رهبران اروپایی در یک نشست اضطراری بر حمایت از اوکراین و تقویت نظامی اروپا تاکید کردند
رهبران اتحادیه اروپا روز پنجشنبه برای بحث و تصمیمگیری درباره دفاع از اروپا و حمایت از اوکراین در بروکسل، بلجیم گردهم آمدند. در این نشست، آنها بر حمایت بیشتر از اوکراین و افزایش بودجه نظامی اعضای اتحادیه اروپا تاکید کردند.
اوایل این هفته، دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا دستور توقف ارسال تجهیزات نظامی به اوکراین را صادر کرد تا فشار بیشتری بر زلنسکی وارد کند و او را به مذاکره با روسیه وادار سازد.
افزایش تنشها میان واشنگتن و کییف و نگرانیها از کاهش کمکهای نظامی امریکا، اهمیت و فوریت نشست روز پنجشنبه را بیشتر کرده است.
ایمانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه روز گذشته گفت که اگر امریکا مایل به حمایت از اروپا نیست، باید کشورهای اروپایی برای دفاع مستقلانه از خود آماده شوند. او قرار است هفته آینده با لوی درستیز کشورهای اروپایی در پاریس دیدار کند.
ترامپ از کشورهای اروپایی خواسته است که سقف هزینههای نظامی خود را افزایش دهند و گفته است که در غیر آن، امریکا از اعضای ناتو در برابر تهاجم روسیه دفاع نخواهد کرد.
در این نشست، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین از حمایتهای اروپاییها تشکر کرد و بر ادامه فشار بر روسیه تاکید ورزید.
او افزود: «ما بسیار سپاسگزاریم که تنها نیستیم و این تنها حرف نیست. ما این را احساس میکنیم.»
فریدریش مرتس، صدراعظم آینده آلمان و آنتونیو کوستا، نخستوزیر پرتگال به بررسی راههای تقویت دفاع اروپا در مدت زمان کوتاه پرداختند.
آقای مرتس پیشنهاد کرد که قوانین بدهی آلمان تغییر کرده تا امکان افزایش هزینههای دفاعی فراهم شود.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه نیز در این نشست به بررسی امکان استفاده از قدرت هستهای فرانسه برای دفاع از اروپا در برابر تهدیدات روسیه پرداخت.
دونالد توسک، نخستوزیر پولند گفت که «اروپا باید این چالش، این مسابقه تسلیحاتی را بپذیرد و باید آن را ببرد.»
او افزود: «اروپا به طور کلی واقعاً قادر است که در هر گونه مقابله نظامی، مالی و اقتصادی با روسیه پیروز شود - ما قویتر هستیم.»
ارزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، پیشنهاد کرد که کشورهای اتحادیه اروپا بتوانند از طریق تغییر قوانین بودجه خود، بهویژه در بخش دفاعی، هزینههای خود را افزایش دهند.
بسیاری از رهبران اتحادیه اروپا از پیشنهادات کمیسیون اروپا در هفته جاری برای انعطافپذیری مالی در حوزه هزینههای دفاعی و اعطای وام به دولتهای اتحادیه اروپا جهت هزینه کردن برای نیروهای مسلحشان، استقبال کردند.
با این حال، برخی کشورها نظیر هنگری و اسلواکیا نسبت به برخی تصمیمات مطرحشده اعتراض کردند و تهدید به وتو کردند.