توقف کمکهای امریکا، خدمات بشردوستانه را در افغانستان و دیگر کشورها محدود کرده است
توقف کمکهای خارجی امریکا، بسیاری از سازمانهای بشردوستانه در افغانستان، سودان و اوکراین را مجبور به کاهش کارکنان، بودجهها و خدمات کرده است. سازمان ملل هشدار داد که در پی این توقف حدود ۹ میلیون افغان از خدمات بهداشتی و حمایتی محروم خواهند شد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، از «کاهشهای شدید» بودجه کمکها ابراز تأسف کرده و نسبت به پیامدهای آن در کشورهایی مانند افغانستان، اوکراین و سودان هشدار داده است.
گوترش گفت که بیش از ۹ میلیون نفر در افغانستان از خدمات بهداشتی و حمایتی محروم خواهند شد؛ تخصیصهای نقدی که به یک میلیون نفر در اوکراین کمک میکرد، معلق شده است؛ و بودجه برنامههایی که به افراد فراری از سودان کمک میکرد، به پایان رسیده است.
بسیاری از سازمانهای غیردولتی اعلام کردهاند که به دلیل تصمیم دولت ایالات متحده برای حذف بیش از ۹۰ درصد از قراردادهای کمکهای خارجی، کاهش حدود ۶۰ میلیارد دالری بودجه و فسخ حدود ۱۰ هزار قرارداد در سطح جهانی، که به آژانس ایالات متحده برای توسعه بینالمللی (یواسآید) مربوط میشود، بسیاری از پروژهها تعطیل خواهند شد.
از سوی دیگر، آژانسهای سازمان ملل در تلاشاند تا عملیات خود را بازنگری کرده، کاهشهای استراتژیک اعمال کنند، منابع مالی جایگزین بیابند و از دولت ایالات متحده درخواست کنند که حمایت خود را از سر بگیرد.
آژانس پناهندگان سازمان ملل، که در سال گذشته بیش از ۴۰ درصد از بودجه نزدیک به ۵ میلیارد دالری خود را از ایالات متحده دریافت کرده بود، به آسوشیتدپرس گفت که توقف تخصیص بودجه ایالات متحده بر عملیات این آژانس تأثیر گذاشته و «اولین اقدامات صرفهجویی» شامل کاهش ۳۰۰ میلیون دالری در فعالیتهای برنامهریزیشده خواهد بود.
به همین ترتیب، سازمان بینالمللی مهاجرت، که در سال ۲۰۲۳ بیش از ۴۰ درصد از بودجه ۳.۴ میلیارد دالری خود را از ایالات متحده دریافت کرده بود، اعلام کرد که در پاسخ به دستور ایالات متحده برای توقف تأمین مالی کمکهای خارجی، که بر کارکنان، عملیات و دریافتکنندگان تأثیر گذاشته است، «بر اساس شرایط عمل خواهد کرد.»
سازمان خبری «دیویکس» ماه گذشته گزارش داد که سازمان بینالمللی مهاجرت به حدود ۳ هزار کارمند خود، که در یک برنامه اسکان مجدد ایالات متحده فعالیت میکردند، پس از توقفهای مالی، اخطار اخراج ارسال کرده است.
سازمان بهداشت جهانی نیز از این تصمیمات متأثر شده است. یکی از نخستین دستورات اجرایی ترامپ علیه این سازمان بود و اعلام کرد که ایالات متحده از آژانس بهداشت سازمان ملل خارج خواهد شد.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که شبکه آزمایشگاههای جهانی سرخک «در معرض فروپاشی» قرار دارد، زیرا هزینه سالانه آن حدود ۸ میلیون دالر است که تاکنون بهطور کامل توسط ایالات متحده تأمین میشد. این سازمان همچنین هشدار داد که کاهش بودجه ایالات متحده در تأمین مالی دوجانبه برای مبارزه با سل، تأثیر «ویرانکنندهای» بر برنامههای مبارزه با این بیماری خواهد داشت، چرا که ایالات متحده در دهه گذشته سالانه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون دالر برای این برنامهها اختصاص داده بود.
آژانس مبارزه با ایدز نیز اعلام کرد که تأمین مالی ایالات متحده «ستون فقرات» پیشگیری از ایدز در بسیاری از کشورهای درگیر با این ویروس بوده است.
این آژانس اعلام کرد که ارزیابیها نشان داده است که ۷۵۰ هزار نفر در هائیتی تحت تأثیر توقف کمکهای مالی ایالات متحده قرار گرفتهاند و ۷۰ درصد از مراکز تأمین مالیشده از طریق برنامه اضطراری رئیسجمهور ایالات متحده برای کمک به ایدز، تعطیل شدهاند.
استفان دوژاریک، سخنگوی سازمان ملل، تأثیر کاهش بودجه در افغانستان را بهطور خاص برجسته کرد و گفت که بیش از ۲۰۰ مرکز بهداشتی بسته شدهاند و این امر ۱.۸ میلیون نفر را از دسترسی به خدمات بهداشتی اساسی محروم کرده است.
تام فلتچر، رئیس امور بشردوستانه سازمان ملل، به شورای امنیت گفت که کاهش بودجه کمکهای خارجی ایالات متحده «ضربه شدیدی به تلاشهای ما برای نجات جان انسانها وارد کرده است.»