دیدبان حقوق بشر: شورای بین‌المللی کریکت عضویت تیم افغانستان را تعلیق کند

دیدبان حقوق بشر از شورای بین‌المللی کریکت خواست تا عضویت تیم کریکت افغانستان تحت کنترول طالبان را تعلیق کند. این سازمان گفت سکوت شورای بین‌المللی کریکت در برابر ممنوعیت‌های وضع‌شده علیه زنان و دختران افغان در ورزش «بی‌توجهی به حقوق اساسی بشر» است.

تیم کریکت افغانستان به دلیل ارتباط نزدیک برخی از اعضایش با مقام‌های طالبان، به‌ویژه سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله این گروه، بارها مورد انتقاد قرار گرفته است. منتقدان معتقدند که این ارتباط به مشروعیت‌بخشی طالبان کمک می‌کند و در تناقض با محرومیت زنان از تحصیل، کار و ورزش قرار دارد.

در ادامه این واکنش‌ها، دیدبان حقوق بشر روز جمعه، ۱۷ دلو در نامه‌ای به جی آمیت‌بای ‌شاه، رئیس شورای بین‌المللی کریکت، به موضع منفعل این شورا در قبال محدودیت‌های وضع‌شده علیه زنان و دختران افغان از سوی طالبان واکنش نشان داد.

در نامه‌ این سازمان آمده است که پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان تمام بخش‌های ورزشی برای زنان و دختران ممنوع شده و بسیاری از ورزشکاران مجبور به پنهان شدن یا فرار از کشور شده‌اند.

در این نامه تاکید شده است که اعضای تیم کریکت زنان افغانستان به تمرینات خود ادامه می‌دهند و باید در رقابت‌های بین‌المللی نقش داشته باشند. دیدبان حقوق بشر می‌گوید شورای بین‌المللی کریکت به درخواست‌های مکرر تیم ملی زنان بی‌توجهی کرده است.

مینکی وردن، مدیر ابتکارات جهانی دیدبان حقوق بشر با اشاره به محدودیت‌های زنان افغان در بخش‌های مختلف به‌ویژه در ورزش گفت: «شورای بین‌المللی کریکت مسئول است تا اطمینان حاصل کند که سیستم‌های آن تبعیض جنسیتی سیستماتیک را نادیده نمی‌گیرند یا بدتر از آن، آن را تشویق نمی‌کنند.»

در این نامه آمده است: «سیاست ضد تبعیض شورای بین‌المللی کریکت تاکید می‌کند که این شورا متعهد است تا در هر جایی که کریکت بازی می‌شود، همه افراد شامل بازیکنان، حمایت‌کنندگان، مقام‌ها، تماشاگران و شرکای تجاری آن، بدون هیچ‌گونه تبعیض بر اساس جنسیت، گرایش جنسی، ناتوانی، وضعیت تاهل یا بارداری بتوانند از بازی لذت ببرند.»

براساس قوانین بین‌المللی کریکت، کشورهای عضو موظف‌اند تیم زنان را برای رقابت‌های بین‌المللی به رسمیت بشناسند تا تیم مردان بتوانند به‌طور رسمی بازی کنند. افغانستان از اگست ۲۰۲۱ نتواسته است این الزام را برآورده کند.

بازیکنان کریکت زنان افغانستان می‌گویند که برای دریافت حمایت و شناسایی به شورای بین‌المللی کریکت نامه نوشته‌اند، اما هیچ پاسخی دریافت نکرده‌اند.

دیدبان حقوق بشر همچنین از شورای بین‌المللی کریکت خواسته است تا حمایت‌های مالی را مشروط به رعایت برابر جنسیتی کند.

مسابقات قهرمانی جام قهرمانان ۲۰۲۵ که شامل هشت تیم از جمله افغانستان است، در تاریخ نهم مارچ ۲۰۲۵ در دبی برگزار می‌شود.