه سختی‌ها، به سفر خود به سمت امریکا ادامه دهد. او گفت: «رویای امریکایی‌ام را رها نخواهم کرد.»

بیشتر بخوانید: پاناما گروهی از مهاجران اخراج شده از امریکا را به جنگل دارین انتقال داد