گزارش موسسه اقتصاد و صلح: داعش مرگبارترین سازمان تروریستی در سال ۲۰۲۴ بود

بر اساس گزارش موسسه اقتصاد وصلح، داعش و گروه‌های وابسته به آن، با پذیرفتن مسئولیت کشتن بیش از ۱۸۰۰ نفر در ۲۲ کشور جهان، مرگبارترین سازمان تروریستی در سال ۲۰۲۴ بودند. بنا به این گزارش، داعش توانسته است فعالیت خود را در ۳۰ کشور افزایش دهد.

با این حال، تلفات منسوب به این گروه نسبت به سال ۲۰۲۳ ده درصد کاهش یافته است.

در سال ۲۰۲۳ میلادی، یک هزار و ۹۹۶ نفر در حملاتی که داعش مسئولیت آن را به عهده گرفته، کشته شده‌اند. این رقم در سال گذشته ۱۸۰۵ نفر بوده است.

طبق گزارش موسسه اقتصاد و صلح که یک اندیشکده بین‌المللی است، داعش، تحریک طالبان پاکستانی، جماعت نصرت‌الاسلام والمسلمین و الشباب عامل مرگ بیش از ۴۲۰۰ نفر در سال گذشته بودند.

این گروه‌ها در سال ۲۰۲۳ در ۲۹ کشور فعال بودند اما در سال ۲۰۲۴ توانستند ساحه فعالیت شان را به ۳۰ کشور گسترش دهند.

در این گزارش آمده که در سال ۲۰۲۴ مسئولیت ۳۶ درصد حملات تروریستی را هیچ گروهی به عهده نگرفت.

داعش خراسان، فعال‌ترین گروه جهادی

داعش به عنوان یک شبکه جهانی تروریستی به حضورش در چندین منطقه از طریق شاخه‌هایش ادامه داده است. در سال ۲۰۲۴ این گروه در ۲۲ کشور در سراسر خاورمیانه، افریقا، آسیا و اروپا فعال بوده است.

با این حال، شاخه خراسان داعش به عنوان یکی از فعال‌ترین گروه‌های جهادی در سراسر جهان تبدیل شده است. طبق این گزارش، داعش خراسان پیوسته ساحه فعالیت‌هایش را فراتر از افغانستان به پاکستان، ایران، روسیه و آسیای مرکزی گسترش داده است.

در گزارش آمده که توانایی داعش خراسان برای گسترش فعالیت‌هایش باعث نگرانی بین‌المللی شده و تلاش‌های ضد تروریسم را در اتحادیه اروپا،‌ روسیه و آسیای مرکزی افزایش داده است.

در سال ۲۰۲۴ داعش خراسان مسئول دو مورد از مرگبارترین حملات تروریستی، یکی در ایران و دیگری در روسیه بود.

در گزارش شاخص جهانی تروریسم ۲۰۲۵ آمده است که شاخه خراسان داعش تلاش‌های خود را برای استخدام نیرو تشدید کرده و تبلیغات چندزبانه‌ای را برای شهروندان آسیای جنوبی و مرکزی تولید می‌کند.

داعش خراسان تبلیغات خود را به زبان‌های پشتو، دری، عربی، اردو، اوزبیکی، تاجیکی، انگلیسی و اخیراً روسی و ترکی تولید کرده است. این گروه همچنین آموزش از راه دور در مورد تاکتیک‌ها، انتخاب هدف و تهیه سلاح برای اعضای خود ارائه می‌دهد.

جایگاه افغانستان در شاخص جهانی تروریسم

در شاخص جهانی تروریسم ۲۰۲۵ بورکینافاسو اول، بدنبال آن پاکستان و سوریه در جایگاه بعدی قرار دارند.

در گزارش موسسه اقتصاد و صلح، افغانستان تحت کنترول طالبان در رتبه نهم قرار گرفته است. طبق این گزارش، افغانستان در سال گذشته پیوسته هدف حملات تروریستی بوده و نسبت سال قبل، نزدیک به ۲۰ درصد افزایش بوده است.

شمار تلفات حوادث تروریستی در سال گذشته در افغانستان ۱۱۳ نفر گزارش شده که یک کاهش ۱۲ درصدی است. با اینحال حوادث تروریستی شاهد افزایش بوده و از ۷۳ رویداد در سال ۲۰۲۳ به ۸۷ مورد در سال گذشته رسیده است.

موسسه اقتصاد و صلح گفته است هرچند فعالیت‌های تروریستی در افغانستان به طرز چشمگیری کاهش یافته اما به معنای برقراری صلح در این کشور نیست.

در گزارش آمده است که فعالیت‌های خشونت‌بار در سال ۲۰۲۴ عمدتا در ولایات شمالی افغانستان متمرکز بوده و کابل و تخار شاهد بیشترین حملات بوده‌اند. در کابل ۴۱ حمله صورت گرفته که طی آن ۲۷ کشته شدند.

طبق این گزارش، از سال ۲۰۰۷ تلفات ناشی از حملات تروریستی نوساناتی داشته که از ۱۰ هزار و ۸۸۲ در اوج آن در سال ۲۰۱۵ به ۶۸۳۴ در سال ۲۰۲۲ رسید. با این حال، بیشترین کاهش در فعالیت‌های تروریستی از سال ۲۰۰۷ در عراق، افغانستان و تایلند رخ داده است.

بر اساس این گزارش، بیشتر حملات توسط گروه‌های ضد طالبان از جمله جبهه مقاومت ملی و جبهه آزادی انجام شده است. با این حال، داعش خراسان با به عهده گرفتن مسئولیت ۵۷ درصد تلفات و یک پنجم حملات مرگبارترین گروه در افغانستان بوده است. تنها در یک حمله انتحاری این گروه به یک شعبه بانکی در قندهار ۲۱ نفر کشته شدند.

موسسه اقتصاد و صلح در گزارش شاخص جهانی تروریسم خود گفته که در سال ۲۰۲۴ آمار کلی تلفات حملات تروریستی به ۷ هزار و ۵۵۵ نفر رسید که نسبت به سال قبل آن ۱۳ درصد کاهش را نشان می‌دهد. طبق این گزارش،شمار حملات تروریستی نیز در سال ۲۰۲۴ با کاهش ۳درصدی به ۳ هزار و ۴۹۲ حمله رسید.

در کشورهای غربی، حملات تروریستی فردی سال گذشته افزایش یافت و از ۳۲ به ۵۲ حمله رسید. این حملات عمدتا توسط افراد جوان انجام شده که روابط رسمی با سازمان‌های تروریستی نداشته‌اند. طبق این گزارش، حوادث تروریستی در اروپا دو برابر شد و ۶۷ حمله از جمله حملات منسوب به داعش و حماس رسید.